На Тячівщині прокурор отримав догану за пияцтво та домагання до практикантки

21.02.2024 11:46 ПОДІЇ

На Закарпатті прокуратура Юрія Варгу покарали доганою за домагання до. студентки-практикантки та пияцтво. Про це йдеться у рішенні КДКП, повідомляє Ungvar.info.

Посадовець в органах прокуратури працює із серпня 1998 року. З квітня 2021 року обіймає посаду прокурора Тячівської окружної прокуратури.

До керівника прокуратури звернулася студентка-практикантка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, котра проходила виробничу практику з травня по липень. Вона повідомила, що 29 травня 2023 року у приміщенні секретаріату посадовець без дозволу торкався різних частин її тіла.

Варга у канцелярії прокуратури запропонував їй допомогти зняти наглядове провадження із верхньої полиці шафи, а натомість домагався до неї, зокрема, торкався та гладив різні частини тіла.

Спеціаліст канцелярії підтвердила пропозицію прокурора допомогти дівчині дістати наглядове провадження, а після згоди останньої почула фразу приблизно такого змісту: «Ви знімайте наглядове провадження мене не торкаючись».

У рапорті також зазначено, що 30 травня 2023 року з обідньої перерви Варга прийшов на роботу із явними ознаками алкогольного сп’яніння. Пройти медичний огляд він відмовився у присутності свідків, лікаря нарколога та медичної сестри КНП «Тячівська консультативна поліклініка».

Службове розслідування виявило, що 30 травня прокурор у робочий час перебував у ресторані та пив там пиво.

Після цих подій Варга та інші особи дзвонили студентці із проханням відкликати заяву або спростувати викладене у ній, що вважає психологічним тиском.

На питання комісії Варга заявив, що   у зв’язку із деякими неврологічними та кардіологічними патологіями він проходить лікування. Нібито лікар 27 травня 2023 року змінив медикаментозні препарати. Їх прийняття призвело до побічної дії (епізодичні запаморочення, нечітка мова, загальмовані реакції, оніміння частин тіла   тощо). Зазначене могло сприйматися сторонніми як стан наркотичного чи іншого сп’яніння.

Підтвердив, що 29 травня 2023 року проходив повз дівчини, яка у канцелярії складала наглядові провадження у верхній секції шафи, однак непристойних пропозицій чи висловлювань на її адресу не допускав, до неї не торкався. Уточнив, що у вузькому проході канцелярії можливо й випадково доторкнувся в області спини чи тазу практикантки , яка стояла на нестійкому кріслі і могла падати і він міг підтримувати її, однак ніякого сексуального чи іншого підтексту не мав, такого насильства не застосовував і наміру такого не мав.

Також заявив, що дійсно відвідував ресторан в обідню перерву, але алкогольних напоїв не вживав. На пропозицію пройти обстеження на стан сп’яніння відмовився, оскільки вважав таку процедуру приниженням людської гідності.

Наголосив про напружені стосунки, що склалися у нього із керівником окружної прокуратури. Вважав долучені до матеріалів скарги відеоматеріали неналежними доказами, отриманими із порушенням чинного законодавства.

КДКП вирішила притягнути прокурора Варгу Юрія Юрійовича до дисциплінарної відповідальності та накласти на нього дисциплінарне стягнення у виді заборони строком на один рік на переведення до органу прокуратури вищого рівня та на призначення на вищу посаду в органі прокуратури, в якому прокурор обіймає посаду.
__________________________________________________________

Окрім цього вставлено, що Юрій Варга незаконно користувався службовим авто. Про це повідомо з декларації посадовця, висновку НАЗК та рішення КДКП.

Порушення знайшли протягом 2020 та 2021 років, проте коли справа дійшла до КДКП у серпні 2022 року, то Варгу звільнили від відповідальності через закінчення строків до її притягнення.

Варга упродовж серпня 2021 року чотири доби поспіль використовував службову Toyota Camry у позаробочий час. Водночас на підтвердження причин використання автомобіля – проведення ремонту автомобіля, документи не надав.

Це не перше порушення Варги. НАЗК встановило, що він не вказав користування нерухомим майном дружиною Людмилою та сином Олександром. Також він не вказав, що   з 2014 року користується авто тещі Алли Сабов – Toyota Camry (2014).

Не вказав прокурор також і те, що передав частку (1,2831%) в одному з ТзОВ іншій особі.

Цікавим став і той факт, що прокурор у робочий час здійснював іншу оплачувану викладацьку діяльність (приймав залік) як асистент кафедри кримінального права і процесу юридичного факультету та отримував дохід. Навіть його керівництво не знало про це.

Щоб не отримувати догану, прокурор 46 днів знаходився у відпустках та лікарняних, щоб строк притягнення його до дисциплінарної відповідальності закінчився 6 січня 2022 року, що унеможливлює прийняття рішення про притягнення прокурора до дисциплінарної відповідальності.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат