Ця літня кусюча напасть...

24.08.2012 14:26 ЗДОРОВ'Я

«О літо красноє, любив би я тебе, якби не спека, комарі та мухи...» — писав про літню пору російський поет Олександр Пушкін, підкреслюючи переваги його улюбленої осені тим, що в «золотої пори» немає ні комарів, ані мух...
І дійсно, літо — золота пора, якби не періодична дика спека, мухи й комарі, мушка, кліщі, оси, укуси яких можуть добряче попсувати вам настрій, а то й здоров’я.


«НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИЙ ХИЖАК» — КОМАР

Комарі не тільки створюють дискомфорт своїми укусами, а й є також розповсюдниками небезпечної хвороби малярії. Комарі не гидливі й можуть кусати трупи тварин, а потім попити і вашої крові. Тому найнебезпечнішим хижаком на Землі можна вважати не акулу або крокодила, а малярійного комарика. Від звичного нам комара він не відрізняється розмірами. Відрізнити його можна за посадкою. Звичайні комарі сидять, тримаючи черевце паралельно поверхні, а малярійні підводять черевце вгору. До речі, комарі переносять не тільки малярію, а й деякі вірусні інфекції: жовту лихоманку, туляремію. Через специфічні властивості слини навіть звичайного комара на місці його укусу утворюється невелике почервоніння, виникає свербіння, відчуття жару. Це нестерпне свербіння можна усунути, якщо змочити шкіру нашатирним спиртом або розчином питної соди: 1/2 чайної ложки на стакан води.

Мошка надокучає людям тільки у спекотні сонячні дні, в похмуру погоду і сутінки, на відміну від комарів вона неактивна. Личинки цих комах розплоджуються біля швидкоплинних річок. Мошок дуже приваблює світлий одяг та запах поту і це варто враховувати, збираючись на прогулянку до лісу або водойм.

Часто момент укусу ми не відчуваємо, бо у слині мошки є речовини, здатні знеболювати. Слина мошок отруйна. Через кілька хвилин з’являється відчуття жару, сильне свербіння, великий червоний набряк (іноді завбільшки з долоню). Набряк спадає через кілька днів, а ось нестерпне свербіння може дошкуляти кілька тижнів. Діти зазвичай розчісують місця укусу до крові та появи виразок.

Численні укуси мошки можуть викликати підвищення температури і появу ознак загального отруєння. Тому рекомендується якомога швидше протерти шкіру нашатирним спиртом, а потім прикладати лід. Усередину можна вжити антигістамінний засіб (діазолін, супрастин).

УКУСИ КОМАХ НЕБЕЗПЕЧНІ АЛЕРГІЧНИМИ НАСЛІДКАМИ

Біль, збільшення набряку й почервоніння говорять про інфекцію. Якщо у вас з’явилися біль у суглобах або набряк, проблеми з органами сечовипускання, а також оніміння, поколювання, печіння або біль не зникає протягом тижня після укусу комахи, обов’язково зверніться до лікаря.

Кропивниця або висипання, а також набряк губ або гортані, утруднене дихання або ковтання, нудота, спазми, блювання, запаморочення або непритомність, сплутаність свідомості, прискорене серцебиття — ознаки анафілактичної реакції, що вимагає безпосереднього медичного втручання. Тому відразу викликайте «швидку допомогу» або ж ідіть туди самі. Краще в супроводі кого-небудь, адже алергічна реакція може бути непередбачуваною.

Якщо раніше у вас уже була подібна алергічна реакція або якщо ви використовували набір екстреної допомоги з адреналіном, негайно зверніться в най¬ближчий медичний заклад відразу після укусу, адже навіть якщо ви вилікували свою алергію, то повинні переконатися, що симптоми не повторяться.

При важких алергічних реакціях рекомендується стати на облік у алерголога.

Швидке лікування допомагає уникнути ускладнень, тоді як будь-яка затримка в лікуванні важкої алергічної реакції може закінчитися навіть смертю. Іноді при укусі може з’явитися інфекція. Артрит, ниркова недостатність й порушення нервової системи також належать до ускладнень, що можуть виникнути через укуси комах. Якщо ви відчуваєте слабість, ляжте й підніміть ноги вище голови, щоб підсилити приплив крові до мозку. Якщо у вас є набір адреналіну, введіть його собі відповідно до інструкції. Якщо ви стали свідком того, що хтось знепритомнів або у постраждалого зупинився пульс після укусу, зробіть потерпілому серцево-легеневу реанімацію.

ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД ЛІТАЮЧИХ І КУСЮЧИХ?..

Найефективніші засоби захисту від комарів та інших дрібних комах, які нещадно жалять і кусають, вийшли з хімічних лабораторій. Зараз у продажі з’явилася велика кількість засобів боротьби з комарами: фумігатори, спіральки з їдким димом, що підпалюються, різноманітні аерозолі, креми і найстаріший засіб — антимоскітні сітки, що захищають вікна. Репеленти (засоби, що відлякують комах) вважаються безпечними навіть для дітей віком старше двох років. Однак, щоб захистити дітей від укусів комах, не варто втирати крем по всьому тілу. Краще намастити тільки руки, шию, щиколотки та надіти на дитину одяг з довгим рукавом і довгі штани. Кожні 2—4 години крем слід наносити знову.

Будь-який хімічний або натуральний репелент перед нанесенням на поверхню тіла варто перевірити на згині ліктя. Саме там найшвидше можна визначити, чи не спричинить цей препарат алергії. Нанесіть невеличку кількість препарату на згин ліктя та залишіть на 20 хвилин, якщо не виникне почервоніння, свербіння або інші неприємні відчуття, препарат можна використовувати.

Натуральними, але менш ефективними засобами, що відлякують комах, є аромати лимону, лаванди, м’яти та гвоздики. Олії на основі цих ароматів можна додавати до спеціальних ламп для поширення запахів. Простий рецепт: нашпигуйте половинки лимонів гвоздикою, що використовується в кулінарії, і розставте по всій кімнаті, особливо перед вікном.

Хімічні препарати, що встромляються в розетки, не можна використовувати в дитячих кімнатах, оскільки ці засоби отруюють повітря. Найкращий засіб від нічних атак — антимоскітні сітки.

За матеріалами медичних і бджолярських посібників

***

ДО ТЕМИ
Зла «осіння» муха може бути переносником туберкульозу або сибірки

Як відомо, наприкінці літа — восени мухи стають злішими. Але насправді вони не стають, а плодяться злими і кусаються у цей період не кімнатні мухи, а осінні жигалки, які, щоправда, дуже схожі на звичайних кімнатних мух.

У серпні—вересні в будинках, особливо в сільській місцевості, з’являються кровоссальні мухи-жигалки. За зов¬нішнім виглядом вони практично не відрізняються від нешкідливих звичайних кімнатних мух. Однак при ближчому розгляді у них можна помітити відносно довгий, що стирчить уперед, твердий хоботок, з допомогою якого вони прорізають шкірні покриви і висмоктують кров. Крім болісних укусів муха-жигалка може бути переносником багатьох небезпечних захворювань, у тому числі сибірки або туберкульозу.

Попередженням появи мух-жигалок і кімнатних мух є умова дотримання чистоти в житлових та підсобних приміщеннях, зокрема при приготуванні їжі. Фахівці також радять зберігати продукти в недоступних для мух місцях, не допускати скупчення кухонних відходів у відрах, використовувати в літній час відра, що щільно закриваються кришками. Не залишати влітку на тарілках залишків їжі. Відразу після їжі мити посуд.

Для знищення личинок мух рекомендується механічне очищення і знищення личинок за допомогою окропу, ретельне миття відер і виїмок у підлозі й подальше за¬шпакльовування щілин.

Сьогодні у роздрібній торгівлі є величезний арсенал засобів боротьби з мухами.

Можна використовувати аерозольні балончики, вологі й сухі приманки тощо. Крім того, досить ефективними є механічні засоби знищення окрилених мух: липкі стрічки, клейкі маси, мухоловки різних модифікацій, хлопавки. Для знищення личинок мух використовуйте 1%-ну водну емульсію карбофосу та інші сучасні інсектициди.

Оскільки всі інсектицидні препарати тією чи іншою мірою є отрутами, при роботі з ними слід дотримуватися запобіжних заходів. Перед обробленням усі харчові продукти необхідно винести з приміщення або ж прибрати до шафок, які щільно зачиняються. Крім того, слід видалити з приміщення домашніх тваринок, винести акваріуми з рибками і кімнатні рослини.

Під час дезінфекції захищайте органи зору окулярами, а органи дихання марлевою пов’язкою з прошарком вати.

Під час оброблення приміщення аерозольними препаратами двері, вікна, кватирки повинні бути щільно зачиненими. Через півгодини після застосування інсектициду приміщення необхідно ретельно провітрити до повного зникнення запаху препарату.

Загиблих мух слід зібрати совком і спустити в каналізацію. Під час оброблення приміщення не можна пити, їсти, курити. Після оброблення обов’язково вимийте руки та обличчя теплою водою з милом.

До слова, здоровенної зеленої мухи, яка залетіла в кімнату, оглушливо дзижчить і б’ється об скло, боятися не варто. Це ніяка не «цеце», а так звана м’ясна муха, вона не кусається і небезпеки не становить.

***

ПОРАДИ

Щось покусало... Що робити?

«Щось покусало», — скаржимося ми і нетерпляче шкрябаємо уражене місце. В таких випадках слід скористатися однією з порад.

Так, харчова сода або сіль із водою (кашка з трьох-чотирьох частин соди й одної частини води) може полегшити сверблячку. Міцним відваром із вероніки лікарської обмивають укушені місця й роблять на них припарки при укусах павуків і інших комах. Свіжовипущеною сечею обмивають місце укусу й прив’язують тампон, змочений у сечі. Свіжозірваний лист кульбаби подрібнити або розтерти й прив’язати на місце укусу комахи, замінити через 2—3 год. Свіжозірваний лист подорожника подрібнити або розтерти й прив’язати на місце укусу комахи, міняти кілька разів на день.

Якщо вас ужалила бджола, необхідно видалити жало й до враженого місця прикласти свіжі листки петрушки — вони зменшують біль і запальний набряк. Одночасно можна пити відвар із кореня петрушки: 2 ст. ложки подрібнених корінців петрушки залити в термосі 0,5 л окропу, настояти 8—10 год., процідити й пити по 1/4— 1/3 склянки тричі на день за півгодини до їжі. Це дозволяє зняти загальні алергічні реакції.

Інша порада. 3 ст. ложки сухої подрібненої трави череди звичайної залити в термосі 0,5 л окропу, настоювати 8—12 год., процідити й пити настій по 1/2—1 склянці тричі на день за 20—30 хвилин до їди при укусах бджіл і навіть змій (як антитоксичний засіб). Одночасно прикладати до місця укусу подрібнені свіжі листочки череди.

Вичавити сік зі свіжої трави м’яти, змастити ним місця укусу бджолами, осами, комарами, мошками й т. ін. Сік м’яти має протизапальну, знеболювальну й протисудомну дії. Приготувати кашку із цибулі або розрізати цибулину навпіл, накласти її на місця укусу бджіл, ос або інших комах і закріпити пов’язкою. Можна також вичавити сік цибулі, просочити ним серветку й прикласти до місця укусу.

Маслинову (оливкову) олію настоювати на квітах звіробою. Пити по 1 ст. ложці тричі на день, одночасно запивати 2 склянками гарячого чаю з квітів звіробою, додавши в чай небагато оцту (кому оцет не протипоказаний). Вживати впродовж трьох-чотирьох днів при укусах комах (у т. ч. змій, павуків), поки подразнення не спаде.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат