Нітрати у ранніх овочах під дією майонезу стають нітритами

admin 22.05.2014 20:17 ЗДОРОВ'Я

В продукції рослинництва завжди є нітрати, що надходять до неї з грунту, підземних вод. У разі застосування під час вирощування овочів, ягід та фруктів хімічних засобів захисту рослин вони можуть мати в своєму складі і залишкові кількості пестицидів. Такі речовини згідно санітарного законодавства обов’язково нормуються.

Одним з факторів, що може негативно впливати на стан здоров’я людини є вживання ранньої овочевої продукції, для вирощування якої використовуються азотвмістимі органічні речовини, які перетворюються на нітрати. Ранні овочеві культури накопичують нітрати по різному. Чемпіоном серед усіх є буряк, далі йдуть чорна редька, білокачанна капуста, селера..

Тривале надходження нітратів до організму людини може порушувати обмін речовин, збільшити вміст метгемоглобіну в крові, крім того нітрати та продукти їх перетворення можуть бути передумовою утворення нітрозамінів. Особливо чутливі до дії нітратів немовлята та люди похилого віку.

За нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я допустимою добовою дозою нітратів для людини рахується 5 мг на кожен кілограм ваги. Особливо це важливо для дитини. Для дорослої людини вагою 80 кг 400 мг нітратів з їжею протягом дня не завадить. До отруєння може привести одноразовий прийом разом з їжею 600-650 мг нітратів. Самі по собі нітрати не так вже й небезпечні для нашого організму. Але частина їх перетворюється на нітрити – отруту, яка блокує дихання клітин.

Лабораторні підрозділи обласного лабораторного центру Державної санепідслужби України вже розпочали здійснювати вимірювання вмісту нітратів в ранній рослинній продукції., що вирощена у тепличних умовах та відкритому грунті. Вміст нітратів визначається в міліграмах на кілограм ваги (мг/кг)

У зразках будь-яких харчових продуктах, враховуючи рослинну, визначається вміст залишкових кількостей пестицидів, а отримані результати порівнюються з показниками безпеки у вигляді МДР (максимально допустимі рівні в мг/кг ваги).

Лабораторії Державної санепідслужби здійснюють вибірковий контроль. На ринках України вся рослинна продукція повинна пройти контроль в лабораторіях ветеринарної медицини, а кожному продавцю (реалізатору) повинна надаватися довідка про вміст нітратів у зразках такої продукції рослинництва.

Є деякі правила щодо нейтралізації дії нітратів або зменшення їх концентрації в продуктах. В капусті самі „нітратні” - зовнішні листя, у буряка необхідно відрізати нижню та верхню частини, огірки очищати від шкірки. В молодих рослинах нітратів більш, ніж у старих. І це

підтверджується лабораторними дослідженнями. Салати краще заправляти рослинною олією, а не сметаною та майонезом, під дією яких нітрати скоріше перетворюються у нітрити. У нарізаної зелені нітрати також швидко переходять в нітрити, це відбувається вже за 10 хвилин. Купуєте свіжу зелень, не зберігайте її довго. Взагалі всю продукцію рослинництва перед вживанням треба мити, при цьому одночасно зменшується концентрація нітратів та продукція позбавляється патогенних мікроорганізмів. Відварені, бланшировані та консервовані овочі позбавляються значної частини нітратів. Одна порада – не пийте відвари, консерванти, азотисті речовини мігрують з овочів та фруктів саме до них.

Особливої уваги заслуговує полуниця, що є найбільш ранньою ягодою

А в цьому році весна розпочалася раніше ніж у минулі роки, на ринках області вже наприкінці квітня місяця у продажу з’явилася занадто рання полуниця. Вміст нітратів у такій ягоді не нормується. Інші показники безпеки у вигляді залишкових кількостей пестицидів, солей важких металів вимагають певного часу для визначення їх вмісту, а це справа не одного дня. А полуниця відноситься до такого виду продукції рослинництва, що швидко псується і не може довго зберігатися у звичайних умовах.

Для вирощування ранньої рослинної продукції найчастіше використовуються органічні добрива, які завжди містять у своєму складі велику кількість мікроорганізмів, частина з яких є патогенними, тобто їх надходження до організму людини разом з їжею може привести до розвитку інфекційних хвороб кишкової групи (дизентерія, сальмонельоз та інші). При цьому найбільш вразливими є діти дошкільного віку та люди похилого віку.

Будь-яку ягоду, вирощену у ґрунті перед вживанням необхідно ретельно мити, щоб максимально позбавитися від органічних забруднювачів. Такі застереження пряме відношення мають і до полуниці.

Купуючи ранню полуницю, будьте уважні та обережні. Смакуючи сьогодні, вже завтра можна опинитися на лікарняному ліжку. Будьте обережні!


лікар-гігієніст Головного управління Державної санепідслужби у Закарпатській області Пономарьова О.С.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат