ДоКІР невакцинованим

16.03.2012 20:46 ЗДОРОВ'Я

У Закарпатті зафіксовано 436 випадків захворювання на кір.

Олена ніколи не чула про кір. Тому коли у її чотирирічної Віри різко піднялася температура, заклало ніс, почався кашель — подумала, що це сезонна застуда. Набряклі очі списала на ускладнення. До лікаря молоду маму змусив звернутися тільки незрозумілий плямистий висип на обличчі, який за кілька годин перебрався на спину і груди, а потім вкрив усе тіло доньки.

Разом із Вірою торік на кір в Україні захворіли 1 333 дитини. Це у 19,5 разу більше, ніж за 2010-й та 2009-й разом узяті.

Цього року кір крокує ще впевненіше — 3 162 випадки захворювання на кір за січень та дев’ять днів лютого. З них майже половина — 1461 — на Львівщині. За нею — сусідня Івано-Франківщина — 881 хворий, за цими областями — Закарпаття, Рівненщина, Тернопільщина та Волинь. 27 випадків на той час зафіксували у столиці.

ЧОМУ ТРЕБА БУТИ ОБЕРЕЖНИМ УСІМ?

«Не рахуй своїх дітей, поки вони не перехворіють на кір», — це старе прислів’я американських фермерів любить згадувати педіатр-телезірка Євген Комаровський, який кору присвятив цілу авторську програму.

І це не чорний гумор від лікаря, а реальність. Як констатує Комаровський: «У найкращій країні, з найкращою медициною від кору помирає один з тисячі і нічого з цим зробити не можна». Всього у світі, за останніми підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку від ускладнень кору помирає по 150 тисяч дітей.

ЧОМУ СЛІД БОЯТИСЯ?

Кір — насправді дуже небез¬печне захворювання, хвороба, викликана вірусом роду Mor¬billi¬virus, гостре вірусне захворювання, яке характеризується вираженою інтоксикацією, катаральними явищами з боку дихальних шляхів, кон’юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці щік і папуло-плямистим висипом на шкірі. Вкорінюючись у клітини верхніх дихальних шляхів, віруси розмножуються, проникають у місцеві лімфатичні вузли, які збільшуються, потім потрапляють у кров і розносяться по органах і тканинах, взаємодіють із клітинами і проникають до них. З’являються клітини, які починають виробляти антитіла. Антитіла і специфічні клітини взаємодіють із клітинами, що містять віруси, і руйнують їх. Віруси виходять у кров і одночасно вкорінюються в слизові оболонки. В цей час у хворого з’являються ознаки захворювання, характерні для катарального періоду. Віруси, частини зруйнованих ними клітин, біологічно активні речовини викликають алергійні реакції. Навколо судин виникає осередок запалення, що проявляється появою висипу в хворого. У процеси під час захворювання на кір залучається нервова система, що викликає у хворих розвиток енцефаліту або менінгіту. Інкубаційний період при кору складає від 7 до 21, рідше 28 днів. Початок захворювання гострий. У хворих з’являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура висока, турбують головний біль, слабкість, нежить, кашель, виникають симптоми кон’юнктивіту. До кінця першого — початку 2-го тижня хвороби на слизовій оболонці щік виникають плями, ніби посипані манною крупою. Це цінна діагностична ознака, що дозволяє поставити діагноз до появи висипу. Він носить назву плями Бельського-Філатова-Копліка. Пля¬ми тримаються 2—3 дні, іноді довше і зазвичай зникають з появою висипу. Температура на короткий час знижується, потім, як правило, підвищується знов, і у хворого з’являється висип. Перші елементи висипу з’являються за вухами і на обличчі, потім висип поширюється на тулуб і кінцівки. Елементами висипу є плями — папули (горбики), що підносяться над поверхнею шкіри. Зникнення висипу відбувається в зворотній послідовності, тобто він починає згасати спочатку на кінцівках, потім на тулубі й нарешті на обличчі. У хворих спостерігається частий пульс, низький тиск. Іноді можливі ураження шлунково-кишкового тракту: зниження апетиту, нудота і блювання, почастішання випорожнень. У деяких хворих буває мітигирований кір, ця форма розвивається при введенні імуноглобуліну або вакцини. Вона характеризується тривалішим інкубаційним періодом і легшим перебігом. Необхідно пам’ятати, що на кір можуть захворіти не лише діти, а й дорослі, причому перебіг хвороби, як правило, тяжчий. В більшості випадків кір перебігає сприятливо, але при розвитку ускладнень, особливо енцефаліту і менінгоенцефаліту, можливі летальні наслідки.

ЧОМУ КІР ТАК ШВИДКО ПОШИРЮЄТЬСЯ В УКРАЇНІ

Перше пояснення: кір — хвороба циклічна. Щоп’ять років кількість хворих різко стрибає вгору. Востаннє захворюваність зростала у 2006-му. Тоді перехворіли понад 42 тисячі українців. До цього — в 2001-му. Вочевидь, з новою силою вірус повернувся і зараз.

Є і друге пояснення, до якого схиляються багато спеціалістів. Йдеться про масову відмову від щеплень.

Пам’ятаєте смерть краматорського школяра Антона Тищенка чотири роки тому? Вона сталася після того, як хлопця вакцинували проти кору, краснухи та паротиту. Вину КПК, як коротко називають це щеплення, не довели. Але тотальна недовіра до здатності медиків виявляти свої помилки, помножена на напівшаманські телесюжети та історії на Інтернет-форумах, зробили свою справу — величезна кількість мам і тат засумнівалися у безпеці щеплень.

Смертю у Краматорську пояснює відмову від щеплення львів’янка Олена, донька якої перехворіла на кір два місяці тому.

«Коли нам був рік, ми дуже хворіли і відмовилися від вакцинації. А потім... Потім після щеплення помер хлопець і я взагалі вирішила більше їх не робити. Ну навіщо самій кликати біду?! Ми краще пересидимо вдома, поки навколо багато хворих. Але на ризик дитину не наражатиму!», — заявляє молода мама.

За підрахунками Міністерства охорони здоров’я, якщо в 2006-му від кору щепилися майже
99 % дітей, то у 2011-му — трохи більше 60 %.

Справедливості заради треба зазначити — обвал рівня вакцинації пов’язаний не лише страхом перед щепленнями. Минулого року вакцин у країні впродовж шести місяців просто було не дістати. Відповідальність за це несе Міністерство охорони здоров’я. Через часту зміну міністрів МОЗ запізнилося із закупівлею імунобіологічних препаратів.

У ЗАКАРПАТТІ...

У нашій області також зростає кількість тих, хто захворів на кір. На сайті Закарпатської СЕС розміщена інформація станом на 7 березня 2012 року. З   початку підйому захворюваності в області виявлено 320 випадків захворювань на кір (25,6 на   100 тисяч населення). З   початку чергового підйому захворюваності в області виявлено 436 випадків. Найбільш високу питому вагу в структурі захворілих складають   підлітки   та дорослі (40 %). Стосовно території, то в Ужгороді виявлено 33 випадки, м. Мукачеві — 9, Воловецькому районі — 41, Хустському — 115, Рахівському — 5, Берегівському — 28, Виноградівському — 21, Тячівському — 24, Свалявському — 35, Іршавському — 39, Мукачівському — 8, Ужгородському — 56, Міжгірському — 13, Великоберезнянському — 9, у тому числі анамнестично   виявлено 30 завізних випадків. 82 % захворілих були госпіталізовані.

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ

Спосіб номер один — щепитися. «Тим, кого востаннє щепили в дитинстві або ще гірше — взагалі не щепили, краще щепитися зараз», — радить головний імунолог Києва Федір Лапій. МОЗ стверджує, що в усіх поліклініках країни є безкоштовні вакцини для дітей.

Закупили їх, як завжди, тобто у посередника. Остання угода укладена 20 грудня. Купили у компанії «Фарма Лайф». За 2,735 мільйона гривень вона має надати 71 тисячу мультидозних вакцин бельгійського виробництва компанії «ГлаксоСмітКляйн» по 38 гривень за кожну.

Що це за посередник? Це частина групи «Три-Центральний аптечний склад», що зареєстрована у Києві як товариство з обмеженою відповідальністю. Засновники — двоє фізичних осіб: Юрій Кожокар та Дмитро Завтур. Минулого року Головне контрольно-ревізійне управління перевірило закупівлі МОЗ і дійшло висновку, що за три роки МОЗ переплатило 41 мільйон гривень. Так ось, з цієї суми дев’ять з половиною дісталися саме ТОВ «Три-Центральному аптечному складу».

Якщо ви категорично проти щеплення, то вам залишається спосіб номер два — повна ізоляція від суспільства. Кір передається через повітря. Вірусу може вистачити, щоб на вас чхнув хворий.

«Не врятує навіть відстань у десять метрів, все одно інфекцію підчепите, — вважає приватний педіатр Олена Ворон. — Якщо з кором людина стикається вперше в житті — підчепить стовідсотково».

Олена вирішила і надалі не вакцинувати дитину. Її мала одужала і хвалиться одногрупникам у садочку слідами на шкірі, які лишилися в неї після хвороби.

Марія Земялнська, бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для «РІО»

***


ДО ТЕМИ
Народні методи лікування кору

Неускладнений кір легкої та середньої тяжкості не потребує медикаментозного лікування.

Під час ознобу,
у разі підвищення температури тіла рекомендують протизапальну суміш:
Трава гадючника в’язолис¬того — 30 г.
Квітки бузини чорної                             — 30 г.
Квіткові кошики нагідок лікарських — 40 г.
Квітки лаванди колоскової                   — 40 г.
Дві столові ложки суміші залити 400 мл окропу, кип’ятити 1 хв. на малому вогні, настояти 2 год. у закритому посуді, процідити. Приймати по 50—100 мл 4 рази на день. Дітям віком до 2 років дають по 1 столовій ложці три-чотири рази на день.

Під час високої температури тіла
можна на голову покласти пузир із льодом: він має торкатися голови, але не тиснути на неї. Під пузир із льодом підкладають рушник. Якщо немає льоду, використовують холодну воду або сніг.
Один-два рази на день можна обтирати тіло розчином оцту (1 столова ложка оцту на склянку води).

Для пом’якшення сухого кашлю та відходження мокротиння використовують таку суміш:
Листки підбілу звичайного — 20 г.
Слань ісландського моху               —10 г.
Квітки дивини скіпетроподібної — 10 г.
Корені алтеї лікарської                 — 30 г.
Дві столові ложки суміші залити 400 мл води, витримати 10 хв. на водяній бані, настояти 1 год. Приймати по 20—50 мл 4 рази на день невеликими ковтками теплим. Доза залежить від віку дитини.

Особливу увагу треба приділяти догляду за запаленими слизовими оболонками
Кілька разів на день промивати очі ватним тампоном, змоченим у відварі такої суміші трав:
Крайові квітки волошки синьої — 20 г.
Квіткові кошики нагідок лікарських — 20 г.
Трава очанки лікарської — 20 г.
30 г суміші залити 300 мл води, настояти 1 год., кип’ятити 5 хв. на малому вогні, процідити. Кожне око промивати окремим тампоном. Відвар використовувати і для примочок.

Динаміка захворювання на кір у Закарпатті за останні три роки

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат