Угорці Закарпаття звертаються до керівництва Євросоюзу та глави уряду Угорщини

12.12.2023 15:56 ПОДІЇ

Громадські організації закарпатських угорців та органи самоврядування багатьох закарпатських населених пунктів з компактним проживанням угорців звертаються до керівників органів європейського союзу та до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана із заявами сприяти початку переговорного процесу щодо вступу України до Євросоюзу.

Шановний Пане Президенте Шарль Мішель!

"Шановний Пане прем'єр-міністре Угорщини Вікторе Орбан!

Ми, представники угорської національної спільноти Закарпаття, звертаємося до Вас з великою надією та проханням щодо підтримки рішення щодо відкриття переговорів про членство України в Європейському Союзі, запланованого на 14–15 грудня 2023 року.

Україна за останній рік продемонструвала значний прогрес у виконанні рекомендацій Європейської Комісії щодо забезпечення прав національних меншин. Новий законопроєкт, прийнятий українським парламентом, суттєво відображає інтереси національних меншин і користується нашою повною підтримкою. Водночас маємо надію на те, що всі норми прийняті у зазначеному комплексному законі, будуть імплементовані у нормативні документи українського законодавства з урахуванням всіх пропозицій котрі були надані громадськими організаціями закарпатських угорців. Цей крок є важливим для підтвердження відданості України зміцненню прав людей різних національностей на території всієї країни й в Закарпатті зокрема.

Ми наполегливо закликаємо всіх лідерів держав-членів ЄС продовжувати підтримувати Україну на шляху євроінтеграції. Цей поступ у забезпеченні демократії та прав національних меншин є невіддільною частиною Копенгагенських критеріїв членства, і ми віримо, що Україна заслуговує на підтримку її зусиль у цьому напрямку.

Навіть під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, Україна продовжує здійснювати необхідні реформи й залишається вірною своїм євроінтеграційним цінностям.

Ми вдячні за Вашу увагу до цього питання та надіємося на позитивне рішення, яке сприятиме майбутньому України та зміцненню європейської спільноти", йдеться у зверненні до Глави Ради Європи Шарля Мішеля та глави уряду Угорщини   Віктора Орбана.

Цю заяву підписали представники угорської спільноти Закарпаття Золтан Бабяк, Берегівський міський голова, Юдіта Петеї, депутат Закарпатської обласної ради, Карло Резеш, голова Берегівської районної ради, Йосип Резеш, голова ЗОБО «Фундація україно-угорського регіонального розвитку молоді», Ласлов Зубанич, голова ГО «Демократична спілка угорців України».

Згодом подібні звернення підтримали і виконавчий комітет Вилоцької селищної ради, також звернення зробив і голова Великоберезької сільради Іван Урста, та подібну заяву розмістив у Фейсбуці голова Косоньської сільради Олександр Товт.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат