На кордоні з Угорщиною розширятимуть існуючі пропускні пункти та будуватимуть нові

10.02.2024 11:48 ПОДІЇ

 

Перебуваємо спільно з Віктором Микитою - головою Закарпатської ОДА у робочій поїздці у місті Будапешт, - повідоми перший заступник голови Мирослав Білецький. - Графік – насичений. Чимало зустрічей, плідних розмов та домовленостей.

Одна з головних тем – розвиток прикордонної інфраструктури України та Угорщини в межах Закарпатської області. Обидві сторони зацікавлені у цьому питанні, адже воно означатиме поглиблення відносин та економічне зростання прикордонних регіонів та держав загалом.

Обговорили низку практичних питань: реконструкція пунктів перетину «Лужанка – Берегшурань», перспективи якнайшвидшого запуску КПП «Велика Паладь - Нодьгодош» на базі тимчасової інфраструктури. Примітно, що наші угорські колеги підтвердили намір надати підтримку для фінансування будівництва тимчасової інфраструктури на українській стороні та передати відповідні модульні конструкції для комфортної роботи митників і прикордонників.

Вперше на такому високому рівні обговорювали можливість реконструкції та розширення КПП «Дзвінкове – Лонья» та будівництва сервісної зони перед пунктом пропуску. Він допоможе зменшити навантаження на «Лужанку» та «Чоп (Тису)» і стане опорним під час реконструкції котрогось із них.

Обговорили хід справ та перкспективи у питанні будівництва КПП «Дийда-Берегдароц». Він мав би стати точкою входу в Україну угорського автобану М3, який з 2014-го року "зупинився" за 20 км від українського кордону, що є частиною 5 Пан'європейського транспортного коридору.

У 2021 році розробили і затвердили проєкт "Будівництво автомобільної дороги від державного кордону з Угорщиною до автомобільної дороги М-24 Велика Добронь - Мукачево - Берегово - КПП «Лужанка», протяжністю 10 км. Тоді його вартість становила 3,7 млрд гривень.

Важливо те, що Україна та Угорщина вийшли на фінішну смугу на шляху підписання змін до Угоди. Щоб погодити документ на всіх рівнях, потрібно ще близько місяця. Після того, як Уряди наших країн підпишуть документ, запускатимемо процес відкриття «Великої Паладі» та організації руху порожніх вантажівок через «Лужанку».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат