В Ужгороді встановлять мініскульптурку видатному кінорежисеру Сергію Параджанову

admin 09.04.2024 10:39 ПОДІЇ

В Ужгороді з'явиться чергова мініскульптурка і цього разу вона буде присвячена видатному кінорежисеру Сергію Параджанову

Цього року (9 січня) виповнилося 100 років від дня народження кінорежисера Сергія Параджанова – вірменина, який зняв один із головних фільмів українського кінематографа, «Тіні забутих предків». Це фільм, який займає першу сходинку у ТОП-100 кращих фільмів України.
За свою творчу працю Сергій Параджанов удостоєний звання Народного артиста України та став лауреатом премії імені Тараса Шевченка.
Про себе сам митець казав: «Я – вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в’язниці за український націоналізм». У 1988 році Сергій Параджанов дав своє останнє інтерв’ю українською мовою, у якому, зокрема, сказав «Не можна допустити, щоб настав час, коли не буде слова українською чи не буде пісні української, чи не буде сонця українського і не буде соняшника українського!».
2024 рік ЮНЕСКО внесла у свій календар, як рік Параджанова, а також Верховна Рада України вирішила вшанувати 100-річчя Параджанова на державному рівні.
Саме до 100-річчя видатного сина вірменського та українського народів в Ужгороді за ініціативи та сприяння депутата Ужгородської міськради Арсена Мелкумяна   відкриють міні-скульптурку Геніальному режисеру Сергію Параджанову.
Скульптурку буде встановлено поблизу Закарпатського драмтеатру імені братів Шерегіїв, біля вірменського пам'ятного знаку Хачкар.
Урочисте відкриття міні-скульптурки Сергію Параджанову відбудеться у середу, 10 квітня, об 11.00, - повідомили організатори.

admin

ТЕГИ : Параджанов

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат