Через нестачу вакцин за два місяці на Закарпатті щеплено менше 4% немовлят

admin 20.04.2015 11:37 ЗДОРОВ'Я

За два місяці на Закарпатті щеплено менше 4% немовлят. Найгірша ситуація з вакциною проти туберкульозу, і це при тому, що в Україні оголошена епідемія цієї недуги.


10 обов’язкових щеплень у перший рік життя малюка, передбачені законом та стандартами МОЗ, не виконуються! За кошти Державного бюджету Закарпаття отримало всього 13% потрібних доз імунобіологічних препаратів. Найскладніша ситуація з профілактикою туберкульозу. З серпня БЦЖ нема ні в медзакладах, ні в аптеках. За 2 місяці щеплено менше 4% немовлят. Комплексних вакцин проти дифтерії, кашлюку та правця теж катастрофічно не вистачає. Як бути батькам, яким забракло державних препаратів, та чим загрожує для дитини відсутність усіх необхідних щеплень?

Так, 87% закарпатських дітей нині не забезпечуються державою вакцинами. Батькам доводиться купувати їх самим. Задоволення далеко не з дешевих. Так, приміром, вакцина під назвою «Пентаксин», яка захищає маля від 5 інфекцій, в аптеці коштує близько 500 грн. Курс щеплень потрібно повторити тричі – в 3; 4, 5 та 6 місяців. Також є складність у транспортуванні вакцини, адже для цього треба мати ще й спеціальну охолоджуючу скриньку, яка підтримує необхідну температуру. Вона коштує близько двох сотень. У підсумку майже 2 тисячі гривень потрібно викласти з гаманця лише за 1 вакцинальний комплекс, а впродовж першого року життя їх потрібно застосувати три.

Лікарі кажуть: особливо критичним для закарпатських малюків був 2014 рік, упродовж якого щеплення майже не виконувалися. Підтверджує гостроту ситуації й головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк: «Ми маємо щепити і тих дітей, яким не провели вакцинацію торік, і дітей, які сьогодні народилися, і тих, котрі ще мають з’явитися на світ. Я би сказав, що   ситуація по щепленню в нашій області досить критична».

Найскладніше на Закарпатті з БЦЖ. Нещодавно вдалося закупити ліцензовану партію вакцини проти туберкульозу з Європи, проте днями й вона закінчилася, каже лікар-педіатр кабінету імунопрофілактики Наталія Метенканич: «Катастрофічна ситуація з вакциною БЦЖ, вона відсутня в Ужгороді з серпня 2014-го. Ми вирішили (була така можливість) закуповувати через приватні структури за кошти батьків. Вакцина ліцензована в Україні».

Спеціалісти наголошують: без щеплень дитина залишається незахищеною. До всього ж, її можуть не взяти до дошкільного закладу. Проте який вихід із цієї ситуації – наразі не відомо, інформує «21 канал м. Ужгород».

trubyna.org.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат