Вірус, який вбиває

22.03.2020 15:48 ПОДІЇ

Нарешті світ перелякався не на жарт.

Якщо дехто сприймав коронавірус не більше, ніж звичайний грип, то зараз уже всі розуміють, що вірус, проти якого не існує ліків, може винищити значну частину людства.

Здебільшого, людей старшого віку.

У той час, коли Євросоюз та інші країни світу в терміновому порядку закривалися, ми ще продовжували бити себе в груди, що у нас цієї зарази немає і вона нам не страшна.

Аж поки не стався один випадок у Польщі, коли тамтешні медики виявили коронавірус в українця, який щойно приїхав із України і перед цим нікуди не їздив. Тобто, коронавірус він також підчепив в Україні. І при цьому наша влада досі не вважала за потрібне ізольовуватися і переконувала, що у нас усе чисто. Просто у нас не було чим встановити той вірус.

Зараз в Україні вже є і заражені, і навіть померлі. Ми блокуємо кордони, припиняємо навчання, закриваємо кафе та ресторани, зупиняємо громадський транспорт і закликаємо людей не виходити з домівок. Дуже сподіваємося, що це спрацює. Однак подеколи дивуєшся з самих людей. Для них мало інформації з тої ж таки Іспанії чи Італії, де щодня помирає від коронавірусу вже по 300—400 чоловік, реанімації переповнені, крематорії та кладовища — на межі. І це країни не бідні і з хорошою медициною.

До речі, коли ми почали вживати запобіжні заходи, щоб зупинити коронавірус, то з нас ще дивувалися росіяни. Вони навіть не відміняли свій футбольний чемпіонат. Але буквально з цього четверга і там уже зрозуміли, що жарти закінчилися. Сотні заражених за кілька днів. І там також є жертви.

А ще коронавірус вбиває економіку. Курси валют почали стрибати і не на користь національних валют відносно долара. Поки навіть не ясно, до чого може призвести економічний крах. Як переродиться планета, яким стане ставлення людей до природи. Навіть канцлер Німеччини Меркель сказала, що смертельна хода коронавірусу є найбільшою бідою для людства після Другої світової війни. Не дарма ж ті самі іспанці очікують, що коронавірусом перехворіє 80 % населення країни…

Намагаємося серед потоків інформації знайти позитив і знайшли лише те, що в Китаї фактично не виявляють більше хворих на коронавірус. Там хвороба пішла на спад. А ще на планеті повітря стало значно чистішим. І вода в каналах Венеції стала прозорою, а до берегів деяких міст Середземномор’я припливли дельфіни. Дехто навіть каже, що матінка Природа зазнала багато болю від людей, тому вирішила «прорідити ряди», щоб трошки очистити планету.

Ужгород: Хроніка карантину

Країна поступово занурюється в карантин і Ужгород не виняток. У вітринах зачинених магазинів є оголошення, у яких бренди пропонують телефонне і онлайн-обслуговування, а також доставку. У супермаркетах та невеличких АВС-ках при вході є дезінфектор та інформація про заходи безпеки, персонал переважно в масках та в рукавичках.

Усі міські лікарні міста — Ужгородська міська клінічна лікарня, міська дитяча лікарня та пологовий будинок — припинили планову госпіталізацію і здійснюють лише ургентні та невідкладні втручання.

Заборонено відвідування пацієнтів. Самим пацієнтам забороняється самостійно залишати межі лікарень. Заборонений в’їзд на території лікарень автомобілів.

«Просимо з порозумінням поставитися до даної ситуації, оскільки краще попередити, ніж лікувати, — звернувся до ужгородців головний лікар Закарпатської обласної лікарні Юрій Яцина. — Якщо виникають спірні або незрозумілі питання звертайтеся до адміністрації, тел. 61-55-12 або приймальне відділення, тел. 61-51-01».

* * *

У зв’язку з загрозою поширення коронавірусу певні запобіжні заходи прийняті й на рівні сімейних лікарів Ужгорода. На період карантину вони надаватимуть консультації по телефону. У випадку, якщо у людини гостра форма захворювання, лікар визначить, чи прийти до пацієнта додому, або запросить хворого в амбулаторію.

Медики також просять усіх ужгородців, які повернулися з країн, де спалахи коронавірусу, зателефонувати сімейному лікарю, щоб отримати консультацію щодо самоізоляції на певний період.

* * *

Транспорт. Із метою запобігання поширенню COVID-19 із 18 березня до 3 квітня заборонено:

— регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному й міжобласному сполученнях (крім перевезення легковими автомобілями);

— перевезення понад 10 пасажирів одночасно в одному автобусі, що використовується для здійснення регулярних пасажирських перевезеннях на міських маршрутах у звичайному режимі руху;

— заїзд на територію автостанцій автобусів, які здійснюють перевезення пасажирів у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученнях, та реалізацію власниками автостанцій квитків автомобільним перевізникам, які виконують такі перевезення.

У зв’язку з суттєвим зменшенням пасажиропотоку через введення обмежувальних протиепідемічних заходів, кількість рухомого складу на маршрутах уже зменшено.

* * *

«Маршрутки» в Ужгороді не працюватимуть у період карантину, — таке рішення прийняли на позачерговому засіданні комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, — повідомляє прес-секретарка Ужгородської міськради Алла Кохан.

Члени комісії рекомендують керівникам підприємств, установ та організацій забезпечити проїзд працівників самостійно.

* * *

У зв’язку з пандемією настоятелі Ужгородського Хрестовоздвиженського греко-католицького кафедрального собору вирішили зачинити церкву. Собор залишається відкритий з 10-ї по 16-ту годину, однак Богослужіння відбуватимуться за зачиненими дверима. Вірники зможуть дивитися Літургію в прямому ефірі.

Настоятелі храму закликають вірників не цілувати ікон та не торкатися губами до ложки зі святим Причастям, а також дотримуватися заходів особистої гігієни.

* * *

Втім, будівельний супермаркет «Епіцентр» працюватиме і під час карантину. У прес-релізі торговельної мережі йдеться про те, що «Епіцентр» 1 % від оберту перераховує на закупівлю медичних препаратів та апаратів. На місяць сама сума сягає від 40 до 50 млн. грн. Тим самим керівництво «Епіцентру» вбачає у своїй діяльності важливу соціальну функцію.

* * *

Рішенням сесії міськради задля недопущення поширення вірусу тимчасово призупенена робота закладів, крім продуктових магазинів, аптек та АЗС. Також працюватимуть представники банківської і страхової сфери, заклади харчування з доставкою.

Парламент України ухвалив закон щодо протидії коронавірусу, яким передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність за порушення карантинних заходів. «Патрульні поліцейські та працівники муніципальної варти — загалом 7 мобільних груп — у середу провели рейд із перевірки дотримання карантинних заходів в Ужгороді.

Перевірили 300 закладів — магазини, ресторани, кав’ярні, фітнес-клуби. З підприємцями проводили роз’яснювальні роботи. 99 відсотків реагують позитивно — зачиняються», — сказав Юрій Станко, керівник управління муніципальної варти Ужгорода.

Трохи про діагностику коронавірусу

Які дослідження на коронавірус доступні в країні та в нашому регіоні, для кого їх проводять та як слід їх інтерпретувати — на ці питання постараємося дати відповідь.

Отже, на сьогодні у нас в країні доступними є два види досліджень.

Перший, це — дослідження на виявлення РНК коронавірусу методом полімеразної ланцюгової реакції — це прямий метод діагностики, направлений на визначення специфічної послідовності РНК вірусу, яка характерна тільки для цього вірусу, в даному випадку тільки для 2019-nCoV. Матеріалом для дослідження при цьому є той клінічний зразок, який може містити вірус. Оскільки коронавірус уражає дихальну систему, відповідно для дослідження підходять зразки з верхніх та нижніх дихальних шляхів. Це може бути мазок з носоглотки та/або ротоглотки, промивні води бронхів та ін. Полімеразна ланцюгова реакція — це дуже чутливий та специфічний метод діагностики, але все одно він не може забезпечити виявлення вірусу, коли його є дуже мало в клінічному матеріалі. Це означає, що ми можемо отримати негативний результат навіть коли вірус уже присутній в дихальних шляхах, особливо в тих випадках, де немає ще клінічних проявів захворювання. Адже саме клінічні прояви і є ознакою того що вірус розмножується. Тому Всесвітня організація охорони здоров’я в своїх рекомендаціях щодо лабораторного тестування при підозрі на зараження людини новим коронавірусом чітко вказує на те, що одноразове отримання негативного результату тестування, особливо в матеріалі з верхніх дихальних шляхів, не виключає можливості наявності інфекції. Навіть при тяжкому перебігу або прогресуванні захворювання настійно рекомендується виконувати взяття зразків і тестування кілька разів. Даний вид дослідження є доступним для жителів Закарпатської області і повинен проводитися виключно за показаннями, визначеними Міністерством охорони здоров’я. Кількість тестів досить обмежена. Якщо дослідження проводити за бажанням пацієнта, без врахування клінічних та епідеміологічних показань — велика ймовірність отримання хибнонегативного результату, прийняття невірних рішень щодо подальшої тактики та нераціональність їх використання. Ваш сімейний лікар визначить, чи особисто вам доцільно проводити дослідження чи ні, і не треба наполягати на проведенні дослідження, чи, тим більше, шукати клініки, де таке дослідження можна провести платно, «бо я хочу», тільки тому, що ви повернулися з країн, де вирує збудник, і ви хочете з чистою совістю уникнути самоізоляції.

Другий, це — дослідження на виявлення антитіл до коронавірусу з допомогою швидких (експрес) тестів. Цей діагностичний метод суттєво відрізняється від попереднього, оскільки визначається абсолютно інший параметр, не самі вірусні частинки, а антитіла, які організм людини виробляє у відповідь на попадання вірусу. Для того, щоб наша імунна система виробила достатню для визначення цим методом кількість антитіл, потрібно в середньому 2—3 тижні. А враховуючи, що інкубаційний період захворювання на 2019-nCoV становить 1—2 тижні, стає зрозумілим, що тест може бути інформативним навіть не з перших днів клінічних проявів і, відповідно, теж не може використовуватися для масового скринінгу з метою уникнення ізоляції. Це дослідження теж є доступним в Україні і найближчим часом має бути доступним для жителів області.

Отже, лабораторна діагностика 2019-nCoV на сьогодні не може забезпечити 100 % виявлення хворих та носіїв вірусу, і, тим більше, не знімає відповідальності за порушення санітарних норм та порядку ізоляції чи карантинних заходів. Єдиним надійним методом попередження поширення збудника є своєчасна ізоляція та самоізоляція потенційних хворих/носіїв коронавірусу та виконання елементарних профілактичних заходів. Не важливо, скільки випадків інфікування офіційно анонсовано, і що свій день народження ви планували святкувати гучно і навіть замовили для цього ресторан. Поважайте хоча би своїх близьких, батьків, бабусь та дідусів, не наражайте їх на небезпеку, зараз, як ніколи, їхнє життя може бути саме в ваших руках.

І не забувайте, це наш громадянський обов’язок і особиста відповідальність кожного. Завтра може бути пізно.

Наталія Потокій, кандидат медичних наук, лікар-вірусолог лабораторії «One Lab»

Як розпізнати коронавірус: Названі три перші ознаки

Дізнатися про зараження новим коронавірусом можна за трьома першими ознаками, які зазвичай помітні у хворого.

Про це йдеться в матеріалі «Рамблер.Доктор». Так, біль у горлі може стати першим симптомом COVID-19.

Саме цим нова інфекція відрізняється від грипу, який завжди починається з різкого підвищення температури і ломоти в суглобах.

Біль у горлі турбує заражену людину 3—4 дні. Потім симптоми посилюються, людина може сприйняти це за бронхіт.

Далі з’являється симптом номер два — утруднене дихання й задишка, що спричинють третю ознаку — сухий кашель.

Причому симптоми COVID-19 можуть бути згладжені або взагалі відсутні. У дітей виражені найслабше, незважаючи на те, що в сезон застуд вони першими потрапляють під удар через слабкість імунітету. У разі коронавірусу група ризику щодо летального результату — це особи віком 70+.

Нова недуга небезпечна тривалим інкубаційним періодом. До двох тижнів вона може не давати про себе знати, але людина вже хвора та заразна для оточення.

У середньому симптоми коронавірусу проявляються через п’ять днів із часу зараження, але у деяких людей цей період може бути довшим. Серед перших ознак також значиться висока температура.

Для імунітету сьогодні настав напружений і відповідальний час

Коронавірус перевіряє нас на міцність, і всі ми віримо, що досить міцні. Однак, пише медичний портал, деякі звички можуть у буквальному сенсі слова вбити імунну систему.

1.Нездорове харчування

Звичка є «харчове сміття» — картопля фрі, чипси, шоколадні батончики, фастфуд і т. ін. сприяють тому, що організм недоотримує вітаміни і мінерали. Відповідно, імунна система слабшає.

2. Холодні ноги

Коли ноги мерзнуть, організм намагається припинити втрату тепла і звужує кровоносні судини. Це погіршує постачання кров’ю слизових оболонок — вони стають сухими. У такому середовищі вірусам і бактеріям найлегше проникнути в організм.

3. Брак сну

Імунна система проходить «перезавантаження» саме під час сну, його нестача вбиває імунітет. Люди з хронічним недосипом швидше підхоплюють віруси, їх організм не здатний достатньою мірою утворювати важливі для імунітету антитіла. Медики нагадують: спати потрібно не менше 8 годин на добу.

4. Шкідливі звички

Куріння пошкоджує вії в бронхах, які фільтрують «сміття» в легенях, а сигаретний дим допомагає хвороботворним мікроорганізмам проникати всередину.

Що стосується спиртного, то воно вбиває імунні клітини і сприяє розмноженню чужорідних агентів, що пригнічують роботу імунної систем

5. Стрес

Звичка все драматизувати вбиває здоров’я. Стресовий стан робить клітини, що захищають організм від вірусів і бактерій, неактивними, і навіть скорочує кількість імунних клітин.

Вийти з дому і не сісти на 8 років

Рекомендації, заборони та пільги на карантині.

Пандемія коронавірусу Covid-19 внесла корективи в життя багатьох людей і країн. Україна не стала винятком.

Перші зміни деякі українці змогли відчути на собі ще 12 березня, коли уряд ухвалив рішення про введення карантину.

Але починаючи з 18 березня, громадяни України житимуть у цілком новій реальності. Діятиме ще жорсткіший карантин — зачинені торговельно-розважальні центри, театри і кінотеатри, обмеження в громадському транспорті, зачинені метро в містах-мільйонниках та зупиняється міжміське та міжобласне пасажирське сполучення.

Доповнила список вимог до карантину Верховна Рада, яка на рівні закону додала до рекомендацій, розроблених спеціалістами, покарання за його недотримання.

Вал порад, рішень і вимог за останній тиждень був настільки значним, що багато хто може просто заплутатися в усіх методичках та інструкціях, розроблених владою.

«Українська правда» вирішила зібрати в одному місці відповіді на найпоширеніші питання про те, як буде організоване життя країни в умовах карантину.

За що «світять» штрафи та тюрма

Карати як штрафами, так і ув’язненням можуть за порушення обмежень, встановлених для боротьби з інфекцією. І не лише з новим коронавірусом — йдеться про протидію й іншим хворобам.

Міністерство внутрішніх справ пояснило цей пункт на прикладі втечі з місця обсервації людини, яка може бути заражена.

Насправді йдеться не лише про це. Під покарання можна потрапити загалом за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм. Встановлює їх спеціальний закон та інші рішення влади, в тому числі, місцевої.

Зараз у країні оголошений карантин, який сам собою означає обов’язкову госпіталізацію хворих та тих, хто контактував із хворими.

Країна вдалася і до інших обмежень, як-то закриття шкіл, кафе і ресторанів, ринків, культурних і розважальних закладів, обмеження руху транспорту, закриття кордонів та інші.

Закарпатська область і Ужгород тут не виняток.

Тож, якщо ви продовжуєте приймати клієнтів у власній кав’ярні, одного дня можете прокинутись фігурантами кримінальної справи.

Як каратимуть за порушення правил карантину

Ці зміни — не тимчасові, вони залишаться з країною, якщо не будуть скасовані, і по завершенню епідемії Covid-19.

— Адміністративна стаття: «порушення правил карантину».

Покарання: штраф у 17—34 тис. гривень або 34—170 тис. гривень для посадовців.

Ця стаття з’явиться в адміністративному кодексі, де нині є покарання за недотримання карантину тварин і рослин, але немає норми стосовно людей. Тепер буде.

— Кримінальна стаття: «порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням».

Покарання: 17—51 тис. гривень штрафу (до 6 місяців арешту) обмеження волі до 3 років / позбавлення волі до 3 років; у тяжких випадках — 5—8 років тюрми.

Для того, щоб порушення було саме кримінальним, воно має спричинити поширення хвороби. Або бути таким, що «свідомо могло спричинити поширення».

Якщо ж злочин призвів до загибелі людей чи інших тяжких наслідків, покарання буде найсуворішим — від 5 до 8 років.

Як закон має полегшити життя на карантині

Крім обмежень і заборон у законі, ухваленому Радою, є кілька норм, які мають допомогти країні та населенню пережити карантин. Деякі з них почнуть діяти одразу з законом, над іншими ще має попрацювати уряд.

— Можна буде піти у неоплачувану відпустку, яка не рахуватиметься у загальний строк.

— Чиновникам перенесуть термін подачі електронних декларацій — з 1 квітня до 1 червня.

— Роботодавці можуть доручити працівникам, у тому числі державним, працювати вдома.

— Переселенцям не можуть скасувати довідку про взяття на облік чи припинити їхні соцвиплати, навіть якщо вони тривалий час відсутні.

— За несвоєчасну оплату комунальних послуг не можна буде нараховувати штрафи, відключати ці послуги, виселяти з житла.

— Лікарі та інші, хто зайнятий у боротьбі з вірусом, отримуватимуть додатково до двох зарплат. Також доплати передбачать для працівників, «які забезпечують життєдіяльність населення».

— Виплати субсидій не можна зупинити, їх мають продовжити автоматично, а коло отримувачів — розширити.

— Призупиняються виплати за іпотекою.

— Карантин буде в офіційному переліку форс-мажорною ситуацією. Це може стати в нагоді бізнесу, адже часто у різного роду договорах прописується, що сторона не несе відповідальності за його невиконання, якщо причиною став форс-мажор.

— Не каратимуть іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати чи продовжити термін перебування в Україні.

— Кабмін контролюватиме ціни на ліки, товари медичного призначення та соціально значущі.

— Безробітного реєструватимуть у перший же день після звернення і тоді ж призначатимуть допомогу з безробіття.

— Розмитнення необхідних ліків та медичного обладнання буде пільговим.

— Держтендери, необхідні для протидії Covid-19, вивели з-під процедури публічних закупівель для їхньої оперативності. Також для них передбачена можливість стовідсоткового авансу.

— Скасовуються планові перевірки у сфері господарської діяльності.

Як працюватиме громадський транспорт

На всій території України, у тому числі Закарпатської області, забороняється перевезення понад 10 пасажирів одночасно в міських трамваях, тролейбусах, автобусах та маршрутках.

Кількість людей у транспорті контролюватиме Нацполіція та Держсанепідслужба. Яким чином відбуватимуться перевірки кількості людей у транспорті, наразі не відомо.

Пасажирів без масок не пускатимуть у транспорт.

Як потрапити на роботу

Наголошується, що добирання працівників до місця роботи — повна відповідальність керівників підприємств.

Як пересуватися країною

Із 18 березня по 3 квітня в Україні заборонено:

— Перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученнях.

— Обмеження не діють на пересування Україною на власному авто та вантажні перевезення.

Із 18 березня 2020 до прийняття окремого рішення заборонено:

— Перевезення пасажирів залізницею в усіх напрямках внутрішніх сполучень.

При цьому Укрзалізниця може здійснювати окремі внутрішні пасажирські рейси, узгоджуючи їх з Мінінфраструктури та МОЗ. Або ж у випадку міжнародного залізничного сполучення за погодженням Мінінфраструктури, МЗС та Держприкордонслужби.

Як працює міжнародне сполучення

Україна закрила міжнародне наземне пасажирське сполучення від 00:01 17 березня до 3 квітня. Цього ж дня було обмежене пасажирське авіасполучення.

У цей час будуть закриті пункти пропуску через держкордон для залізничного та автобусного сполучення.

Продовжують працювати 123 пункти пропуску на держкордоні. 107 пунктів пропуску до 3 квітня припиняють свою роботу.

Повний перелік закритих та працюючих пунктів пропуску можна знайти в окремому документі Кабінету Міністрів України.

Також від 16 березня 2020 року і до 3 квітня припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України.

Усі громадяни України можуть повернутися на територію України приватними авто.

Станом на зараз обмежень на виїзд немає. Але інша країна, до якої ви прямуєте, може мати такі обмеження.

Як організувати харчування

Під час карантину будуть зачинені заклади швидкого харчування, кафе, ресторани, бари.

Проте продуктові магазини не закривають.

ТРЦ йдуть на карантин, але продуктові супермаркети, які в них розташовані, можуть працювати.

Якщо вас лякає скупчення людей або хочете уникнути черги, то варто знати, що доставка їжі кур’єром безпечніша, ніж перебування у крамниці.

Ви можете сплачувати безконтактно, а потім попросити залишити пакунки під дверима. Немає даних, що це унеможливлює ризики зараження, адже на поверхні картону вірус живе 24 години та до 3-х днів на пластиковій поверхні.

Але з суто логічної точки зору, це безпечніше, ніж перебування з іншими людьми у закритому приміщенні — руки та поверхні можна дезінфікувати.

Як працюватиме пошта

Як державна Укрпошта, так і приватна «Нова пошта» працюватимуть у звичайному режимі, але з певними змінами.

В Укрпошті просять не заходити за лінію, якщо біля стійки обслуговується клієнт, та підходити лише тоді, коли вікно вільне та не заходити у приміщення, якщо бачите чергу.

У період карантину підприємство змінило умови доставки, вручення і зберігання поштових відправлень. Рекомендовані поштові відправлення (крім листів з позначкою «Судова повістка») необхідно вкладати до поштових та абонентських скриньок адресатів. При цьому Укрпошта безкоштовно зберігатиме реєстровані поштові відправлення у відділеннях.

Крім цього, уряд планує врегулювати питання, що дозволить Укрпошті в експериментальному режимі доставляти ліки.

«Нова пошта» також обіцяє працювати в повному обсязі. Підприємство повідомляє, що відділення оснащені дезінфекторами, захисними масками, рукавичками та постійно проводитиметься прибирання, дезінфекція. Співробітники проходитимуть первинний огляд і не допускатимуться до роботи у разі погіршення самопочуття.

Як безпечно вийти з дому на прогулянку, ходити за покупками, користуватися транспортом

Бути в карантині означає не покидати своєї домівки без нагальної потреби. Якщо треба вийти на вулицю, Всесвітня організація охорони здоров’я радить не підходити до людей ближче, ніж на 1 метр.

Центр із контролю та захворювань США (CDC) стверджує, що наразі мало даних, які б допомогли визначити небезпечний близький контакт.

За твердженням CDC, тісним контактом точно можна вважати такий, який тривав кілька хвилин. Контакти до 1 хвилини можна вважати відносно безпечними.

Тобто, шанси заразитися, якщо людина просто пройшла повз вас, не високі.

Користуйтеся цими рекомендаціями, якщо маєте покинути оселю.

Після відвідування громадських місць вкрай важливо мити руки з милом не менше 20 секунд. Якщо вода та мило недоступні, використовуйте антисептик із вмістом алкоголю не нижче 60 %.

Іншими словами, головне — соціальна ізоляція. Чим далі ви від людей, тим безпечніше для всіх.

Як не поставити під загрозу інших людей

Хвора людина має залишатися вдома.

Якщо у вас є симптоми ГРВІ, обов’язково вдягайте хірургічну маску. Це допоможе захистити членів вашої родини.

Також медична маска важлива для тих, хто піклується про хвору людину, та необхідна для медичних працівників.

Маску необхідно часто змінювати. Якщо відчуваєте, що в середині вона волога — це ознака того, що її варто зняти та викинути. Бажано в смітник з кришкою, яка міцно закривається.

Чи варто носити маску всім

Як стверджує представник ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт, пацієнтам без симптомів не радять використовувати хірургічні маски як засіб індивідуального захисту.

«Головним розповсюджувачем захворювання все ще вважаються люди з симптомами. Але потрібно розуміти, що це новий вірус і щодня з’являється нова інформація про нього», — каже Хабіхт.

Як допомогти рідним, які підпадають під групу ризику

80 % людей, які хворіють на Covid-19, переносять захворювання легко. У зоні ризику люди літнього віку та ті, хто мають проблеми зі здоров’ям, наприклад, цукровий діабет чи високий тиск. Вони можуть важко перенести захворювання чи померти.

Як допомогти рідним не наражати себе на небезпеку

Нещодавно CDC надав пацієнтам у зоні ризику такі рекомендації:

— запасіться продуктами;
— перевірте, чи наявне все необхідне в аптечці;
— тримайте соціальну дистанцію;
— уникайте непотрібних мандрівок;
— залишайтесь вдома так довго, наскільки це лише можливо;
— часто мийте руки.

Геронтолог Лорі Архабальд-Паноні також радить подумати про альтернативні методи комунікації. «Соціальна дистанція не означає соціальна ізоляція. Навіть потенційно смертельний вірус не має бути приводом для самотності. Наразі у нас багато можливостей бути в комунікації один із одним», — каже вона.

Вона додає, що гарною порадою для психічного здоров’я буде інформаційна дієта.

Як прибирати вдома під час карантину

З того, що на сьогодні відомо, ризики заразитися на коронавірусну інфекцію вищі через респіраторні краплинки. Хоча ризик зараження від поверхонь існує, за даними CDC, офіційно таких випадків зареєстровано не було.

Проте ВООЗ стверджує, що такі ризики зараження існують.

Очищення та дезінфекція поверхонь вважається гарним методом профілактики COVID-19.

За останніми даними вірус може жити на поверхнях від кількох годин до кількох днів. Тривалість залежатиме від матеріалу, з якого поверхня зроблена.

Як очищати та дезінфікувати поверхні

— Одягніть одноразові рукавички. Їх важливо викидати після кожного прибирання. Якщо у вас рукавиці багаторазового використання, то вони мають використовуватись лише для дезінфекцій проти COVID-19.

— Перед дезінфекцією, поверхні треба вимити мийним засобом або водою з милом.

— Для дезінфекції ви також можете використовувати розбавлений господарський відбілювач (5 столових ложок відбілювача на приблизно 3,5 літра води) або розчин, де вміст спирту не менше 70 %.

— Для чищення килимів використовуйте засоби, які для них передбачені й доступні в крамницях.

— Після чистки виперіть килим згідно з інструкцією. Використовуйте під час прання максимальну температуру води, яка тільки можлива.

Крім дотримання усіх рекомендацій та порад, перш за все варто не втрачати здорового глузду, не панікувати та не ширити чуток. Мийте руки частіше, займайтеся саморозвитком та любіть ближніх. Здоров’я вам!

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат