Рівень незаконних рубок у закарпатських лісах скоротився втричі

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 06.02.2018 21:05 ПОДІЇ

 

Сьогодні, 6 лютого, відбулось друге засідання Громадської Ради при Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства. На засіданні, окрім членів Громадської ради, були присутні начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга, його заступники Ігор Коцур та Василь Кий, голова ГР при лісовому управлінні Іван Габор, голова галузевої профспілки Валерій Федурця, директори державних лісогосподарських підприємств й представники ЗМІ.

В ході засідання члени громадської ради та представники ЗОУЛМГ обговорили роботу лісового господарства за 2017 рік та Концепцію реформування лісової галузі України.

Відкриваючи засідання Громадської ради начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга відзначив, що крайові лісові господарства працюють прозоро, відкриті для громадськості та преси й про кожну лісозаготівлю, лісовідновлення, поточну роботу лісових господарств можна дізнатися з офіційних сайтів самих лісгоспів та сторінок у соціальних мережах. Це зокрема facebook, Instagram та Twitter. Він наголосив, що лісове господарство працює абсолютно відкрито і готове до діалогу, співпраці й відповіді на будь-яке питання.

Опісля Валерій Іванович під час презентації відмітив поточну роботу лісових господарств за 2017 рік:

"Понад половини (52%) території області вкриті лісовими насадженнями і лісова та переробна галузь в промисловому потенціалі, соціальному значенні області займає одне з передових місць. сі лісогосподарські заходи виконані в запланованих обсягах, зросли об’єми реалізації робіт та послуг, рівень заробітної плати працівників та платежі до бюджету. За минулий рік проведено лісовідновлення на площі 3,3 тис. га, що складає 106% до річного плану, в тому числі створено нових лісових культур на площі 1,2 тис. га. В 2017 році підприємствами Закарпатського ОУЛМГ від усіх видів рубок заготовлено 1202,2 тис. кбм, що менше на 171,2 тис. кбм, або 88%, порівняно з відповідним періодом 2016 року. Водночас, обсяг реалізації продукції в грошовому виразі зріс на 16%, або на 125,4 млн грн у порівнянні з минулим роком і склав 887,3 млн грн".

Акцентував увагу головний лісівник і на боротьбі з незаконними рубками:

"На сьогоднішній день рівень незаконних рубок скоротився втричі. За підсумками роботи 2017 року в лісових угіддях зафіксовано 419 випадків незаконних рубок, загальною масою 2104 кбм. Сума завданої шкоди лісовому господарству склала 11,1 млн грн. Хочу наголосити, що в порівнянні з 2016 роком обсяги незаконних рубок як по випадках, так і по кубомасі значно зменшились, відповідно на 24% та на 64%. Матеріали по 197 випадках незаконних рубок обсягом 1738 кбм (83%від загальної маси) на суму збитків 9,1 млн грн. передані на розслідування та розгляд до правоохоронних органів та суди. Порушено 34 кримінальні справи. До посадових осіб державної лісової охорони, якими допущено порушення вимог лісового законодавства, протягом 2017 року вжиті заходи дисциплінарного впливу: притягнуто до дисциплінарної відповідальності - 89 осіб; звільнено з займаних посад - 9 осіб. Боротьба за державне зелене багатство жорстка і ми прагнемо, щоб у лісових угіддях механізм роботи був відкритий і чесний. Ніхто не має право заготовляти деревину нелегально. Ні члени громади, ні самі працівники державних лісогосподарських підприємств. А навести повний порядок допомагають багато в чому і жителі області, члени ГР і преса і правоохоронні органи".

"Окрім того, для підвищення ефективності роботи лісових господарників та боротьби з незаконною лісозаготівлею, у лісах встановлюються камери відеонагляду. Впевнений, що тільки спільними зусиллями працівників лісового господарства, громадських організацій, правоохоронних органів, не байдужих громадян, засобів масової інформації можна досягти позитивних результатів та покращення стану ведення лісового господарства", - резюмував Валерій Мурга.

Голова ГР при лісовому управлінні Іван Габор:

"Сьогодні ми зібралися для обговорення актуальних питань у галузі лісового господарства - від деревообробки до Статегії галузі лісового господарства. Одними з головних питань, які сьогодні обговорять члени ГР будуть плани проведення лісокультурної компанії в 2018 році лісогосподарськими підприємствами Закарпатського ОУЛМГ, лісозаготівля, аукціонні торги, ведення мисливського господарства на території угідь, які офіційно передані в користування мисливських господарств, заготівлі та переробки деревини, сплата податків до бюджетів усіх рівнів. Про напрацювання й подальші плани буде повідомлено офіційно".

Окрім того, під час засідання говорилося й про розширення угідь, які віднесені до Всeсвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи», розвиток розсадництва, розбудову нових лісових розсадників, доріг, лісову сертифікацію, туризм й рекреацію та повернення до побічного користування.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

ТЕГИ : Валерій Мурга

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат