В Ужгороді відкрили скульптурку кінорежисеру Сергію Параджанову

admin 11.04.2024 10:11 ПОДІЇ

2024 рік ЮНЕСКО внесла у свій календар, як рік Параджанова, а також Верховна Рада України вирішила вшанувати 100-річчя Параджанова на державному рівні.

Саме до 100-річчя видатного сина вірменського та українського народів в Ужгороді за ініціативи та сприяння депутата Ужгородської міськради Арсена Мелкумяна   відкрили міні-скульптурку геніальному режисеру Сергію Параджанову.


Цього року (9 січня) виповнилося 100 років від дня народження кінорежисера Сергія Параджанова – вірменина, який зняв один із головних фільмів українського кінематографа, «Тіні забутих предків».

Це фільм, який займає першу сходинку у ТОП-100 кращих фільмів України.

За свою творчу працю Сергій Параджанов удостоєний звання Народного артиста України та став лауреатом премії імені Тараса Шевченка.

Скульптурку Параджанову встановили поблизу Закарпатського драмтеатру імені братів Шерегіїв, біля вірменського пам'ятного знаку Хачкар.

На відкриття скульптурки прийшло багато поважних гостей. Параджанов Молитву та слова привітання висловив голова української єпархії Вірменської апостольської церкви Владика Маркос Оганесян.

З офіційними промовами виступали заступник міського голови   Іван Завидняк, керівник департаменту культури Закарпатської ОВА Євген Тищук, голова Спілки кінематографістів України Сергій Борденюк, секретар Посольства Республіки Вірменія Торосян Айк, шолова штабу Спілки вірмен України - Мкртчян Давид, голова вірменської общини Закарпаття Карен Енокян та інші.
Урочисте відкриття скульптурки Параджанову провели автор скульптурки Роман Мурник та ініціатор появи цієї скульптурки в Ужгороді, депутат Ужгородської міськради Арсен Мелкумян.

Відкриваючи скульптурку, Арсен Мелкумян сказав, що ця подія не лише вшанування великого кінорежисера зі світовим іменем, але й повага до нашого минулого, без якого не може бути майбутнього.
Сценарій фільму «Тіні забутих предків» Сергій Параджанов писав із закарпатським письменником Іваном Чендеєм. Параджанов жив у Чендеїв в Ужгороді майже місяць.

Скульптурка встановлена на постаменті, де сполучено гранітний камінь (символ незламності митця) та криці (символ боротьби за правду), на якій   зображено особистий підпис кіномитця. Дві книги на постаменті символізують твори «Тіні забутих предків» та «Колір граната». Зверху покладено кінобобіну, на якій вигравіровано літеру «С», що символізує в латині число 100 (сторіччя від дня народження Параджанова). У руках у митця - половинка гранату, що символізує фільм «Колір граната».

admin

ТЕГИ : Параджанов, Мелкумян, скульптурка

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат