Стреси, жирна їжа і травми молочних залоз провокують рак грудей

admin 20.10.2014 16:03 ЗДОРОВ'Я

Сьогодні відзначають Всеукраїнський День боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

Лікарі називають молочні залози жінки "органом-мішенню", бо будь-які гормональні порушення в жіночому організмі позначаються насамперед на здоров`ї цього органу. Особливо шкідливі для грудей стреси, жирна та калорійна їжа, травми молочних залоз.

Згідно зі статистикою, рак грудей займає перше місце серед онкологічних захворювань серед жіночого населення в Україні і в світі.

Щорічно у світі діагностується близько мільйона нових випадків захворювання на рак молочної залози, 600 тисяч жінок щороку гинуть від цієї хвороби. За даними ВООЗ, вік 30% жінок, які померли від раку грудей, становив менше 45 років.

Загальна інформація:

Найпоширеніше онкологічне захворювання у жінок - рак молочної залози. Щорічно його діагностують у 180 000 пацієнток у Європі, 130 000 - в США, 16 000 - в Україні. Кожні 35-37 хвилин в Україні виявляється новий випадок захворювання на рак молочної залози і щогодини помирає жінка від даної патології. Рівень захворюваності за останні 40 років збільшився більш ніж утричі.

Основними факторами в розвитку раку молочної залози є несприятлива екологія навколишнього середовища, спадковість у плані онкології, кількість пологів і абортів, кількість оперативних втручань на молочній залозі, гормональні порушення. Не можна забувати і про доброякісних процесах в молочній залозі. Рак молочної залози розрізняється по вигляду тканини, в якій розвивається пухлинний процес, ступенем його розповсюдження. Ракові клітини можуть утворюватися в залозистої тканини, в молочних протоках, жирової і сполучної тканини. Раковий процес у різних тканинах молочної залози прогресує по-різному. Деякі пухлини розростаються повільно і поширюються по організму (метастазують), тільки після того, як стануть великого розміру. Інші пухлини більш агресивні, ростуть і метастазують за короткий термін.

Проте один і той же вид ракової пухлини може по-різному прогресувати у різних жінок.

Симптоми:

• Ущільнення або припухлість в області грудей, яка не зникає з менструацією. • Ущільнення або припухлість, яка може бути розміром з горошину. • Зміна в розмірі, формі або контурі грудей. • Криваві або світлі рідкі виділення із сосків. • Зміна у зовнішньому вигляді шкіри на грудях або соску (брижі, зморшкувата шкіра, лущення або запалення). • Почервоніння шкіри на грудях або соску. • каменеподібний ущільнення в грудях.

Лікування:

Лікування раку молочної залози починається після повного обстеження жінки, встановлення стадії пухлинного процесу, загального стану жінки, наявності супутніх захворювань. В даний час існують наступні методи лікування раку молочної залози:

1. Хірургічні методи лікування. Методика операції при раку молочної залози залежить від багатьох факторів: стадії захворювання, поширеності процесу, розміру пухлини, віку хворої. Існують такі методики операцій на молочній залозі:

* Органо-зберігаючі операції:

1. Лампектомія (широке видалення пухлини) хірург видаляє пухлину з навколишнього здорової тканиною, при цьому залишається частина неушкодженою залози. Операція можлива тільки при 0 стадії раку, як правило, доповнюється променевою терапією. Застосовується для лікування раку в молодих жінок.

2. Секторальна резекція молочної залози (видалення частини молочної залози), при цьому віддаляються лімфатичні вузли в пахвовій області. Така операція можлива при 0 і 1 стадіях раку. Також може призначатися променева терапія.

* Операції, при яких видаляється молочна залоза:

1. Проста мастектомія (груди повністю видаляється з частиною лімфатичних вузлів, але залишають грудну м'язу і досить шкіри, щоб закрити рану).

2. Розширена мастектомія (віддаляється повністю молочна залоза з лімфатичними вузлами під пахвою і під ключицею).

Ці дві операції виконуються найбільш часто.

Розширена радикальна мастектомія (віддаляється молочна залоза, а також

лімфатичні вузли під пахвою, під ключицею і частину грудної м'язи, грудини, ребер). Ця операція проводиться при проростання пухлини в сусідні тканини.

1. Хіміотерапія призначається для знищення тих ракових клітин, які можливо поширилися по організму. Хіміотерапія звичайно призначається через 2-10 тижнів після операції і триває від 3 до 6 місяців. Засоби, що застосовуються для хіміотерапії, мають здатність вбивати ракові клітини, але також мають безліч побічних ефектів. Вводяться вони в організм у вигляді таблеток або внутрішньом'язових і внутрішньовенних ін'єкцій. Поширюючись з током крові ці препарати, впливають на весь організм в цілому.

2. Гормональна терапія застосовується для припинення дії на ракові клітини жіночих статевих гормонів (зокрема естрогенів), під впливом яких посилюється їх зростання. Призначається препарат тамоксифен, який має антиестрогену дію. У ряді випадків вдаються до операції видалення яєчників, які є головним джерелом гормону естрогену.

3. Променева терапія - метод місцевого впливу на уражену молочну залозу та шляхи відтоку лімфи. Перед операцією променева терапія має на меті зменшити розміри пухлини і знищити найбільш злоякісні її клітини для того, щоб під час операції знизити ймовірність "забруднення" рани пухлинними клітинами. Післяопераційна променева терапія спрямована на знищення пухлинних клітин, що можливо залишилися в зоні операції в організмі. При застосуванні променевої терапії можливий розвиток наступних ускладнень: променевої опік шкіри, розвиток запалення легенів, можуть виникнути переломи ребер.

Як правило, лікування раку молочної залози проводять комплексно, тобто поєднанням хірургічний метод з променевою, гормональної та хіміотерапією. Прогноз повного лікування залежить від багатьох факторів:

• залучені в процес регіональні лімфатичні вузли (пахвові, підключичні). Це визначається шляхом дослідження вилучених під час операції лімфовузлів. Якщо в них не знаходять ракові клітини прогноз у відношення повного одужання більш сприятливий. • Розмір пухлини (чим менше розмір пухлини, тим краще прогноз). • Гістологічна характеристика пухлини. Після видалення пухлина обов'язково піддається гістологічному дослідженню. Зрізи ураженої тканини досліджують під мікроскопом і визначають кількість і характер атипових (ракових клітин). • Рецептори гормонів. Клітини молочної залози в нормі мають рецептори для жіночих статевих гормонів, за допомогою яких у залозі відбуваються характерні зміни, у відповідь на що змінюються рівні гормонів. Дослідження показало, що приблизно 2 / 3 всіх пухлин молочних залоз мають рецептори до естрогенів. При цьому спостерігається позитивний ефект від

гормонального лікування. • Проліферативна активність пухлинних клітин (здатність клітин пухлини до швидкого розмноження). Ракові клітини, які мають високу проліферативну здатність, діляться більш часто і тому більш агресивні.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат