Хвороби шкіри -- проблема всього життя

Евеліна Гурницька 29.03.2014 10:14 ЗДОРОВ'Я

У 30 % родин малеча хворіє на серйозне захворювання шкіри, що кардинально змінює сімейне щастя.

Воно формує спосіб життя, вносить дискомфорт і забирає левову частку з сімейного бюджету. Уявити, що в сім’ї народжується малятко, всі щасливі, а за кілька місяців починається пекло. Пекло, яке постійно повертається, виснажує і спустошує гаманець. Дитина не спить днями й ночами, доводиться змінювати побут, купувати наддорогий одяг, дбати про відповідну їжу та препарати. І йдеться про захворювання, яке поширене і прогресує в Закарпатті — атопічний дерматит. Як із цим жити малечі та батькам, до чого бути готовим і як зробити життя якіснішим?

30 % Новонаро¬дж嬬них Мають Розлад Функцій Шкіри

Лікарі-дерматологи під час прес-конференції в Ужгороді зосередилися на питанні атопічного дерматиту саме серед маленьких закарпатців. За словами професора, доктора медичних наук, завідувача кафедри дерматології та венерології УжНУ, головного дерматовенеролога Закарпатської області Юрія Андрашка, патологія зветься атопічним дерматитом, оскільки наразі не до кінця зрозумілі причини, походження, складові, що лежать у основі саме цього дискомфорту шкіри. За останні роки в рази зросла частота атопічного дерматиту. Якщо мовою цифр, то найсвіжіші дані свідчать, що близько 30 % новонароджених мають той чи інший ступінь атопічної конституції.

«Це дуже значна моральна проблема, адже люди зі шкірними патологіями не можуть легко взяти і сходити у басейн, вони не можуть їсти будь-що, а під час статевого дозрівання виникають ускладнення, до прикладу, себорейний дерматит. Це постійний моніторинг за станом шкіри. Спосіб життя підпорядковується стану шкіри», — наголошує головний дерматовенеролог.

Міський дитячий алерголог Алла Петріщак звертає увагу на спадковість, бо ж батьки, які самі нездужають, мають бути готові, що дітки теж страждатимуть. Якщо в молодій сім’ї спостерігаються атопічні захворювання — алергічний нежить (круглорічний, сезонний), бронхіальна астма, то вірогідність того, що дитина буде алергіком, величезна. Якщо захворювання є по материнській лінії, то ймовірність захворіти в дитини — 60—80 %, якщо обоє батьків, то 80—100 %, якщо хворіє батько, то дитина може успадкувати ваду у 30—40 %.

«Якщо ми маємо 100 дітей до року з атопічним дерматитом, до 3—5 років половина з них, як кажуть у народі, переростуть — це пов’язано, так би мовити, з формуванням харчової толерантності. У половини з інших 50 % буде алергічний нежить, а ще у 25 % — бронхіальна астма», — додає фахівець-алерголог.

БЕЗ ЧЕРЕДИ, МИЛА І ШЕРСТІ

Андрашко звертається до всіх педіатрів, апелюючи до їх відповідальності перших лікарів, які супроводжують новонародженого, мовляв, хай урешті перестануть рекомендувати купання дітей у череді, ромашці чи інших відварах.

«Вже понад 10 років це все вже заборонено у цивілізованому суспільстві. 30 % дітей мають алергію на череду, 35—40 % мають реакцію на зеленку, якої вже нема. Самі ж лікарі призводять до тих реакцій, яким потім мають давати раду дерматологи», — констатує дерматолог.

А ще головний дермато-венеролог вчергове повторює, що діти, які страждають на таке захворювання, мають забути про звичне мило.

«Нема дитячих мил, не важливо, італійські, американські чи українські, для тієї малечі, яка вже на старті свого життя має проблемну шкіру, там є проблема бар’єрної функції. А атопічний дерматит навіть у стадії ремісії — це завжди суха шкіра і це завжди схильність до свербіжу. На фоні цих складових можуть розвинутися екзема, почесуха та інші захворювання. За таких патологій забороняється використання гігієнічних засобів, до яких належить класичне мило», — додає Юрій Володимирович.

Також дерматолог акцентує, що діти з атопічним дерматитом не повинні мати контакт із шерстю — тобто, жодних шапок, шарфиків, ніяких шерстяних пледів, жодних кішок і собак.

Першочергове завдання батьків — ізолювати контакт шкіри з агресивними складовими, а останньою краплею, що переповнює чашу імунного терпіння шкіри, може бути запалення, яке згодом матиме небезпечні ускладнення.

ДОПОМОГТИ СВОЇЙ КРОВИНЦІ ГРУДНИМ МОЛОКОМ

Також для гарного самопочуття новонародженого буде дуже добре, якщо жінка годуватиме його своїм молоком, тим паче, зараз ведеться пропаганда грудного вигодовування. За словами пані Алли, проводилося дуже багато досліджень, результати яких підтверджують, що вигодовування не запобігає розвитку алергічного захворювання, але є шанс відтягнути його початок. Загалом, золотим стандартом вважається, коли мама до 6 місяців годує дитину тільки грудним молоком.

«Що може лікар спочатку рекомендувати родині, де є маля з атопічним дерматитом? Йдеться про грудне вигодовування (за можливості), правильний догляд за шкірою, організацію гіпоалергенного побуту, гіпоалергенну дієту мами, яка годує. Завдяки цьому можна досягнути контролю над станом шкіри. Тоді, можливо, і не потребуватиметься консультація вузького спеціаліста», — оптимістично налаштовує алерголог.

Якщо ж перебіг захворювання досягає середнього чи важкого ступеня важкості, то сімейний лікар має направити пацієнта до дерматолога. А дерматолог, якщо вважатиме за потрібне, направить дитину до алерголога, гастроентеролога, невропатолога. Загалом в Ужгороді і в Закарпатті до таких пацієнтів є мультидисциплінарний підхід, відтак за ними спостерігають одразу кілька фахівців.

НЕ ПЕРЕГРІВАТИ ДІТЕЙ

Медики також особливо наголошують і на харчуванні, пані Алла нагадує, що істинному атопічному дерматиту характерна харчова алергія, а харчові алергени можна перелічити на пальцях однієї руки — білки коров’ячого молока, курячі яйця, злакові (пшениця), соя, а також арахіс, риба, ракоподібні. Також лікар зауважує, що дуже часто дітей перегрівають.

«Чому в Закарпатті за такого м’якого, теплого клімату хвилин 5—7 із мого прийому відводяться для того, аби мама зняла ботики, штанці, шкарпетки, кофтинки, дві-три шапочки. Перегрівання шкіри призводить до того, що в дітей спостерігається загострення атопічного дерматиту», — резюмує алерголог.

ТРУДНОЩІВ ЗІ ШКІРОЮ БІЛЬШЕ, НІЖ ІЗ ДІАБЕТОМ

Сім’я, в якій маля має проблеми зі шкірою, стикається з суттєвим тягарем, лікарі цього не приховують і не спрощують ситуацію. Алла Андріївна пояснює, що родина, в якій є дитинка з атопічним дерматитом, має значні психоемоційні та фінансові труднощі. Ці навантаження навіть серйозніші, ніж у родинах, де є інсулінозалежні діти-діабетики.

Петріщак не заперечує, що лікування такої недуги коштує дорого. Найчастіше атопічний дерматит виявляється у 3—4 місяці, максимум до півроку. За такої недуги спостерігається дуже сильний свербіж, коли дитина плаче вдень і вночі. Часто трапляється, що з самого початку призначається не зовсім правильне лікування, а це призводить до ускладнень. На той момент уже витрачено певну суму грошей. Коли вже пацієнт потрапляє до вузького спеціаліста, тоді вже призначається правильне лікування, яке, на жаль, є дуже дороговартісним.   Йдеться про засоби догляду за шкірою, засоби очищення шкіри, які не містять у собі мило. Це препарати, які треба щодня наносити на всю шкіру з голови до ніг для боротьби з сухістю й для утримання вологи у шкірі. Один такий тюбик вартує 100—150 гривень, а вистачає упаковки на тиждень. Якщо ж дитина перебуває на штучному харчуванні, то банка хорошої суміші коштує щонайменше 300 гривень, а її вистачає на 5 днів. Також йдеться про одяг відповідної якості, який на базарі не придбаєш.

«Це велике фінансове навантаження на сім’ю. На жаль, держава такі родини не підтримує», — зізнається Алла Андріївна.

Натомість Юрій Володимирович тішить і гарними новинами: Україна ближче до осені матиме змогу безкоштовно надати найсучасніше дороговартісне лікування важкого атопічного дерматиту. Вже стартує відбір пацієнтів із важкою формою захворювання, яким буде забезпечене лікування.


Евеліна Гурницька

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат