Помер український мовознавець, закарпатець Василь Німчук

26.11.2017 22:14 ПОДІЇ

Сьогодні помер український мовознавець, завідувач відділу історії та граматики Інституту української мови Національної академії наук України, член-кореспондент НАН України Василь Німчук.

Відійшов у вічність наш великий земляк та видатний науковець, довжанський киянин — Василь Німчук. Це вчений зі світовим ім'ям, в активі якого понад 500 наукових праць.

Член-кореспондент НАН України, доктор філологічних наук, професор... Василь Німчук тривалий час очолював Інститут української мови НАН України. Досліджував давньоруську та старослов'янську мови, історію, діалекти та ономастику української мови, історію української літературної мови, історії української лінгвістики тощо.

Саме під керівництвом Василя Німчука було розроблено проект правопису 1999 року, який не було затверджено офіційно, але ним користується низка видавництв, телеканал СТБ, частина письменників, зокрема Oksana Zabuzhko (Оксана Забужко), поет, перекладач та книжковий дизайнер Eliash Strongowski. Так, так, саме в проекті правопису Німчука використовуються таке написання як етер, катедра, инший, соціяльний та відмінювання кіно-кіна, пальто-пальта тощо.

З ім'ям Василя Німчука тісно пов'язане розгортання студій про історію української мови та забезпечення джерельної бази її дослідження. Василь Німчук дослідив і опублікував «Київські глаголичні листки» (1983) та підготував до видання текст «Слова о полку Ігоревім» (1977). Також підготував до видання і дослідив низку пам'яток української мови.

Був засновником та головним редактором часопису «Українська мова», а також автором та одним із редакторів енциклопедії «Українська мова».

У 2017 році з ініціативи Василя Німчука засновано Всеукраїнську громадську організацію «Товариство шанувальників і захисників говорів української мови».

Нагороджений премією АН УРСР ім. І. Я. Франка (1985) та медаллю П. Й. Шафарика Кошицького університету.

Не забував Василь Васильович і про Закарпаття — досліджував закарпатські говори, зокрема говірки верхньої течії річки Боржави. Цікавився історією рідного села.

Був патріотом України і малої Батьківщини.

Вічна пам'ять великій Людині.
________
Церемонія прощання відбудеться завтра, 27 листопада 2017 року в храмі Святого Іллі в селі Довге Іршавського району.

@dovhe.village.

ТЕГИ : Василь Німчук

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат