Яких меблів потрібно оберігатися закарпатцям

admin 21.05.2015 11:45 ЗДОРОВ'Я

Важко, а точніше неможливо,   уявити наше життя без меблів, які люди використовують за призначенням вдома, на дачах, купують заради престижу, для дизайну великих квартир, котеджів. Немає ніякого сенсу перераховувати види меблів за призначенням, тобто для спання, роботи, навчання, прийому їжі, відпочинку.

Меблі виготовлені з чистої деревини сьогодні практично не використовуються, виготовлені на престижних фірмах   вони коштують занадто дорого, а виготовлені приватним столяром, нас просто не влаштовують. Тому   більшість з   нас намагається купити меблі і красиві, і практичні, і не дуже дорогі.
Крім натуральної деревини, натуральних тканин та шкіри, для   виробництва   таких меблів застосовується величезна кількість різноманітних полімерних та полімервмісних матеріалів: для корпусних меблів – це деревостружкові та деревоволокнисті плити з різноманітною оздоблювальною поверхнею, матеріали на основі різноманітних зв″язуючих (полістирол, поліетилен, поліпропилен). У виробництві оздоблювальних матеріалів та покриття використовуються плівки, ламінат, паперово-шаровий пластик, декоративні паперові покриття, лаки, фарби, а для м″ягких меблів   використовуються пінопласти, піногума, оббивні тканини: штучна шкіра, синтетичні та натуральні апретовано обтяжні матеріали.
Меблі, виготовлені з використанням вищевказаних матеріалів, повинні відповідати гігієнічним вимогам, які поділяються   на органолептичні, санітарно-хімічні, токсикологічні, фізико-гігієнічні показники. Перш за все меблі не повинні створювати в приміщенні специфічний запах, що перевищує допустиму норму (2 бали). Наявність запаху понад 2 бали і більше свідчить про виділення в атмосферне повітря   комплексу хімічних речовин, що були присутні у сировині для виготовлення меблів. При цьому шкідливі речовини в концентраціях, що перевищують (ГДК) гранично допустимі   концентрації   для атмосферного повітря можуть негативно впливати на організм людини.
29 грудня 2012 р. набули   чинності   Державні санітарні норми та правила, що встановлюють гігієнічні вимоги щодо забезпечення безпеки для здоров’я людини всіх видів полімерних та полімервмісних матеріалів, що застосовуються у будівництві та виробництві меблів. Санітарними правилами визначені основні типи полімерних матеріалів для виробництва меблів з переліком полімерів, з яких вони виробляються, а   також перелік   хімічних речовин, що можуть виділятися з них у повітря в залежності від типу матеріалу. Загальна кількість хімічних речовин, що можуть виділятися з   меблів у повітря закритих приміщень (житлових, громадських, враховуючи державні установи, офіси та будь-які заклади та установи) становить більш як 20. Це формальдегід, фенол, різні розчинники (ацетон, бензол, толуол та ще багато інших). При цьому формальдегід най розповсюджувана хімічна речовина, вона присутня у всіх полімерних матеріалах   обов’язково підлягає   визначенню у зразках перелічених вище матеріалів при проведенні державної санітарно-епідеміологічної експертизи з оформленням висновку, який підтверджує їх безпеку. Гранично допустима концентрація   формальдегіду, до речі середньодобова, в атмосферному становить 0,003 мг / м куб.
Державні санітарні правила   включають застереження   при використанні меблів з полімерних та полімервмісних матеріалів стосовно напруженості електростатичного поля, питомої   ефективної активності природних радіонуклідів, розвитку бактеріальної та грибкової мікрофлори.     Меблі   з таких матеріалів повинні бути стійкими до впливу дезінфекційних засобів, якщо при їх використанні   передбачається режим вологої дезінфекції.
Полімерні та полімервмісні матеріали допускаються   у виробництві меблів тільки за наявності позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, який свідчить про безпеку для здоров’я людей саме цього виробу.
За багаторічну історію діяльності державної санітарно-епідеміологічної служби, спрямованої на забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, періодично   відбувалися випадки   скарг населення на забруднення повітря закритих приміщень після придбання нових меблів.
Якщо на стадії   виробництва меблів визначення показників її безпеки здійснюється в лабораторних умовах по зразках сировини, по готових матеріалах   для таких потреб, то у закритих приміщеннях, де меблі використовуються за призначенням,   санітарно-гігієнічні дослідження проводяться в натурних умовах, а точніше досліджується якість повітря всередині приміщень з метою встановлення   впливу полімерних та полімервмісних матеріалів на формування якості повітряного середовища та мікроклімату.
Купуючи нові меблі, вимагайте від реалізаторів   висновки державної санітарно-гігієнічної експертизи (копії) та обов’язково зберігайте торгові чеки   на підтвердження   придбання меблів саме в цій торговій точці. Тільки при наявності таких документів у покупців та   в магазині служби нагляду та контролю зможуть   професійно займатися   справою небезпечних меблів.
При купівлі меблів звертайте увагу на наявність   специфічних запахів у приміщеннях їх   тимчасового зберігання. Відчутний запах, що перевищує допустиму норму (2 бали)   може свідчити про те, що з меблів виділяються шкідливі хімічні речовини. Будьте пильні, витрачаючи не малі кошти на нові красиві і не завжди безпечні меблі.

                                                                        Лікар Головного управління Державної санепідслкужби у Закарпатській області Пономарьова О.С.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат