На Закарпатті вшанували пам’ять жертв голодомору

Прес-служба ОДА 25.11.2017 22:23 ПОДІЇ

 

Заходи із вшанування жертв голодоморів почалися в Ужгороді велелюдною скорботною ходою від площі Поштової.

Сотні людей зі свічками в руках пройшли набережною Незалежності до місця спорудження майбутнього пам’ятника жертвам голодоморів в Україні. Скульптурну композицію з бронзи, висотою близько п’яти метрів, встановлять наступного року. Монумент «Свіча пам’яті»   – робота Ігоря Гречаника, яка здобула перемогу за результатом   всеукраїнського конкурсу.

На площі перед будівлею медичного факультету УжНУ, де буде встановлено пам’ятник, відбувся мітинг пам’яті. «Страшна трагедія українського народу обминула Закарпаття. Сталінський комуністичний режим сюди добрався пізніше. Але закарпатці старшого покоління пам’ятають 1946-1947 роки. Тоді за вказівкою Москви в людей забирали зерно, нерідко останнє, щоб подарувати його братнім режимам так званого «соціалістичного табору». Наш обов’язок пам’ятати про цю трагедію, про співвітчизників, яких тоталітарний режим прирік на голодну смерть», – наголосив під час виступу Геннадій Москаль. Він також закликав запалити у вікнах домівок свічу в пам’ять про   душі заморених голодом українців.

Присутні вшанували пам’ять невинно вбитих людей хвилиною мовчання, поставили запалені лампадки та колоски пшениці до пам’ятного каменю, відтак об’єдналися у спільній соборній молитві разом зі священнослужителями різних конфесій.

Жалобні заходи за участі громадськості цього дня відбуваються у всіх містах та районах краю, в храмах області служать панахиди за жертвами голодоморів в Україні. Надвечір, у рамках загальнонаціональної акції «Запали свічку пам’яті», на балконі Закарпатської ОДА засвітять лампадки.

Прес-служба ОДА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат