Як заохотити гіпертоніків турбуватися про себе ж

admin 15.07.2013 10:54 ЗДОРОВ'Я

Днями в Ужгороді відбувся нарада-семінар   за участю головного позаштатного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності «терапія» Василя Нетяженка, який розповів колегам-медикам про стан реалізації Пілотного проекту щодо впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

Участь у нараді взяли заступники начальника управління охорони здоров»я Ганна Романко, обласний терапевт Закарпатської області Ольга Чемет,   головний лікар обласного клінічного кардіологічного диспансеру Роман Соскида,   начальники відділів охорони здоров’я райдержадміністрацій, Ужгородської міської ради, голови районних штабів, головні лікарі ЦПМСД, районні терапевти, кардіологи, невропатологи, лікарів загальної практики-сімейної медицини.

Під час наради-семінару головний позаштатний терапевт МОЗ Василь Нетяженко зазначив, що нині в Україні зареєстровано понад 12 млн осіб, хворих на артеріальну гіпертензію, з них систематично лікуються лише 10%. Завдяки поетапному впровадженню Пілотного проекту, ця цифра має сягнути середньоєвропейського рівня, який складає 30 %.
Взагалі про свої проблеми з тиском, зауважив Василь Нетяженко, знають лише 60% хворих, з них 40% починають лікуватися, а 20% хворих ця проблема взагалі не цікавить. “Звичайно, із серцево-судинними проблемами можна працювати, вести активний спосіб життя, -- констатував спеціаліст МОЗ. -- Але якщо не контролювати та вчасно не почати лікувати підвищений тиск, може статися інсульт чи інфаркт”. На інсульт щорічно в Україні вперше захворює 110 000 чоловік, 60 000 — отримують гострий інфаркт міокарда, лікування цих недуг у високоспеціалізованих медичних центрах є дуже складним і дороговартісним. У той час як лікування артеріальної гіпертензії в рамках Пілотного проекту обійдеться громадянину лише в 15-30 гривень на місяць та запобігатиме виникнення інсульту у кожного третього хворого на артеріальну гіпертензію.
“А головне — необхідно слідкувати за своїм тиском та пам'ятати, що не залежно від віку тиск у людини може бути не більше 140 на 90. Також треба обмежити вживання солі, норма якого -- 2-4 грами на день”, -- наголосив лікар.
Варто зазначити, продовжив Василь Захарович, що реалізація першого етапу Пілотного проекту призвела до покращення доступності до лікарських засобів. Станом на червень 2013 року зниження задекларованих оптово-відпускних цін склало в середньому 19,1%, в тому числі, на лікарські засоби вітчизняного виробництва — в середньому на 21,2%, закордонного виробництва — в середньому на 11,5%. Також збільшився перелік лікарів, які мають право виписки рецептів на ліки від гіпертонії в рамках Пілотного проекту. Наприклад, лікарі стаціонару можуть надати пацієнту такий рецепт при виписці із стаціонару для амбулаторного лікування.
У 2013 році на здійснення часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою було виділено субвенцію з Державного бюджету місцевим бюджетам у розмірі 250 млн гривень. Держава виділила кошти, але вони не використовуються в повному обсязі, повідомив головний терапевт МОЗ України: “В середньому по країні використано всього 30 % зазначених коштів. Це дуже мало”. “Видно, що в окремих регіонах погано налагоджена робота з пацієнтами, оскільки динаміка використання коштів — це маркер роботи лікарів з хворими. -- зазначив головний терапевт МОЗ. -- Якщо кошти не використовуються, це означає, що пацієнти не отримують профілактичного лікування”.
Василь Нетяженко також висловив занепокоєння вкрай низькою обізнаністю населення про дію пілотного проекту. Відповідно до даних анкетування, яке проводили студенти-медики під час літніх канікул, 60 % опитаних, які лікуються, знають про цей проект, 40 взагалі нічого не знають, а серед тих, хто не лікується про проект знають лише 10 %. Через засоби масової інформації про проект дізналися лише 5 %. Завдяки студентству було опитано 16 000 українців — цього року влітку продовжено анкетування.
Також   Василь нетяженко повідомив, що найближчим часом до участі в проекті будуть включені комбіновані препарати, які допоможуть “в одній таблетці” надати пацієнтам комплексну терапію і більш ефективне лікування. Хворим, які схильні до тромбоутворень, буде додатково надаватися Ацетилсаліцилова кислота, також буде виділена окрема група препаратів (закордонних і вітчизняних), що надаватиметься пацієнтам безкоштовно.
Довідково:
Загальна кількість хворих на артеріальну гіпертензію в Закарпатській області 307 657 осіб, тобто 24,6 % від усього населення та 31,9% від дорослого населення.
Кількість хворих на артеріальну гіпертензію, які залучені до пілотного проекту станом на 01.07.2013 року   склала 188 325 осіб, із яких 182 725 залучені вперше у 2013 році.
Кількість виписаних рецептів на часткове відшкодування вартості лікарських засобів, задіяних у пілотному проекті станом на 01.07.2013 року – 255 599 рецептів.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат