О. Скиталінська: Якщо хочемо бути здоровими, половину нашої тарілки мають займати рослинні продукти

08.05.2015 08:40 ЗДОРОВ'Я

«У кожного з нас є свій запас здоров’я, переданий нам генетично, на який ми впливаємо власним способом життя», — стверджує найвідоміший лікар-дієтолог України Оксана Скиталінська.

Саме її порадами користуються чимало людей, серед яких відомі політики, актори, шоумени, котрі хочуть виглядати гарно у будь-якому віці. Пані Оксана переконує в тому, що краса — це передусім здоров’я, а воно залежить від того, що ми їмо.

Нагода поспілкуватися із кращим лікарем-дієтологом України виданню ProZak випала дуже спонтанно. Оксана Скиталінська завітала до рідного Ужгорода на кілька днів, і коли ми попросили про інтерв’ю — одразу погодилася на розмову. Лікар-дієтолог годинами може розповідати про користь тих чи інших продуктів, але зазначає, що й зациклюватися на здоровому харчуванні не варто. Важливо усвідомити й те, що корисні для нас продукти — не обов’язково дорогі.

Тож про міфи у харчуванні українців, корисність закарпатської кухні, місце кави й алкоголю в раціоні — у першій частині інтерв’ю з Оксаною Скиталінською.

— Які найпоширеніші міфи нашого харчування?

— Основний міф, який стосується харчування, полягає у тому, що люди вважають, ніби здорове харчування — це дуже дорого. Другий міф — це те, що ранні овочі, як і пізні, які «пережили» зиму, вже не мають ніякої користі, бо там нема вітамінів. Третій міф про те, що ранні овочі, які з’являються навесні — огірки, помідори, редис — їсти не можна, бо там лише нітрати і нічого корисного немає. Але це теж неправда. Чимало людей вважають, що з віком з’являється зайва вага. Але насправді це відбувається тому, що люди менше рухаються, їдять, як у молодості, а обмін речовин у них сповільнюється.

Тепер варто розшифрувати ці міфи. Щодо того, ніби в ранніх овочах багато нітратів — це не так, тому що як у ранніх овочах, так і в тих, що «пережили зиму», є дуже багато корисних речовин. У таких овочах є чимало кольорових пігментів. Наприклад, у буряку, моркві, цибулі, петрушці, навіть у помідорах є пігменти кольору, які є природними антиоксидантами. Вони мають дуже сильну захисну дію від різноманітних поганих впливів: стресу, куріння, нездорової їжі, недосипання, безконтрольного прийому ліків. А ці кольорові пігменти захищають наші клітини, допомагають їм відновлюватися, і клітини стають менш чутливими до несприятливих факторів. Ці ж пігменти зменшують рівень запалення в організмі, ризик онкологічних захворювань. Тому ці продукти мають бути в нашому раціоні. Дуже корисно виростити ранню петрушку і цибульку, бо вони мають ці корисні речовини.

Крім того у ранніх і пізніх овочах містяться різні види клітковини, одні — розчинну, інші — нерозчинну. А клітковина — це наче губка, великий сорбент, який поглинає усе шкідливе, що потрапляє в наш організм — ендотоксини, які утворюються в кишечнику, віруси, поганий холестерин, підвищений цукор, канцерогени — все це виводить клітковина.

Тому, якщо ми хочемо бути здоровими, то половину нашої тарілки мають займати рослинні продукти — овочі, фрукти, ягоди, якнайбільше листя, різні види капусти, як у свіжому вигляді, так і після термічної, парової обробки. Ще одну четвертинку мають займати круп’яні вироби — різні каші, зерновий чи висівковий хліб, і тільки одна невелика четвертинка тарілки має бути відведена під білкову страву, наприклад, яйце, запіканка, м’який сир, м’ясо, птиця, риба, а також рослинний білок — бобові, горіхи, насіння, гриби, соєві продукти. Щодо м’яса, то чим людина старша, тим менше м’яса має бути в її раціоні.

Одна із найздоровіших традицій закарпатців — це кава

— Що корисного є у закарпатців на столі, а що навпаки — варто би вилучити з місцевої кухні?

— Мені досить складно об’єктивно відповідати на це запитання, бо я настільки люблю закарпатську кухню, сумую за нею, що іноді не помічаю недоліків у ній. У місцевій кухні є дуже багато хорошого. По-перше, через вплив угорської кухні закарпатці дуже люблять спеції — гострий перець, паприку, часник, і це дуже добре, бо все це оберігає наш організм від вірусів, паразитів, тому що ми залишаємося здоровими і з міцним імунітетом. По-друге, ми любимо їсти натуральні продукти. Тут дуже сильна традиція готувати вдома: починаючи від перших страв і завершуючи домашнім печивом. Третя хороша традиція — їсти курячий бульйон — поливку, тому що це одна з найкорисніших страв, яку вигадала людина. Бульйон, на відміну від м’яса, це набір усіх амінокислот, які потрібно для здоров’я людини. При чому ці амінокислоти миттєво засвоюються людиною і дають їй енергію, відновлюють силу, наші м’язи. На відміну від м’яса, яке для того, щоб засвоїлося, має спочатку розщепитися на амінокислоти під дією ферментів. Ослабленим хворим після операції радять бульйон, а якщо він ще й приготовлений правильно і туди додали моркву, петрушку, селеру, кольрабі, то ми отримуємо не тільки амінокислотний, протеїновий коктейль, а й велику кількість мінералів, які потрібні для організму.

— Як щодо кави у нашому раціоні?

— Кава! Одна з найздоровіших традицій закарпатців — це кава. Закарпатці люблять пити таку каву,   щоб аж «ложка стояла», при чому не розчинну, а справді натуральну, мелену й посмажену каву. Це дуже добре, тому що кава — це не просто напій, який тонізує, за яким можна посидіти в хорошій компанії. Кава — це напій, у якому понад 260 біологічно активних речовин. При чому це речовини, які дуже корисні для нашого організму. Почнемо з кофеїну, якого всі дуже бояться. Кофеїн — це природний стимулятор, який покращує мозковий кровообіг, стимулює нервову діяльність. У каві дуже багато антиоксидантів, одним із яких є хлорогенова кислота, яка дуже корисно діє на мозок, є профілактикою хвороби Альцгеймера, на яку, на жаль, страждає кожна третя людина тією чи іншою формою у віці за 70 років. Кава — це й профілактика захворювань печінки, запалень печінки, жирового гепатозу печінки. Тому пийте каву, якщо тільки у вас немає тремтіння рук, бо це показник того, що не варто пити каву. А взагалі дозволяється пити до чотирьох чашок кави, але бажано вживати їх у першій половині дня.

Варто також зазначити, що не всі з закарпатських страв є здоровими для організму. Вони є дуже смачні, і це важливо, тому що їжа має приносити задоволення. Основне правило харчування включає і те, що їжа повинна приносити задоволення. Закарпатська їжа приносить дуже багато задоволення, але не завжди багато користі. Це, зокрема, стосується такої популярної страви, як бограч. Загалом ця страва корисна, бо там є квасоля, рослинний білок, м’ясо, спеції, гриби, каша, але недолік бограчу полягає у тому, що він жирний. Це не дуже добре для печінки, підшлункової залози і для жовчного міхура. Тому від бограчу відмовлятися не варто, бо свої традиції треба любити і поважати, але, готуючи страву, вибирати менш жирне м’ясо і додавати якнайбільше зелені, тобто осучаснити бограч згідно з правилами дієтології.

— Щодо хвороб, які можуть ускладнюватися під впливом їжі, порадьте дієту при неускладненому геморою — досить поширеній проблемі.

— Дуже багато людей сьогодні ведуть малорухливий спосіб життя. І чим людина стає старшою, тим менше вона рухається. Це означає, що в людини відбувається застій у ділянці таза, що в неї повільно рухається кишечник, а через це виникають застійні явища. А якщо людина вживає смажену їжу, в якій мало клітковини, овочів, каш, то їжа довго застоюється в кишечнику.

Тому перше, що потрібно зробити — це одразу після того, як ми прокинулися, одразу випити склянку теплої води. Можна туди додати трохи лимонного соку. Пити потрібно саме теплу воду, бо вона викликає скорочення жовчного міхура, виходить нічна густа жовч, і починає рухатися кишечник, він стає готовим до вживання їжі. Друге правило — не пропускати сніданок. Сніданок, обід і вечеря мають включати у себе три групи продуктів — овочі, фрукти, ягоди, круп’яний виріб — трохи каші. І третє — білкова страва. Має бути якнайбільше продуктів, які містять харчові волокна — овочі й крупи.

Наприклад, сніданок може виглядати так: каша вівсяна, в яку можна потерти яблуко, додати трохи кориці, трохи меду.

Обід: овочевий суп, у який можна додати все, що у вас є — не треба думати, що це дорого. Кидайте у кип’ячу воду, прикрийте кришкою, трохи проваріть — і з’їли. Можна також готувати супи-креми. Обов’язково має бути суп чи овочеве рагу. Трохи м’яса чи невеликий шматок риби, а також салат — свіжі чи варені овочі.

Вечеря має бути легка і не смажена. Можна вживати овочі, наприклад, тушена капуста, до якої можна додати моркву і шматочок риби. Може бути овочева запіканка: одна картоплина, відварена в мундирі, розрізана шматочками. Туди можна додати моркву, капусту, зелень і залити збитим яйцем. Можна трохи притрусити твердим сиром.

Є старість здорова, коли людина сива, лиса, у зморшках, але у неї ясний розум, вона не вживає ліки, вона життєрадісна

— Напевно, чимало людей приходить до вас із проханням зробити їх красивими. Яке у вас розуміння краси?

— Найбільш гарна та людина, яка здорова. Ми часто помічаємо недоліки в людях — ніс кривий, низький зріст, криві ноги тощо. Насправді це не має ніякого значення, бо найголовніше, щоб ми були здорові. За статистикою кожна друга людина з віком відчуває біль у спині. Коли в нас здорові всі внутрішні органи, коли в нас нічого не болить, у нас є енергія, сила, хороший настрій — це краса. Звичайно, якщо людина здорова, то в неї хороша шкіра, колір обличчя, не випадає волосся.

Знаєте, у молодості більшість людей здорові. Але, як казав великий Амосов, ми всі до 60 років молоді. До того часу, доки ми перебуваємо в репродуктивному віці, а це приблизно 50 років, то природа нас береже для того, щоб ми жили і давали нащадків. Як тільки ми виходимо з цього віку, природа робить усе, щоб ми пішли — звільняйте місце для інших поколінь. Тоді в людини починаються всі хвороби. Щоб цього не було, то резерв здоров’я потрібно створити тоді, коли ми молоді. У кожного з нас є свій запас здоров’я, переданий нам генетично, на який ми впливаємо власним способом життя. Якщо ми витрачаємо цей резерв безтямно, то зустрінемо свою старість у патологічному стані, коли в людини дуже багато хвороб. А є старість здорова, коли людина сива, лиса, у зморшках, але у неї ясний розум, вона не вживає ліки, вона життєрадісна.

Звичайно, організм людини час від часу дає збої — і це нормально. Навіть є такий вислів: якщо вас кожного дня болить у іншому місці, це значить, що ви здорові. Але треба робити акцент не тільки на одній їжі. Бо є люди — фанати здорового харчування, а це теж крайність, адже ми не живемо для того, щоб їсти. Їжа допомагає нам прожити більше на цьому світі. Життя дається один раз, і людина запрограмована жити досить довго. Але більшість не проживає і половини свого життя. Якщо подивимося довгожителів, то в них дуже прості правила: здорова їжа, звичайна вода, багато руху, роботи, світлі думки, також вони рано лягають спати і рано прокидаються. Також потрібно кинути курити тим, хто курить, і виключити алкоголь або звести його до мінімуму. Якщо вживаєте алкоголь — то лише якісний: сухе червоне вино, тому що в ньому дуже багато корисних речовин. Для закарпатців добре те, що вони роблять вино, і погано — що вони часто ним зловживають.

— Скільки дозволяється вживати алкоголю?

— Взагалі алкоголь краще не вживати. Є таке поняття, як французький парадокс: французи п’ють вино і в них дуже незначний відсоток серцево-судинних захворювань. Але це має бути справжнє вино, воно має бути без цукру, з червоного винограду, з хорошою закускою і його має бути небагато. Один фужер для чоловіка, а для жінки — половина.


P. S. У другій частині інтерв’ю з лікарем-дієтологом Оксаною Скиталінською читайте про персоніфіковану дієту, вживання солодощів, шкоду від голодування, користь від вегетаріанства, а також їжу проти стресів.

Наталія Каралкіна ПроЗак

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат