16 ужгородців госпіталізовані через отруєння грибами

admin 30.10.2014 09:53 ЗДОРОВ'Я

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Так,   за період   з   08 вересня 2014р.     по   29 жовтня 2014р   в Ужгородську міську клінічну лікарню з діагнозом «Отруєння грибами» середньої ступені важкості,   було госпіталізовано 16 чоловік у віці від 20 років до 82 років, серед хворих — 9 жінок та 7 чоловіків.  

У   2-х   постраждалих, отруєння   викликано після вживання   грибів, схожих   на їстівні   сироїжки   які збиралися у лісі в районі с. Оноківці                                    

У 2-х   постраждалих, отруєння   викликано після   вживання   грибів, схожих   на їстівні   парасольки, які збиралися у лісі в районі   с. В. Лази,

У   12-ти   отруєння   викликано   після вживанням   грибів   схожих на їстівні гливи . Одинадцять людей вживали гриби, які збиралися у лісі в районі с. Худлево   та   с. Ляхівці ( 2км від с. Худлево) та одна людина   вживала гриби , які збиралися у лісі в районі с. Кібляри .
       
Основні симптоми у   хворих після вживання грибів схожих на їстівні   сироїжки та гливи   були:   нудота, блювота, діарея. Після вживання грибів схожих на парасольки у хворих з»явилися слухові та зорові галюцінації, порушення   серцевої діяльності.

Для того, щоб уникнути   отруєння дикорослими грибами,     виконуйте наступні рекомендації:
1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх   у закладах торгівлі.
2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
-   Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
-   Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
-   Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
-   Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
-   Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох разів, зливаючи воду) протягом 30 хвилин.
-   Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
-   Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують грудю,   людям   з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.  
-   Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину та викликати блювоту. Пийте багато рідини.
- Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
- Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

У зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені   штучно.


Головний спеціаліст Ужгородського                                                                                                         міськрайонного Управління                                            
Головного управління Держсанепідслужби
У Закарпатській області                                                               Л.В.Коломоєць

admin

ТЕГИ : грибиотруєнняУжгород

Коментарі :


 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Червень
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
2025
1950
1951
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030
2031
2032
2033
2034
2035
2036
2037
2038
2039
2040
2041
2042
2043
2044
2045
2046
2047
2048
2049
2050
НдлПндВтрСрдЧтвПтнСбт
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат