На Закарпатті почався тиск силовиків на лідерів угорських організацій

admin 03.12.2020 17:59 ПОДІЇ

Силовики провели обшуки в угорських установах Закарпаття

Вже відомо, що лідеру закарпатських угорців Василю Брензовичу оголосять підозру про вчинення злочину.
Лідери провідних партій на Закарпатті засудили такі дії силовиків і вони переконані, що тиск на угорців чиниться через те, що вони відмовилися увійти у провладну більшість в наступній облраді разом зі Слугами Народу.
У свою чергу, голова Закарпатської ОДА Олексій Петров переконує, що ніякого шантажу на лідерів угорців не було.
"У 2018 р ми вже бачили такий сюжет. Тоді обговорювалося питання щодо можливості об’єднання угорської політичної партії КМКС з провладною партією в обласній раді. Напередодні прийняття відповідного політичного рішення про консолідацію, невідомі особи розміщували білборди, на яких основних функціонерів зазначеної проугорської партії звинувачували у фашизмі й сепаратизмі. За цим фактом порушили кримінальне провадження, яке зараз розглядають у суді. Та особа, що була причетна і яку звинувачують у підготовці цих спекуляцій та провокацій, насправді працює на одну із фірм, зареєстрованих у м. Мукачево", - заявив Петров.

Петров також нагадав і історію з підривом офісу КМКС, за яким, як виявилося, стояла Росія, представники якої замовили вибух у польських радикалів.

Зараз, на думку Олексія Петрова, історія повторюється.

"Ми стоїмо напередодні можливого об’єднання в єдину консолідовану дієву коаліцію у Закарпатській обласній раді. Під час проведення перемовин із проугорською політичною партією відбуваються події, які інакше, ніж спекуляції та провокації, я назвати не можу", - заявив Петров.

Він назвав три події, які вважає навмисною провокацією: поширення відео з виконанням гімну Угорщини депутатами Сюртівської ОТГ, поширення відео ніби-то з представником Правого Сектору, який погрожує угорцям і поширення інформації про те, що угорську партію КМКС влада має намір ліквідувати.

Щодо виконання гімну, то Олексій Петров має інформацію, що воно навмисно вирване з контексту.

"Мені відомо, що 95% Сюртівської громади складають етнічні угорці. Ми з’ясували, що перша установча сесія цієї громади відбулася українською мовою, також державною мовою депутати присягнули на вірність Україні та українському народу і на завершення виконали Гімн України. І лише після закриття сесії, що є поширеним серед етнічних угорців, виконали гімн Угорщини, який вони вважають молитвою.

Ситуація така: вирване з контексту відео, що поширюється в Інтернеті, не показує, що до завершення сесії депутатський корпус Сюртівської територіальної громади виконав гімн України", - заявив Петров.

Він також вважає провокацією і поширене відео з погрозами від ніби-то представника Правого Сектору. "Уже сьогодні, наскільки мені відомо, експерти підтверджують, що за окремими ознаками фонографічної експертизи, людина, яка висловлювала погрози, не має відношення до Закарпаття і Західної України", - заявив Петров.

"Питання пов’язане з угорською нацменшиною сьогодні використовують зокрема й окремі політичні функціонери, які не мають угорського походження. Вони навмисно та цілеспрямовано проводять спекулятивну політику з метою роз’єднання угорської політичної партії з провладною політичною партією, задля того, щоб на Закарпатті постійно тримати в напрузі відносини з національними меншинами.

Я впевнений, що нічого з цього не вийде. Як і два роки тому, ми доведемо, що до всіх спекуляцій та провокацій причетна третя сторона", - підсумував Петров.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат