Про 382 види закарпатської мінеральної води...

05.03.2019 13:42 ПОДІЇ

...розповіли фахівці під час брифінгу в облдержадміністрації.

У вівторок, 5 березня, у Закарпатській ОДА відбувся брифінг, присвячений одній з найбільш унікальніших візитівок області – мінеральній воді. Про її характеристики, цілющі властивості, а також про книгу «Мінеральні води Закарпаття» розповіли директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Рішко та авторка видання кандидат геолого-мінералогічних наук Слава Білак.

– Наші мінеральні води добре відомі не лише внутрішнім туристам та відпочиваючим, але й іноземцям, яких останнім часом збільшилося серед подорожуючих, – зазначив Сергій Рішко. – Сьогодні ми презентуємо унікальну книжку, матеріали для якої колектив науковців збирав протягом багатьох років. У виданні наведені характеристики та склад 382-х водопроявів у Закарпатській області. Це справжній скарб природних ресурсів краю.

За словами автора Слави Білак, аналогічні матеріали публікували лише раз ще за часів Чехословаччини. Сучасне ж видання – це своєрідний довідник щодо закарпатських вод, розібратися в якому зможе кожен читач.

– Ми з’ясували, що більшість мінеральних вод області – це природні джерела, 80% яких знаходяться у гірській частині Карпат, – розповіла науковець. – Більше того, близько 60% цих джерел – це прекрасні столові питні води, які широко використовуються населенням. У цій книжці серед іншого вперше опубліковано паспорти на кожен вид води. Тобто пересічний громадянин, відкривши видання, зможе дізнатися властивості води у тому чи іншому районі чи населеному пункті області.

Слава Білак також розповіла, що мінеральні води Закарпаття можуть бути не лише лікувальними, але й пошуковими.

– Так, у водах Рахівського району ми показали спектр мікроелементів, які є властивими для золота. Згодом у тому регіоні відкрили золоте родовище, – повідомила дослідниця.

Дослідження підтвердили, що протягом сторіччя наші мінеральні води не втратили своїх унікальних властивостей, а родовища переважно не зазнали виснаження. Практично в кожному куточку області місцеві мешканці та гості краю мають можливість вживати питну воду, якій немає аналогів.

Прес-служба ОДА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат