У Закарпатті зареєстровано 58 людей з діагнозом "СНІД" (ВІДЕО)

admin 29.11.2013 10:15 ЗДОРОВ'Я

Щорічно 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом та порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми, який було започатковано з 1988 року після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

За 10 місяців 2013 року в Закарпатській області зареєстровано 69 нових випадків інфікування ВІЛ (5,5 на 100 тис. населення). Діагноз СНІД   встановлено 32 особам (2,5 на 100 тис. населення).
Серед вперше виявлених ВІЛ-інфікованих осіб структура шляхів інфікування була наступною:
- статевий шлях при гетеросексуальних стосунках – 75,5 % (52);
- статевий шлях при гомосексуальних стосунках – 1,4% (1);
- парентеральний шлях (через кров) при ін’єкційному введенні наркотиків – не виявлено;
- парентеральний шлях (через кров) внаслідок інших немедичних втручань – 1,4% (1);
- діти, народжені ВІЛ-інфікованими жінками – 15,9% (11);
- шлях інфікування уточнюється – 5,8% (4).

Станом на 01 листопада 2013 року в Закарпатській області найнижчі показники поширеності ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні: 25,0 на 100 тис. населення проти 300,9 на 100 тис. населення по Україні.
Найбільш ураженими епідемією є східні та південні регіони України: Дніпропетровська (682,8 на 100 тис. населення), Донецька (637,4 на 100 тис. населення), Одеська (647,0 на 100 тис. населення), Миколаївська (605,7 на 100 тис. населення) області, АР Крим (412,8 на 100 тис. населення), м. Севастополь (474,2 на 100 тис. населення).

Поширеність ВІЛ-інфекції в Закарпатті також значно нижче в порінянні і з сусідніми регіонами країнами: Івано-Франківська область – 54,1 на 100 тис. населення, Львівська область – 96,7 на 100 тис. населення, Чернівецька область – 77,7 на 100 тис. населення.
На диспансерному обліку в області перебувають 317 ВІЛ-інфікованих осіб, із них 58 – хворі на СНІД (4,6 на 100 тис. населення). Дітей, віком до 14 років, – 40, з яких у 32 дітей діагноз ВІЛ-інфекції в стадії підтвердження.

Станом на 01 листопада 2013 року   антиретровірусну терапію отримує 81 особа, з яких 75 дорослих та 6 дітей. На сьогоднішній день за клінічними та імунологічними показаннями такої ж терапії потребують ще 12 ВІЛ-інфікованих осіб, з якими проводиться активна робота щодо вироблення прихильності та детального додаткового обстеження перед введенням у високоактивну антиретровірусну терапію. Центр з профілактики та боротьби із СНІДом стовідсотково забезпечений антиретровірусними препаратами для охоплення вказаною специфічною терапією всіх ВІЛ-інфікованих пацієнтів, які її потребують.  
Можна стверджувати, що благоприємна епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції/СНІДу в області   має місце в тому числі і завдяки впровадженню новітніх профілактичних програм.
Враховуючи епідемічну ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу та стан надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим/хворим на СНІД, основним пріоритетом у сфері протидії поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу в Закарпатській області визначено профілактичний напрямок – попередження інфікування ВІЛ серед різних груп населення. При цьому Центр з профілактики та боротьби із СНІДом став своєрідною платформою для впровадження інноваційних технологій в протидії поширенню епідемії ВІЛ-інфекції.


Інновації:
Враховуючи, що однією із провідних груп населення області, яка відіграє ключову роль у розвитку епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу є група трудових мігрантів і їх найближчого оточення (50% нових випадків ВІЛ-інфекції, що зареєстровані в області протягом 2007-2012 років було саме в середовищі заробітчан та їх постійних статевих партнерів) одним із пріоритетних напрямків роботи медичних працівників є впровадження інноваційних та унікальних для України програм протидії поширенню ВІЛ серед трудових мігрантів та їх найближчого оточення.

Так, наразі в області проводяться такі інноваційні напрямки роботи:
1.Пілотний проект по консультуванню і тестуванню на ВІЛ за допомогою швидких тестів трудових мігрантів та їх найближчого оточення в 7 пілотних регіонах (районах) області: Берегівський, Виноградівський, Рахівський, Іршавський, Перечинський, Тячівський, Хустський за підтримки Благодійного фонду У.Дж.Клінтона в Україні. Охоплено послугами станом на 01.11.13. – більше 3 тисяч осіб. Виявлено 31 новий випадок ВІЛ-інфекції.

2. В Закарпатській області розпочато програму співпраці медичної галузі та Мукачівської Православної Єпархії УПЦ з протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в середовищі трудових мігрантів та їх найближчого оточення шляхом первинної профілактики, інформаційно-просвітницької роботи та залучення до тестування на ВІЛ через лікарів мережі кабінетів «Довіра» та лікарів первинної ланки медико-санітарної допомоги.

3.Розпочато впровадження пілотного проекту надання послуг консультування та тестування на ВІЛ через мережу первинної медико-санітарної допомоги (сімейних лікарів) в середовищі трудових мігрантів та їх найближчого оточення.
Цей пілотний проект реалізується вперше в Україні саме в найбільшому районі нашої країни – Тячівському.

4.Надається профілактична та лікувально-діагностична допомога представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ: споживачам ін’єкційних наркотиків та працівникам комерційного сексу. Закарпатський обласний Центр з профілактики та боротьби із СНІДом, за фінансової підтримки МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», реалізує проект «Забезпечення доступу представників груп ризику до медико-соціальних послуг з ВІЛ та ІПСШ (інфекцій, що передаються статевим шляхом)». За період реалізації програми послугами охоплено 460 осіб цільових груп програми.

5. Вже 3 роки реалізується програма «Моделі первинної профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу серед представників національних меншин Закарпатської області». В кожному районі розроблені власні програми, за допомогою яких медичні працівники у співпраці з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та регіональними громадськими організаціями охоплюють первинно-профілактичними заходами національні меншини, що проживають на даній території.  

admin


За матеріалами прес-центру УОЗ у Закарпатті

ТЕГИ : СНІД

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат