Закарпатці тепер не долають сотні кілометрів до гемодіалізу (ВІДЕО, ФОТО)

admin 21.02.2014 10:27 ЗДОРОВ'Я

 

У Тетяни з с. Руське Поле вже протягом двох з половиною років три дні на тиждень - це дорога та процедури гемодіалізу. Нирки у жінки відмовили після пологів.  

Раніше Тетяна долаючи сотні кілометрів через день їздила до Ужгорода, потім до Хуста, відтепер життєво необхідну процедуру може проходити   ближче до дому. А 40-річний Анатолій на діаліз потрапив через ускладнення цукрового діабету. Розповідає, що раніше проходив процедуру у Хусті, а тепер після чотирьохгодинної процедури на нових апаратах, почувається набагато краще та й добиратися до Тячева ближче і що немало важливо – дешевше. Загалом у Тячівському районі   19 пацієнтів потребують гемодіалізу.
Після реконструкції сателітного відділення гемодіалізу ЗОКЛ ім. А.Новака, що розташовано в Тячівській лікарні, пройти життєвонеобхідну процедуру зможуть   54 хворих. Ремонт   відділення було проведено коштами   району (а це близько 300 тисяч гривень), а за рахунок обласної програми розвитку та вдосконалення нефрологічної служби закуплено сучасне обладнання. Наразі у відділенні облаштовано три палати на 9 ліжок.

За словами завідувача відділення нефрології та ПГД   ЗОКЛ ім. А. Новака Михайла Гранчака наступним буде реконструйовано відділення гемодіалізу у Хусті, адже там гостро стоїть проблема якісного водопостачання та нового устаткування для проведення процедур. А поки що пацієнти з Хустщини зможуть проходити гемодіаліз на базі Тячівської райлікарні. Загалом на сьогодні в області 180 пацієнтів знаходяться на програмному гемодіалізі. Показово, що в Закарпатті чи не найкраще в Україні розвинута мережа гемодіалізних центрів і відсутні проблеми із чергами на цю життєвоважливу процедуру.

Загалом в нашій області гемодіаліз пацієнти проходять на базі медичних закладів в Мукачево, Хусті, Тячеві, Рахові, Виноградові, Ужгороді та Міжгір»ї.   За словами начальника управління охорони здоров»я Закарпатської ОДА Романа Шніцера всім 180 хворим повністю забезпечено необхідну   кількістю процедур, ліків та інших медичних послуг.   Цьогоріч понад 17 мільйонів гривень передбачено виділити з бюджету області для хворих з хронічною нирковою недостатністю. «Коли йдеться про життя людини, то кошти не мають значення» - підкреслив Роман Шніцер.

admin


За матеріалами прес-центру УОЗ у Закарпатській області

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат