До уваги закарпатських заробітчан: Польща змінює умови працевлаштування

admin 19.02.2017 19:06 ПОДІЇ

Міністерство праці, родини та соціальної політики Польщі вирішило оновити закон «Про промоцію працевлаштування», внісши до нього істотні зміни процедури працевлаштування українців.


Про це експерт з питань легалізації перебування, голова Фонду розвитку «Понад кордонами» Ксенія Наранович розповіла в інтерв’ю газеті «Наш вибір».

За словами Ксенії Наранович, у Польщі вже понад 10 років функціонує система пропозицій (декларація працедавця, що він хоче взяти іноземця на роботу, завірена в місцевому управлінні праці –ред.), яка дозволяє громадянам декількох країн працювати до 6 місяців без оформлення дозволу на роботу. Така система діє для громадян Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, РФ та України.

Як пояснює Ксенія Наранович, зміни, які пропонується внести в закон «Про промоцію працевлаштування», стосуються системи освідчень.

По-перше, новим є той факт, що питання освідчень тепер регламентуватиметься не наказом, а законом. Отже, перед його оновленням у майбутньому будуть відбуватися громадські консультації. Плюс таким чином Польща визнає, що практика видачі освідчень, яка 10 років тому передбачалася як тимчасова, тепер постійно функціонуватиме на ринку праці. Раніше під кінець року часто бувало, що питання продовження дії освідчень відтягувалося на останній момент і було незрозуміло, чи i як вони далі існуватимуть. Це викликало візові «корки» та проблеми на кордоні, – зазначила вона.

Окрім цього, у проекті закону обмежується коло юридичних осіб, які в принципі можуть оформлювати дозволи на працю, дозволи на сезонну працю (новий тип дозволу, який вводиться згідно з євросоюзною директивою — ред.) та пропозиції.
Значення матиме, чи потенційний працедавець не мав проблем із Закладом соціального страхування, чи він зголошує випадки, коли іноземець отримав дозвіл на працю чи освідчення, але їх не використав. Якщо раніше таке інформування було просто доброю практикою з боку бізнесу, тепер це його обов’язок — людей, які не використовуватимуть свої дозволи чи освідчення, вписуватимуть у спеціальний реєстр. Реєстр об’єднає дані про працедавців про працедавців та їхніх іноземних працівників, – розповіла Наранович.

Крім того, пропозиції стануть платними – 30 злотих (близько 7 євро).

Також, згідно з пропонованими змінами, у випадку зміни даних працедавця — назви, форми юридичної особи — дозвіл на роботу не треба буде змінювати.

Це, безумовно, полегшення і для польських працедавців, і для іноземних працівників. Тож можна сказати, у деяких моментах проект закону вносить більше ясності. Натомість інші зміни непокоять, – зазначає Ксенія Наранович.

Зокрема, за її словами, у працедавців з’явиться більше бюрократичних обов’язків, що на думку експерта, збільшить ризик працевлаштування мігрантів «по-чорному».

http://mukachevo.today/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат