Як на Закарпатті протестували проти свавілля поліції

07.06.2019 16:37 ПОДІЇ

Бидло — воно і в Африці бидло. Двоє п’яних патрульних поліцейських у Переяславі-Хмельницькому вирішили трохи розважитися. Добряче випили алкогольних напоїв і почали з пістолетів стріляти по банках. Сталася трагедія. Одна з куль влучила в голову п’ятирічного хлопчика Миколки, який грався в одному з дворів неподалік.

Хлопчик ще був живим і його відвезли «швидкою» до лікарні, але лікаря-нейрохірурга довелося чекати понад 5 годин. А 4 червня, через чотири дні після інциденту, Миколка помер у лікарні.

Патрульних-убивць затримали. Поліцейське начальство не хотіло розголосу і намагалося врятувати честь мундирів. На патрульних відкрили справу і «шили» «трагічний випадок через халатність». Але смерть Миколки збурила українців. Резонанс був величезним. Начальник Київської поліції оголосив, що подає у відставку і проситься на фронт. Прокурор без юридичної освіти Юрій Луценко на цій смерті вирішив собі заробити позитивні бали і перекваліфікував справу на «умисне вбивство». Глава Нацполіції Сергій Князєв зробив заяву, у якій вибачився перед родичами загиблого і всіма українцями, але у відставку не подав. А глава МВС Арсен Аваков узагалі мовчав.

Перша хвиля протестів почалася відразу після повідомлення про смерть Миколки. Сотні людей у Києві почали пікетувати МВС із вимогою відставки міністра Авакова. Сотні людей прийшли і під суд, де обирали запобіжний захід патрульним-вбивцям. Суд обрав запобіжний захід для патрульних тримання під вартою без можливості внесення застави. Але почався дивний рух по захисту вбивць: адвокати взагалі переконували суддів, що патрульні не стріляли і як загинув хлопчик — невідомо. Можливо, у хлопчика... був пістолет!

У вівторок, 4 червня, о 19.00 по всій Україні почалися масові акції протесту «Безкарність вбиває». Люди скрізь блокували управління МВС із вимогою не лише покарання вбивць, але й відставки керівництва МВС. У Києві акція проти «аваківщини» була особливо масовою та жорсткою. Будівлю обписали написами «Вбивці» та «Авакова у відставку». Активісти палили димові шашки та фаєри.

Були акції і на Закарпатті. Під будівлею управління МВС в Ужгороді з ініціативи ГО ФРІ та організації радикальних націоналістів «Карпатська Січ» зібралося кілька десятків людей, які тримали в руках плакати з вимогою відставки Авакова. Люди палили свічки-пам’яті за загиблим Миколкою і приносили м’які іграшки. Націоналісти також запалили фаєри і навіть шини.

Але, на жаль, масовості не було. Причини дві: люди таки бояться поліцейських, або це є простою байдужістю. Люди так і не зрозуміли, що якщо не дати відсіч безкарним діям поліцейських, то біда може прийти в будь- яку родину.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат