За куріння електронних девайсів у громадських місцях будуть штрафувати

12.01.2022 12:53 ПОДІЇ

За куріння електронних сигарет, кальянів, пристроїв для нагрівання (в т.ч. “IQOS”, “glo”) у громадських місцях будуть штрафувати. Їх прирівняли до звичайних сигарет.

Про це йдеться в Законі України № 1978-ІХ щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну, який 11 січня 2022 року офіційно опубліковано.

На ці зміни законодавці не могли наважитися понад 9 років і ось нарешті вони пробили тютюнове лобі. За Закон України № 1978-ІХ наприкінці 2021 року віддали голоси 317 народних депутатів, на Різдво 2022 року його підписав Президент України, а сьогодні — його офіційно опубліковано у парламентському виданні “Голос України”.

Закон передбачає заборону:

  • куріння електронних сигарет, пристроїв для нагрівання і кальянів у громадських приміщеннях, місцях.
  • продажу будь-яких тютюнових виробів, електронних сигарет неповнолітнім до 18 років. За порушення штраф у розмірі від 1020 грн (повторне порушення — 10200 грн).
  • продажу ароматизованих та зі смаком сигарет, електронних сигарет. 80% українських підлітків починають курити саме з них та електронних пристроїв зі смаковими домішками, адже помилково вважають, що вони безпечніші для здоров’я. Таку думку їм роками нав’язували музиканти та телеведучі, бо мали укладені контракти з тютюновими компаніями
  • реклами та спонсорства електронних сигарет, пристроїв для нагрівання. Наразі тютюнові виробники часто зловживають прогалиною у законодавсті і активно проводять різноманітні кампанії для просування “IQOS”, “glo” та інших.

Ба більше, відтепер органи місцевого самоврядування отримують повноваження визначати додаткові місця вільні від куріння.

Також Законом передбачено, що інформація про шкоду здоров’ю займатиме 65% упаковки сигарет та тютюну для самокруток, 30% для електронних сигарет, контейнерів, рідин для них та хітсів, стіків для пристроїв для нагрівання “IQOS”, “glo”.

Частина положень Закону вступають в силу з 1 червня 2022 року (заборона куріння в громадських місцях), а частина через 18 і 24 місяці з дня офіційного опублікування (медичні попередження на сигаретах розміром 65%).

До цього часу в Україні не було жодного контролю за електронними пристроями для куріння. Віднині цей ринок став регульований.

Довідково:

Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) – громадська організація, яка з 2010 року бере участь у розробці ключових політик та законопроєктів, що обмежують вплив тютюнових виробів на здоров'я нації. Завдяки спільним з партнерами зусиллям з'явилася законодавча заборона реклами, стимулювання продажу й спонсорства тютюну, куріння в публічних місцях, реклами сигарет у місцях продажів. Щорічно ЦЕДЕМ активно адвокаційно підтримує підвищення акцизів на всі без виключення тютюнові вироби.

Юристи ЦЕДЕМ були долучені до створення й адвокації проекту Закону № 2813 “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну” та Закону України № 1978-ІХ щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну.

Контакти для медіа-коментарів:
Марина Мармеладзе,
Тел. 050 968 38 17
e-mail: marineusm@gmail.com

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат