Ілюзія здорового харчування

Евеліна Гурницька 01.03.2014 13:08 ЗДОРОВ'Я

Насправді, від фрешів і фруктів набирають вагу, гречана дієта жир не спалює, а «2 літри води на день» можуть дуже нашкодити.

«РІО» регулярно публікує статті про здорове харчування столичного лікаря-дієтолога Оксани Скіталінської, яка, до речі, родом із Ужгорода. Цього ж разу редакція взяла смачне інтерв'ю у професіонала своєї справи, а також дуже милої і тендітної пані Оксани. Про найтиповіші помилки в харчуванні, фрукти, від яких набирають вагу, про боротьбу зі шлаками, яких не існує, міфи про воду й вегетаріанство та про інші неочікувані нюанси — у прямій мові насправді на надважливу тему щоденної їжі.

— Які три основні помилки допускають люди у формуванні свого балансу харчування?

— Перша помилка в тому, що люди часто вдаються до крайнощів. Вони або їдять, переїдають, а потім не їдять, сідають на дієту, можна так сказати. Чи там узагалі ще гірше — голодують. І те, й інше — погано. Друга помилка, що люди не знають, як усе насправді мало би бути добре. І люди не винні, бо справа у нашій системі медичного просвітництва, лікарі мало пишуть про правильне харчування, про це мало говорять, про це навіть нема правильної літератури. Тому люди хочуть правильно харчуватися, але не до кінця знають, як. Третя помилка, яку теж можна записати до крайнощів, полягає в тому, що люди починають робити якісь такі процедури з собою, які, м'яко кажучи, нездорові — це, до прикладу, очищення кишечнику, гідроколонотерапія, яка дуже поширена і в закарпатських санаторіях, коли промивають кишечник водою, ніби вимиваючи шлаки, а насправді такого поняття, як шлаки, ... немає. А ще люди стараються харчуватися правильно, але при цьому вони не перестають курити, вони мало рухаються і багато нервуються. Тобто вони, можна сказати, перекреслюють це все, до чого вдаються в харчуванні.

— Які кроки слід зробити, аби харчування при напруженій роботі, постійному поспіху, стресах та мінімальному фізичному навантажені було порівняно оптимальним для здоров'я?

— Перша умова це навіть не те, що треба їсти, а те, що не треба їсти. Не треба їсти їжі, якої не існує у природі. Ми заходимо в магазин, що ми бачимо? Невеликий відділ із овочами і фруктами, але в основному там їжа так звана індустріальна, глибоко перероблена, тобто та, в яку додані різноманітні хімічні речовини, так звані харчові добавки, аби продукти зберігали свій зовнішній вигляд, смак, запах, але по суті вона не є здоровою для людей. Це різноманітні ковбаси, сосиски, рулети тривалого зберігання, солодощі... Це мов бомба сповільненої дії, яка поступово день за днем підриває наше здоров'я. Другий тип їжі — це смажена і копчена. При смаженні навіть найздоровішу їжу — м'ясо чи рибу — можна перетворити на найшкідливішу, тому що при смаженні утворюються шкідливі жири, які так само повільно, але щодня вбивають наші клітини. Якщо діти щодня їдять чипси, копчену їжу, солодощі, то поступово змінюються оболонки цих клітин, а це означає, що клітина не виконує свою функцію нормально, вона не може сприймати всі корисні речовини і не може викидати так званий перероблений продукт. Сьогодні людина їсть штучну, перероблену їжу, вона зазнає дуже багато стресів, має інформаційне навантаження, дуже багато працює. Якщо колись лягати о дванадцятій чи першій ночі вважалося дуже пізно, то зараз третя або четверта стає дуже поширеним явищем. Люди хронічно недосипають, а це зменшує кількість імунних клітин і організм стає беззахисним. Людина мало рухається.

— Якщо говорити про міфи, до прикладу, про кількість споживання води за день. Часто зустрічаються фрази, що лише чистої води треба випивати близько 2 л за день, водночас з'являються тези, що це насправді дуже шкодить...

— Кожна людина індивідуальна зі своїм здоров'ям, рівнем фізичної активності... Не можна всім призначати однакову кількість води. Насправді, хорошим показником для визначення необхідної води для організму є забарвлення нашої сечі. Якщо сеча світло-жовта, то це нормально, якщо вона темна, то це свідчить, що в нас усе ж є дефіцит води. Для середньостатистичної людини, яка не дуже рухається, просто прийшла на роботу, пішла з роботи, приблизно має бути 6 склянок чистої води. Якщо людина займається спортом, тоді більше. Людині для життєдіяльності потрібно 2700 л за день, але ми десь 1,5 л води вживаємо, коли п'ємо каву, їмо суп, овочі, фрукти, ягоди, хліб, макарони — всюди є вода. До того ж 300—400 мл води утворюється внутрішньо, у процесі обміну речовин. Але людям, які мають захворювання серцево-судинної системи, старшим людям треба пити ще менше води. Людям, які мають захворювання нирок, навпаки треба пити більше води.

— Є люди, які вечеряють фруктами, вважаючи, що так не наберуть зайву вагу, однак є думка, що фрукти насправді мають у собі багато цукру й можуть засвоюватися в організмі як жир. Чи справді це так, і взагалі, що краще їсти на вечерю?

— Ми часто чуємо, що наше харчування має бути збалансованим. А збалансоване харчування означає, що при кожному прийманні їжі ми маємо отримати всі необхідні речовини — білки, жири, вуглеводи, а також вітаміни і мінерали. Це найкраще, тому що лише білкова чи лише вуглеводна їжа призводить до того, що організм недоотримує необхідних елементів. Зрозуміти це дуже просто, ми беремо тарілку й умовно ділимо її на 4 частини, в одній мають бути білкові продукти (яйце, сир, шматочок нежирного м'яса, риба, морепродукти), друга частина — круп'яний виріб (кілька ложок каші; для тих, хто худне, це може бути одна-дві ложки гречаної каші). Найбільший сектор у тарілці це овочі, а в маленькому секторі — один фрукт або ягоди. І так бажано харчуватися вранці, на обід і ввечері. Але для людей, які худнуть, мають бути інші співвідношення — трішки білка, ще менше каші й дуже багато овочів, а фрукт має бути кисло-солодким. Грушу чи банан краще замінити на ківі або яблуко. Якщо людина збалансовано харчується, достатньо рухається, то якщо вона з'їсть один чи два ківі, то нічого не станеться, але ми ж, як правило, не обмежуємося одним ківі. Якщо їмо солодке яблуко, то хочеться більше здоров'я і з'їдаємо більше. Мандаринів можемо з'їсти і півкілограма, бо вони солодкі. І це правда, що у фруктах є багато цукру, який дуже легко засвоюється. Тому якщо вже обирати між свіжовичавленими соками і фруктами, то краще обрати фрукти, бо там є клітковина, яка затримує всмоктування цукру, глюкози у кров. Якщо ми вип'ємо фреш і дуже солодкий чай, то ефект приблизно однаковий. І ми не схуднемо від соку-фреш, а навпаки наберемо вагу. Сік-фреш — це просто розчин глюкози, звичайно, там є вітаміни, мінерали, багато корисного, але там дуже багато глюкози. Як правило, людина переїдає глюкози, а вона перетворюється на жир, який накопичується під шкірою, навколо внутрішніх органів. Щодо фруктів, то варто з'їсти за раз один фрукт кисло-солодкий — яблуко, апельсин, один-два ківі. Ввечері варто їсти продукти, які прискорюють обмін речовин, це можуть бути білкові нежирні продукти — відварена, запечена, тушкована риба і різні овочі, які не є калорійними, але створюють об'єм у шлунку, тому швидше настає відчуття ситості. Риба ж дає той будівельний матеріал, який необхідний організму.

— До речі, про соки в коробці. Часто люди в кафе замовляють саме їх, думаючи, що це здорово і некалорійно...

— Якщо ви хочете зберегти своє здоров'я і гроші, то, чесно кажучи, я би не радила пити такі соки. Чому? По-перше, зараз дуже велика кількість фальсифікатів, це означає, що в ці соки додають багато барвників, багато цукру, а справжнього натурального соку там дуже мало. Часто можна бачити мам, які дуже люблять своїх дітей, тому намагаються купити їм трішки вітамінчиків. Тут краще купити звичайних фруктів, а ще краще купувати саме сезонні фрукти. Екзотика непогана, але коли її привозять сюди, то для зберігання її певним чином обробляють спеціальними променями, чимось обприскують, тому ці фрукти треба дуже ретельно мити. Якщо купуєте яблука, то шкірку краще зрізати. Якщо хочеться соку, то краще зробити фреш і розвести його трішки водою. Людині достатньої однієї склянки розбавленого соку на день.

— Є теорія, що люди мають їсти переважно те, що росте там, де вони народилися і живуть. У цьому контексті питання щодо захоплення різними екзотичними стравами на кшталт суші, а також щодо вегетаріанства. Як правильно адаптуватися до того ж вегетаріанства?

— Є така думка, що нам варто вживати ту їжу, до якої еволюційно звик наш організм, бо в нас у невеликій кількості або, можливо, взагалі нема ферментів, які цю їжу можуть перетравлювати. З одного боку — так, а з іншого, якщо хочеться якоїсь екзотики, на яку немає алергічної реакції, то інколи в невеликій кількості це можна з'їсти.

Щодо вегетаріанства, сироїдіння, то так, воно зараз стало дуже модним, це так зване нетрадиційне харчування. Як і інші течії, вегетаріанство має свої плюси. Класичні вегетаріанці не їдять м'яса, а значить не вживають смажене м'ясо, ковбасу, в якій багато різних хімічних добавок, нітритів, які вбивають мікроби й надають червоного забарвлення. Насправді нітрити перетворюються в організмі на потенційно дуже сильні канценогени. Відтак вегетаріанці більше убезпечують себе від онкологічних і серцево-судинних захворювань. З іншого боку, люди, які не їдять м'яса, недоотримують заліза, якісного білка, який є будівельним матеріалом усього нашого організму. Крім того, сьогоднішні овочі та фрукти можуть містити дуже багато пестицидів. Оптимальний вид вегетаріанства, коли людина вживає рибу, молочнокислу продукцію і яйця.

— Деякі люди цілком відмовляються від хліба. Чи справді саме від нього набирають вагу, чи варто від нього цілком відмовлятися?

— Хліб сьогодні є очищеним, із білої муки, пухкий, він, звичайно, дуже смачний, але в ньому нема основних речовин — клітковини і вітамінів групи В, які містяться у справжньому, цілому зерні. Тут є просто звичайні пусті калорії, а шматочок білого хліба діє в організмі так само, як грудка цукру. Він викликає викид інсуліну в організмі, виснажує підшлункову залозу, порушує обмін речовин. Той, хто відмовляється від хліба, особливо білого, робить правильно. Якщо це хліб висівковий, то інколи трішки можна з'їсти в першій половині дня, якщо той, хто худне, не їсть кашу. Якщо їсти кашу, то це корисно, але небагато — кілька ложок на день. Якщо хліб цільнозерновий, висівковий або це хлібець, то теж можна один-два шматочки на день. Головне, у всьому знати міру.

Також раджу їсти овочі, фрукти, ягоди всіх кольорів веселки (морква, селера, зелений салат, лимони, баклажан, чорниці тощо). Треба намагатися контролювати свої стреси, бо люди недарма помітили, що всі наші хвороби від нервів. Можливо, це дивна порада, але раджу усміхатися.

— Яке меню на день оптимальне для збалансованого харчування?

— Сніданок: омлет яєчний, чи яйце м'яко, натерли моркву, трішки селери, яблучко, додали ложку сметани чи лимонного соку, посолили. На обід з'їсти якийсь супчик овочевий, при цьому овочі не мають бути розварені. Можна з'їсти гречану кашу, шматочок м'яса — відвареного чи запеченого — і якийсь салат, наприклад, квашену капусту. На вечерю можна з'їсти салатик із бурячка. Овочі мають бути з кожним прийманням їжі.

— Є худі люди, які дуже багато їдять, але не набирають зайвих кілограмів. Однак чи корисно для здоров'я так багато їсти і чи потім воно не вилізе боком?

— Люди, які їдять усе підряд і при цьому не поправляються — це ще не означає, що вони не наберуть вагу, коли будуть старші. Крім того, вони можуть порушити своє здоров'я. Дуже часто худі люди їдять багато смаженого, жирного, копченого,   солодощі — вони не поправляються, але отримують цілу купу шкідливих речовин. У них так само можуть розвинутися атеросклероз, серцево-судинні захворювання, може порушитися обмін речовин, страждатиме печінка. Тому, незважаючи на обмін речовин, треба слідкувати за своїм харчуванням. Для того, щоб нормалізувався обмін речовин, треба робити дві речі: рухатися (ходьба, легкий біг, силові вправи), а також їсти їжу, яка нормалізує або прискорює обмін речовин — це білкова їжа на 30—40 %, тоді як вуглеводна — лише на 3—4 %, а жирова — на 1—2 %. Якщо ми з'їмо маленький шматочок нежирної індички або знежирені кефір, сир, яйце, омлет — ми схуднемо. А якщо ми будемо сидіти на яблуках чи на гречці — ми не будемо так інтенсивно худнути, ми будемо втрачати м'язову тканину, а жирова залишатиметься.

Евеліна Гурницька

ТЕГИ : дієтичне харчуванняоксана скіталінська

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат