Самоцвіти Юлії Драгун

admin 18.05.2018 10:01 ПОДІЇ

Нарешті в архітектурно-історичному комплексі «Совине гніздо», що в м. Ужгород, у рамках виставки ”Книга-фест 2018»   відбулася презентація книги «Ой віночку з барвіночку» (звичаї та обряди, коломийки Карпат) відомої закарпатської письменниці з Тячівщини Юлії Драгун.

Доповнене видання нещодавно побачило світ в ужгородському товаристві з додатковою відповідальністю «Патент», директор якого Іван Ключевський, зокрема, на презентації зазначив, що тираж видання 1000 примірників, але уже знайшов вдячного читача.  
Упорядник книги, автор вступної статті та післямови, доктор мистецтвознавства, академік Академії наук вищої освіти України, заслужений діяч мистецтвознавства України Іван Хланта наголосив, що Тячівщина багата на колоритно-етнографічну традицію і авторці легко і приємно спілкуватися із земляками. Твори Юлії Юріївни написані на фольклорній основі. Вони світлі, життєствердні, наповнені позитивною енергетикою. У книжці подано п”єси, написані на основі вечорниць, колядування та власних спостережень у с. Новоселиця, опис народної звичаєвості села. Зокрема, досить повно представлено весільний обряд і записані письменницею коломийки   від рідної матері, бабусі та односельчан, до яких вміщено музичний супровід Галини Гордійчук.
Іван Васильович побажав нових успіхів письменниці і добрим словом згадав колектив «Патент» на чолі з Іваном Івановичем, який доклав зусиль для того, щоб книга була презентабельною, на європейському рівні.   На презентації пісню на слова письменниці «Рушничок для мами» виконала завідувач кафедри кабінету педагогіки та української духовної культури Карпатського університету імені Августина Волошина, методист кабінету координаційно-методичної діяльності ЗІППО Марія Дмитрівна Жабляк.
До речі, Марія Дмитрівна написала музику на ці слова Юліїї Драгун. Завідувач Ужгородської міської бібліотеки для дітей Алла Дмитрівна Петрішак акцентувала увагу на тому, що усі 15 книжок авторки користуються особливою популярністю серед дітей, а також краєзнавців, істориків, працівників культури. Бібліотекар Тетяна Крічфалушій прочитала вірш Юлії Драгун «Новоселиця». А науковець, книголюб Роман Михайлович Зінь з Тернополя, придбавши не одну книгу письменниці, в інтерв”ю відзначив, що книга «Ой віночку з барвіночку» різнопланова, перегукується із загальноукраїнським фольклором, гарно ілюстрована і виготовлена на високому поліграфічному рівні.
                                                              Уляна Демчук                                        

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат