В осінньому призові плановий показник призовників збільшено на понад 60%

01.10.2018 17:39 ПОДІЇ

З жовтня в Україні стартувала осіння призовна кампанія, яка ознаменувалася збільшенням планового показника щодо кількості призовників на понад 60% та, відповідно, терміну призову на строкову військову службу з двох до трьох місяців. Про це під час брифінгу у Закарпатській ОДА повідомив голова обласної призовної комісії, заступник голови облдержадміністрації Володимир Колесніков.

Йдеться про те, що призов цьогоріч охопить період з жовтня по грудень.

– Так, якщо навесні поточного року планове завдання для області складало близько 300 осіб, то вже на осінь воно збільшено до близько 500 осіб, – зазначив обласний військовий комісар, полковник Богдан Череміський.

На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Призовники, яким виповнилося 18 років та які не досягли 20 річного віку теж викликатимуться до військових комісаріатів для надання їм відстрочки. Термін проходження служби складе 18 місяців, а для тих, хто має вищу освіту ступеню «магістр» – 12 місяців.

У вересні на виконання розпорядження голови Закарпатської ОДА військовими комісаріатами було проведено попередні заходи по підготовці до призову – оповіщення та медичний огляд призовників. Однак, як констатував обласний військовий комісар, результати оповіщення виконали своє завдання не у повному обсязі.

– Фіксувався низький відсоток явки призовників, а саме з 9337 осіб, яких було оповіщено, до військкоматів звилось тільки 1872 осіб (20%). Найгірша ситуація в Міжгірському, Тячівському, Мукачівському та Великоберезнянському районах, де неявка складає більше 90%. Дещо краща ситуація в Іршавському, Свалявському районах, де неявка коливається в межах 50-60 %, – наголосив Богдан Череміський.

Щодо соцзабезпечення військових, то при призові на строкову службу і направленні до військової частини передбачено одноразову грошову винагороду у розмірі 3524 гривні та збереження за призовником місця роботи та середньомісячної заробітної плати.

– Щодо обставин, коли громадяни України не підлягають призову або мають право на відстрочку, то це можуть бути сімейні обставини – наявність непрацездатних батьків, неповнолітніх братів або сестер, дитини до трьох років, двох і більше дітей, вагітної дружини. За станом здоров’я (відстрочка до одного року) – для осіб, які комісією визнані тимчасово непридатними до військової служби. А також відстрочки для здобуття освіти та для продовження професійної діяльності, – розповів заступник військового комісара Юрій Величканич.

Взагалі звільняються від призову громадяни, які за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби; виконали обов’язки служби у резерві (протягом 1 та 2 контрактів); батько або мати, рідний брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів; до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах; були засуджені до позбавлення (обмеження) волі; після закінчення ВНЗ отримали військове (спеціальне) офіцерське звання.

– Стосовно призовників, якими буде порушено вимоги чинного законодавства щодо явки у військовий комісаріат за рішенням районних (міських) призовних комісій буде направлено матеріали до органів Нацполіції України про їх розшук, затримання і доставку до військкомату. Такій категорії призовників діюче законодавство не обмежує місце вручення повістки, – повідомив заступник військового комісара Петро Марко.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат