Нітрати у ранніх овочах під дією майонезу стають нітритами

admin 22.05.2014 20:17 ЗДОРОВ'Я

В продукції рослинництва завжди є нітрати, що надходять до неї з грунту, підземних вод. У разі застосування під час вирощування овочів, ягід та фруктів хімічних засобів захисту рослин вони можуть мати в своєму складі і залишкові кількості пестицидів. Такі речовини згідно санітарного законодавства обов’язково нормуються.

Одним з факторів, що може негативно впливати на стан здоров’я людини є вживання ранньої овочевої продукції, для вирощування якої використовуються азотвмістимі органічні речовини, які перетворюються на нітрати. Ранні овочеві культури накопичують нітрати по різному. Чемпіоном серед усіх є буряк, далі йдуть чорна редька, білокачанна капуста, селера..

Тривале надходження нітратів до організму людини може порушувати обмін речовин, збільшити вміст метгемоглобіну в крові, крім того нітрати та продукти їх перетворення можуть бути передумовою утворення нітрозамінів. Особливо чутливі до дії нітратів немовлята та люди похилого віку.

За нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я допустимою добовою дозою нітратів для людини рахується 5 мг на кожен кілограм ваги. Особливо це важливо для дитини. Для дорослої людини вагою 80 кг 400 мг нітратів з їжею протягом дня не завадить. До отруєння може привести одноразовий прийом разом з їжею 600-650 мг нітратів. Самі по собі нітрати не так вже й небезпечні для нашого організму. Але частина їх перетворюється на нітрити – отруту, яка блокує дихання клітин.

Лабораторні підрозділи обласного лабораторного центру Державної санепідслужби України вже розпочали здійснювати вимірювання вмісту нітратів в ранній рослинній продукції., що вирощена у тепличних умовах та відкритому грунті. Вміст нітратів визначається в міліграмах на кілограм ваги (мг/кг)

У зразках будь-яких харчових продуктах, враховуючи рослинну, визначається вміст залишкових кількостей пестицидів, а отримані результати порівнюються з показниками безпеки у вигляді МДР (максимально допустимі рівні в мг/кг ваги).

Лабораторії Державної санепідслужби здійснюють вибірковий контроль. На ринках України вся рослинна продукція повинна пройти контроль в лабораторіях ветеринарної медицини, а кожному продавцю (реалізатору) повинна надаватися довідка про вміст нітратів у зразках такої продукції рослинництва.

Є деякі правила щодо нейтралізації дії нітратів або зменшення їх концентрації в продуктах. В капусті самі „нітратні” - зовнішні листя, у буряка необхідно відрізати нижню та верхню частини, огірки очищати від шкірки. В молодих рослинах нітратів більш, ніж у старих. І це

підтверджується лабораторними дослідженнями. Салати краще заправляти рослинною олією, а не сметаною та майонезом, під дією яких нітрати скоріше перетворюються у нітрити. У нарізаної зелені нітрати також швидко переходять в нітрити, це відбувається вже за 10 хвилин. Купуєте свіжу зелень, не зберігайте її довго. Взагалі всю продукцію рослинництва перед вживанням треба мити, при цьому одночасно зменшується концентрація нітратів та продукція позбавляється патогенних мікроорганізмів. Відварені, бланшировані та консервовані овочі позбавляються значної частини нітратів. Одна порада – не пийте відвари, консерванти, азотисті речовини мігрують з овочів та фруктів саме до них.

Особливої уваги заслуговує полуниця, що є найбільш ранньою ягодою

А в цьому році весна розпочалася раніше ніж у минулі роки, на ринках області вже наприкінці квітня місяця у продажу з’явилася занадто рання полуниця. Вміст нітратів у такій ягоді не нормується. Інші показники безпеки у вигляді залишкових кількостей пестицидів, солей важких металів вимагають певного часу для визначення їх вмісту, а це справа не одного дня. А полуниця відноситься до такого виду продукції рослинництва, що швидко псується і не може довго зберігатися у звичайних умовах.

Для вирощування ранньої рослинної продукції найчастіше використовуються органічні добрива, які завжди містять у своєму складі велику кількість мікроорганізмів, частина з яких є патогенними, тобто їх надходження до організму людини разом з їжею може привести до розвитку інфекційних хвороб кишкової групи (дизентерія, сальмонельоз та інші). При цьому найбільш вразливими є діти дошкільного віку та люди похилого віку.

Будь-яку ягоду, вирощену у ґрунті перед вживанням необхідно ретельно мити, щоб максимально позбавитися від органічних забруднювачів. Такі застереження пряме відношення мають і до полуниці.

Купуючи ранню полуницю, будьте уважні та обережні. Смакуючи сьогодні, вже завтра можна опинитися на лікарняному ліжку. Будьте обережні!


лікар-гігієніст Головного управління Державної санепідслужби у Закарпатській області Пономарьова О.С.

admin

Коментарі :


 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Червень
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
2025
1950
1951
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030
2031
2032
2033
2034
2035
2036
2037
2038
2039
2040
2041
2042
2043
2044
2045
2046
2047
2048
2049
2050
НдлПндВтрСрдЧтвПтнСбт
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат