Чи буде в Закарпатті «абонплатна» революція?

08.04.2017 12:08 ПОДІЇ

У минулому номері ми писали про те, що влада на догоду олігархам вигадала новий спосіб, як зідрати з людей додаткові кошти — ввела абонплату за газ. Тобто, окрім використаного газу, українцям потрібно ще й буде платити за те, що той газ підвели до будинку. Платити щомісяця.


Більше того, за дивними підрахунками, закарпатці повинні платити найбільше — понад 200 грн.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль досить різко виступив проти такого владного нововведення.

«Якщо регулятор вирішив роз­ділити вартість товарного газу та вартість послуг із його транспортування та розподілу, то це його справа. Однак у таблиці тарифів із транспортування газу, які для кожної області встановлені окремо, Закарпаття виявилося на першому місці. Для прикладу, в Тернополі щомісячна абонплата для споживачів із лічильниками G-4 (які обслуговують будинки та квартири з індивідуальним опаленням) становить 58 гривень, у Києві — 67 грн., у Дніпрі — 77 грн, а на Закарпатті — 204 грн.! Такої високої ціни немає в жодному іншому регіоні України.

Одне з головних обгрунтувань надвисокого тарифу — те, що в області постійно зменшується транспортування газу, у результаті чого Закарпатгаз недоотримує доходи. І дійсно, Закарпаття стабільно скорочує обсяги споживання газу. Якщо в 2009 р. ми витратили 690,1 млн. кубометрів, то в 2016-му — 484,6 млн. кубометрів газу. Відбувається це за рахунок того, що Закарпаття перше в Україні відмовилося від громіздкого й неекономного централізованого опалення, за що нашу область завжди ставили в приклад. Приватний сектор, установи та організації за власні чи бюджетні кошти перейшли на індивідуальне опалення, яке споживає набагато менше газу порівняно з централізованим, а в результаті ми маємо платити найбільшу в Україні абонплату. До слова, у багатьох населених пунктах газопроводи прокладалися коштом самих місцевих мешканців, то чому вони мають платити таку виску плату за доставку газу? Нарешті, чому в тарифах не враховане географічне розташування області? Закарпаття — найзахідніший регіон України, і якщо ми отримуємо реверсний газ зі Словаччини та Угорщини, плата за його транспортування для нашої області має бути найменшою.

Надвисока абонплата для Закарпаття — це повний абсурд, із яким ми не збираємося миритися. Я надіслав звернення до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та керівництва НКРЕКП із проханням переглянути тарифи і встановити нові, економічно обгрунтовані. Закарпатська область дотаційна на 76 відсотків, у людей не вистачає грошей на найнеобхідніше, тому теперішні тарифи нічого іншого, крім соціальних вибухів, нам не дадуть», — заявив Москаль.

Звичайно, що на темі введення абонплати було і багато популізму. Політики різних партій намагалися робити заяви, виводити людей з партійними прапорами на акції протесту, ініціювали скликати позачергові сесії, щоб використати для піару трибуну.

Але дивувало інше. Спочатку глава уряду закликав відмінити введення абонплати, а потім і сам президент Петро Порошенко сказав, що введення абонплати не на часі. Деякі політологи стверджували, що введення абонплати було штучним проектом політологів Порошенка. Мовляв, у суспільство закидують інформацію про те, що буде введено абонплату, це викликає у суспільства невдоволення, а потім президент на білому коні виїжджає і пафосно каже: «Ніякої абонплати! Не мучте народ! Смерть ворогам!».

Інші ж політологи кажуть, що введення абонплати таки було реальним, але негативна реакція народу якраз і налякала владу і та вирішила поки відмінити це геноцидне нововведення. Наразі її відклали на три місяці.

Дивно, але дехто із влади таки продовжував агітувати за введення абонплати. Свої 5 копійок вставила і нардеп Ірина Луценко (дружина Луценка), мовляв, нічого поганого в цьому немає.

Їй саркастично відповів у соцмережах політик Сергій Ратушняк:

«Хочу пояснити дружині Луценка, що пограбувати 45 млн. українців по 1000 грн. — це 45 МІЛЬЯРДІВ грн. НІЗАЩО готівкою у кишені керівництва держави і бандита Фірташа, який їх і принесе ПОПу для «чесних» виборів під наглядом ДУУУЖЕ пильного ока ГПУ.

А чому НІЗАЩО? Та тому що в газорозподільну мережу по всіх населених пунктах України обл­гази Фірташа—Рошен не вклали ЖОДНОЇ копійчини.

Мій привіт вашій турботі про себе. Вона, як завжди, неперевершена. Це, пані Ірино, як би я видавав у оренду ваші з чоловіком чотири будинки, чотири квартири, нажиті вами тяжким потом і кров’ю, і отримував за це кеш на офшори».

А ось ще один наочний коментар громадського активіста Євгена Шевченка:

«Якщо ви спитаєте, хто придумав аферу на мільярди під назвою «Роттердам+» і чому в нас така вартість за опалення, то я відповім, що ринок електроенергії контролює олігарх Ахметов.

Якщо ви спитаєте, хто ввів здирницьку абонплату за користування газом, що спричинило підняття цін для різних категорій споживачів у 1,5—3 рази, то я відповім — ринок розподілу газу контролює олігарх Фірташ.

Якщо ви спитаєте, чому Національна комісія регулювання енергетики замість захисту прав споживачів узаконила та погодила ці мільярдні схеми грабунку українців, то я відповім, що ця комісія перебуває під контролем олігарха Порошенка, який призначив головою НКРЕ такого собі Дмитра Вовка — колишнього менеджера фабрики «Рошен».

Усе це і є тим, що називається клептократія — цинічний та спотворений режим управління державою, на меті якого стоїть лиш особисте збагачення тих, хто перебуває при владі.

Історія завжди йде по колу. Шлях революцій буде нескінченним доти, доки після чергової революції не буде повністю страчено всіх виродків, запроданців та зрадників — усіх до одного. Сподіватися на те, що ця абсолютно кінчена олігархічна сволота просто так віддасть свою владу — не варто».

Без коментарів.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат