Оливкова олія укріплює кістки і виводить малі камені

admin 08.10.2012 14:01 ЗДОРОВ'Я

Столичний дієтолог 53-річна Лариса Чопенко погоджується, що будь-яка олія в малих дозах корисна для жовчного міхура, коли порушений відтік жовчі. При цьому виходять малі камені.

"Олія стимулює жовч рухатися по каналах, нормалізує функцію міхура. Для цього треба споживати 2-3 столові ложки олії на добу разом з основною їжею або по ложці за півгодини до їди зранку".

Каже, для цього найкраще підійде оливкова олія. Вона також покращує стан судин, травлення. Підвищує апетит, надає сил при втомі.

"Треба купувати ту олію, яку виробляють із холодним віджимом. Коли її виготовляють, не застосовують тепло. Це для олії дуже важливо, бо при нагріванні вона виробляє канцероген. А він підвищує ризик захворіти на рак аж у 10 разів. Нагрівати не можна будь-яку олію. А на сковорідці температура досягає більше 250 градусів. Тому краще продукти тушити, а олію додати до киплячої води".

Менше оливкового масла треба їсти тим, у кого є холецистит. Через жовчогінний ефект вона часто посилює недугу.
"Один пацієнт скаржився, що за рік мав цілих чотири переломи. То руку зламає, то ногу. У їжу додав таблетки кальцію, щоб укріплювати кістки. Крім цього, я призначила йому щодня їсти 2-3 столові ложки оливкового масла – воно добре укріплює кісткову тканину, допомагає кальцію засвоїтись".

Для зниження холестерину корисне льняне масло. Воно багате на поліненасичені жирні кислоти Омега 3 і Омега 6. Вони також полегшують стан при гастриті й коліті, підвищує імунітет і знижує холестерин.

"Але у льняної олії є великий мінус. Воно швидко окислюється і тоді лише шкодить. На льняній олії не можна смажити. При високій температурі кислоти переходять у канцероген. Її не можна довго зберігати навіть у холоді, бо корисні жири швидко окислюються.

Льняну олію краще тримати в холодильнику не більше трьох тижнів, у скляній темній пляшці з міцною кришкою. На добу радить споживати його не більше 1-2 столових   ложок. Найкраще додавати у салат раз на день або пити по ложці зранку.
"У Франції давно заборонили продавати льняне масло у пляшках. Замість цього купують саме насіння льону, також - зародки вівса і пшениці. Там кислоти зберігаються у кращому стані. Не окислюються, доки не подіяти на них температурою. Перед вживанням зерна льону можна лише настояти ніч у воді, але не варити".

Щоб покращити травлення й обмін речовин, знизити холестерин, настояне у воді насіння льону їдять зранку по 1-2 чайні ложки. Такий курс може тривати роками.

Катерина ГОНЧАРОВА, Gazeta.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат