Аби все було вчасно

Підготувала Евеліна Гурницька 31.01.2012 15:48 ЗДОРОВ'Я

Не нехтуйте профілактикою, вчасно виявляйте рак.

Рак грудей — не вирок, головне — вчасно його виявити. Звісно, статистика дещо пригнічує. Мабуть, аби її покращити, треба з особливою увагою ставитися до свого здоров’я, адже головне, щоб усе було вчасно... Важливо, аби жінки були обізнані в проблемі раку молочної залози. Ось саме з необізнаності і треба починати. 4 лютого — Всесвітній день боротьби із онкологічними захворюваннями. Пропонуємо читачкам ознайомитися зі статистикою, факторами ризику захворіти на рак, що у такому разі робити, методами обстеження та самообстеження молочних залоз. Важливо попередити, вчасно виявити і вилікувати й далі жити повноцінним життям. Чи варто ховати голову в пісок? Від проблеми не втечеш.


Статистика щодо Закарпаття
У 2011 році на Закарпатті вперше виявили рак молочної залози у 271 жінки (пролікували 211 жінок — 80,8 %), у 2010 році було зафіксовано 206 випадків. Серед закарпатських жінок рак молочної залози посідає перше місце з-поміж усіх інших різновидів злоякісних пухлин і складає 20 %. У 2011 році захворюваність на злоякісні новоутворення   молочної залози в області становила   41,8 на 100 тисяч жіночого населення (Україна —   64,8). У структурі смертності жіночого населення від онкологічної патології — рак молочної залози — на першому місці — 18 %. У 2011 році смертність на 100 тисяч жіночого населення становила — 18,8 (Україна — 30,7) та відрадно зазначити, що показник знижується.   Про це «РІО» повідомила   заступниця головного лікаря Закарпатського обласного клінічного онкодиспансеру (ЗОКОД) Любов Жолудєва.      
Кожна жінка, що захворіла, втрачає 17—18 i бiльше рокiв життя , з них 50 % — у   працездатному віці. Серед захворілих — понад 37 %, а серед померлих — понад 30 % — особи працездатного віку, що призводить до значних втрат життєвого потенціалу. Ризик захворіти зростає під впливом зовнiшнiх чинникiв, а також залежить від способу життя.     Фактори ризику зростають через значне поширення курiння, особливо серед жiнок та пiдлiткiв, вживання алкоголю, розвиток токсикоманiї, вади репродуктивної поведiнки, змiни у режимi та якостi харчування тощо.  
Група ризику — велика. Необхідні профілактичні огляди
Хворобу можна виявити вчасно. Варто лише сходити на плановий медогляд. Тим паче, багато жінок насправді ризикують захворіти...
Загалом в області жінок вікової групи 40—65 років, які складають групу ризику   —
195 400. При цьому у краї проводять близько 30 мамографічних досліджень (рентген-знімок грудей) на 1000 жінок вікової групи 40—65 років (в Україні — 139,8).
При профілактичних оглядах в області   виявлено злоякісне новоутворення у 63 % хворих жінок (в Україні — 51,4 %). Для проведення лікування   в обласному онкодиспансері застосовуються сучасні   методи: хірургічний, хіміотерапевтичний, променева терапія, гормонотерапія. Тут впроваджена діагностика рецепторів гормонального стану, маркерів   злоякісних пухлин для діагностики та визначення тактики лікування, оцінки ефекту лікування.  
Недостатня обізнаність жіночого населення про можливості ранньої діагностики раку молочної залози зумовлює значну питому вагу хворих із занедбаними пухлинами, і у 2011 році складала   27,2 % ( Україна — 21,7%).

***

Методи самообстеження молочних залоз

Самообстеження молочних залоз — метод, який може допомогти дізнатися, що є нормою для вас. Самообстеження включає огляд та пальпацію. Якщо ви помітили будь-які зміни у молочній залозі, повідомте терміново про них   лікареві.
Жінки, які практикують метод самообстеження, повинні також пам’ятати про клінічні обстеження та мамограму, які потрібно проходити відповідно до свого віку.
Самообстеження молочних залоз не може замінити ці обстеження.

Крок 1: дивимось, чи є зміни
Перед дзеркалом:
> опустіть руки вздовж тіла;
> підніміть руки над головою;
> покладіть руки на талію та напружте грудні м’язи;
> нахиліться вперед, тримаючи руки на талії.

Крок 2: прощупуємо, чи є зміни
Лежачи:
> ляжте на спину та підкладіть подушку під праве плече;
> пучками трьох середніх пальців лівої руки почніть прощупувати праву молочну залозу;
> не відриваючи пальців від молочної залози, зробіть кругові рухи з легким, середнім та сильним натисканнями;
> продовжуйте прощупувати молочні залози знизу вверх та зверху вниз;
> прощупайте молочну залозу, ділянки над та під ключицею, а також пахвову ділянку;
> таким самим чином обстежте ліву молочну залозу, прощупуючи її правою рукою.

Крок 2-й можна повторити намиленими руками, приймаючи ванну чи душ.

Хоча дослідження показали, що метод самообстеження молочних залоз не зменшує рівень смертності, але він може допомогти вам дізнатися, що є нормою для вас, і помітити візуально або нащупати зміни, які потребують обговорення з лікарем або для подальшого обстеження.

***

Клінічні методи обстеження молочних залоз

Найбільш поширеним методом обстеження молочних залоз є мамографія.
Мамографія — рентгенівський знімок молочних залоз. На сьогодні це найкращий метод, що використовується для раннього виявлення раку грудей. Мамографія може виявити рак на ранній стадії, коли він легше піддається лікуванню. Починаючи з 40 років, кожна жінка щороку повинна проходити обстеження на мамографію. Якщо вам ще нема 40, але у вашій сім’ї були випадки цього захворювання, то вам необхідно порадитися з лікарем про те, коли розпочинати мамографію або інші обстеження та як часто їх робити. Дуже важливо робити також клінічні обстеження молочних залоз кожні 3 роки, починаючи з 20 років та щороку — з 40 років.
Мамографічні знімки можуть зберігатися на плівці або в комп’ютері. Рентген випромінює дуже малі дози радіації. Рентгенолог опрацьовує знімки з метою виявити симптоми раку або інші зміни грудей. Ці зміни можуть бути дуже незначні, ледь помітні, тому дуже важливо робити мамографію щороку. Таким чином ваші знімки можуть порівнювати щороку, це дасть можливість побачити будь-які зміни.
Мамографія дуже точна, але не бездоганна. Вона може виявити рак до того, як пухлина буде відчутна на дотик. Однак інколи цього недостатньо. Саме тому важливо, крім мамографії, проходити клінічне обстеження грудей у лікаря. Важливо бути обізнаною чи змінилися ваші груди на вигляд або дотик між обстеженнями.

Шість простих кроків, як пройти мамографію
1. Оберіть, де проходитимете обстеження.
Лікар може направити вас зробити мамографію або ви вирішуєте самі, де краще її зробити. Мамограф може бути стаціонарним або пересувним.
2. Оберіть вдалий час для обстеження
Найкраще проходити обстеження в перший тиждень після місячних. Якщо ваші груди дуже чутливі, то краще не проходити мамографію під час місячних, це може викликати дискомфорт.
3. Будьте готові відповідати на запитання про те:
— чи хворіли на рак молочної залози;
— чи були випадки раку грудей в сім’ї;
— наявні проблеми з грудьми;
— перенесені операції на грудях;
— дату вашого останнього обстеження;
— де ви проходили обстеження та хто ваш лікар.
4. Знати, чого очікувати.
Під час обстеження ваші груди будуть затиснені між двома пластинами. Ці пластини розрівнюють тканини грудей для підвищення якості зображення. Це не спричиняє шкоди грудям. Може бути трохи дискомфортно, але не боляче. Обов’язково повідомте лікаря, якщо затискання спричиняє вам біль.
5. Прийдіть підготовленою
Одягніть одяг, що легко знімається. Не використовуйте дезодорант, тальк, пудру або крем на пахви або груди, тому ще це може вплинути на якість зображення. Якщо ви до цього проходили обстеження в іншому місці, принесіть знімки з собою.
6. Дізнайтеся про результати.
Обов’язково з’ясуйте, коли і де зможете отримати результати. Якщо обстеження виявило щось незвичайне, поцікавтеся у лікаря, що вам робити далі.

Першу мамографію слід зробити в 40 років, вона розцінюється як базисна і потрібна для порівняння з наступними обстеженнями. Починаючи з 40 років, мамографію необхідно робити щорічно. Інколи мамограма не дає повної інформації щодо стану ваших грудей, в таких випадках лікар може рекомендувати додаткові методи обстеження. Найчастіше — це УЗД (ультразвукова діагностика) або МРТ (магнітно-резонансна томографія).

Ультразвук
Використовуючи ультразвукову діагностику, можна побачити різницю між різними типами пухлин, наприклад, кістою або ущільненням. Лікарі зазвичай використовують УЗД для того, щоб визначити розмір, текстуру, форму та щільність пухлини.

Магнітно-резонансна томографія
При магнітно-резонансній томографії використовується великий магніт та радіохвилі для створення зображення грудей. Вона може виявити рак у щільних молочних залозах (зазвичай, у жінок до 40 років), чого не може зробити мамографія. МРТ можна використовувати разом із мамографічним обстеженням для жінок з високим ризиком захворіти на рак молочної залози. Але таке обстеження дорого коштує. Також МРТ може виявити доброякісні утворення (хибно позитивний результат).

Біопсія
Біопсія — єдиний метод, який дозволяє точно визначити, чи є зміни молочної залози щодо раку. Якщо жінка нервує з приводу біопсії, вона має розуміти, що вона не одна, інші жінки також хвилюються та переживають. Важливо пам’ятати, що з 10 випадків виявлених новоутворень, 9 — доброякісні.

***

Фактори, які можуть підвищувати ризик розвитку раку молочної залози

Причини раку молочної залози повністю невідомі. Однак є встановлені фактори, що підвищують ризик захворіти на рак молочної залози. Ці фактори називають факторами ризику.
• Вік (з віком ризик підвищується).
• Жіноча стать.
• Успадковані мутації генів.
• Випадки захворювання в родині на рак молочної залози, яєчників або простати.
• Ущільненість тканин молочних залоз, що виявляється при мамографічному обстеженні.
• Доброякісні утворення в молочних залозах (гіперплазія).
• Виявлення раку на місці (carcinoma in situ).
• Попереднє захворювання на рак (рак грудей, хвороба Ходжкіна або інші види раку).
• Радіаційне опромінення у молодому віці.
• Народження першої дитини після 35 років або відсутність дітей, аборт.
• Високий рівень естрогену в крові.
• Початок менструації до 12 років.
• Початок менопаузи після 55 років.
• Вживання алкоголю.
• Сімейна спадковість євреїв ашкеназі.
• Надмірна вага у період менопаузи.
• Приймання протизаплідних таблеток.
• Приймання гормонів у період постменопаузи (замісна гормонотерапія).
• Вміст андрогенів у крові.
• Висока щільність кісток.
Якщо ви маєте один або кілька з цих факторів, це не означає, що ви обов’язково захворієте на рак молочної залози. Фактори ризику не є приводом для раку грудей та разом із тим вони підвищують шанси захворіти на це захворювання. Деякі жінки мають багато факторів ризику, але ніколи не хворіють на цю недугу. Інші мають лише кілька факторів, або не мають зовсім, але хворіють на рак. Бути жінкою — це вже фактор ризику номер один для раку молочної залози. Проконсультуйтеся з лікарем стосовно вашого особистого ризику захворіти. Ваша турбота про власне здоров’я може знизити ваш особистий ризик.

***

Що робити?

Ніхто не знає причин виникнення раку молочної залози у конкретної людини у певний час. Ніхто не знає, як запобігти цьому захворюванню. Але ми точно знаємо, що у разі виявлення раку молочної залози на ранній стадії, є більше можливостей лікування та більше шансів на виживання.

1. Дізнайтеся про свій ризик
• З’ясуйте, чи були випадки захворювань на рак молочної залози у вашій родині.
• Проконсультуйтеся з лікарем щодо особистого ризику захворіти на рак грудей.

2. Пройдіть скринінгові обстеження
• Запитайте у лікаря, які обстеження вам необхідно пройти, якщо ви у групі високого ризику. Запитайте, чи можете ви робити мамографію або інші скринінгові обстеження до 40 років.
• Щороку робіть мамографію, починаючи з 40 років, якщо ви у групі середнього ризику.
Мамограма — рентгенівський знімок молочної залози. На сьогодні це найкращий метод ранньої діагностики раку молочної залози. Вона дозволяє побачити пухлину, коли вона ще дуже маленька і її не можна прощупати.
• Проходьте клінічні обстеження молочних залоз раз на три роки, починаючи з 20-річного віку, та щорічно, починаючи з 40 років.
Клінічне обстеження молочних залоз проводить лікар або медсестра у жіночій консультації. Лікар огляне та прощупає груди та найближчі лімфатичні вузли (над та під ключицею, пахвові ділянки). Іноді пухлину можна прощупати, але не побачити на мамограмі.

3. Дізнайтеся, що є нормою для вас
Зверніться до лікаря, якщо помітили будь-які з наведених нижче змін у молочній залозі:
• Припухлість, твердий вузол, ущільнення.
• Набряк, локальне підвищення температури, почервоніння або потемніння шкіри.
• Зміна розміру або форми молочних залоз.
• Заглиблення або зморщеність шкіри.
• Свербіж, виразки або висипання на сосках.
• Западання соска або іншої частини грудей.
• Раптові незвичні виділення із сосків.
• Поява постійного болю в одній ділянці.

4. Оберіть здоровий спосіб життя, це може зменшити ризик розвитку раку молочної залози:
• Підтримуйте нормальну вагу тіла.
• Виконуйте фізичні вправи.
• Обмежте вживання алкогольних напоїв.
• Обмежте приймання гормонів у період постменопаузи (замісна гормонотерапія).
• Якщо можливо, вигодовуйте дітей груддю.

***

Мамографічне обстеження   проводяться в області:
— Закарпатський обласний клінічний онкологічний диспансер, м. Ужгород, вул. Бродлаковича, 2.
— Ужгородська обласна клінічна лікарня, м. Ужгород, вул. Капушанська, 22.
— Міська клінічна лікарня, м. Ужгород, вул. Грибоєдова, 20.
— Мукачівська центральна районна лікарня, м. Мукачево, вул. Пирогова, 4А.
— Берегівська   центральна районна лікарня, м. Берегово,   вул. Ліннера, 2.
— Християнський діагностичний центр, м. Мукачево, вул. Возз’єднання, 25.
— Виноградівська центральна районна лікарня, м. Виноградів, вул. Лікарняна, 13.
— Рахівська   центральна районна лікарня, м. Рахів, вул. Карпатська, 3.
— Тячівська центральна районна лікарня, м. Тячів, вул. Жовтнева, 4.  
— Хустська центральна районна лікарня , м. Хуст, вул. І. Франка, 113.


Підготувала Евеліна Гурницька

ТЕГИ : рак грудеймамографіяЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат