Ще у кінці листопада на Холмовецькій горі збирали хурму

admin 14.12.2015 08:21 ЗДОРОВ'Я

Нині в урочищі Холмовецька гора, що поблизу Виноградова, можна побачити майже 2 десятки сортів хурми, серед яких однакових за формою та смаком немає.


Сіянець Роджерса, до прикладу, за цукристістю «говорить» про своє східне походження. Його плоди мають видовжену конусовидну форму та желеподібну м’якоть, а важать до 100 грамів. Незначне зниження температури (-5°С) плодам не шкодить, а навпаки допомагає їм розкрити всі свої смакові якості (при замерзанні плоди хурми втрачають терпкість). Сіянець Роджерса ще не отримав своєї назви, зате ще й зараз прикрашає дерева своїми плодами.

А поруч з ним прищеплений сіянець сорту Хачія, який на 11-му році вегетації дав перші плоди. Їхня форма округла, вагою такий до 100 грамів, з великими чашолистиками, які зверху прикривають плоди, мов парасолька квадратної форми. Період дозрівання цього сорту хурми дуже розтягнутий у часі, перші плоди визрівали у вересні.

скачанные файлы (4)

Але серед найбільш плодовитих «мам» у другому поколінні міжвидових гібридів є сорт Нікітська Бордова. На сьогодні на Холмовецькій горі ми маємо 4 покоління цього сорту. Перше плодоношення сіянця було зафіксовано на 9-му році вегетації. А позаяк він першим почав плодоносити, то охрестили його Шельмі Дізел. Це однодомна форма, яка і плодоносить, і служить дуже добрим запилювачем. Плоди мають округлу видовжену форму (вагою 100 г і більше), високі смакові якості та великий вміст цукру. Ці особливості Шельмі успадкував від «мами» — Нікітської Бордової, якій на конкурсі за смакові якості присудили нещодавно перше місце.

Михайло ЗЕЛДІ

http://dzerkalo-zakarpattya.com/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат