У Карпатах з'явився новий туристичний об'єкт - джерело річки Чорна Тиса

Катерина Ірха, UNN 23.10.2017 14:36 ПОДІЇ

Знакове місце для п′яти країн Європи розташоване на перевалі Околе гірського масиву Свидівець на висоті 1400 метрів над рівнем моря. Річка Тиса, утворена злиттям Чорної Тиси та її притоки Білої Тиси біля міста Рахів на Закарпатті, – це найбільша ліва притока річки Дунай.


Від Ясіня на відстані 23 км на захід, де колись був державний кордон, де Свидовецький хребет, якому належить Вододільний хребет, що розділяє Тересву й Тису, на висоті 1265 метрів над рівнем моря, відкривається незрівнянна панорама. На південь до Фоголшосу лежить на висоті 1707 метрів Татарука, на захід ріки Тересва, де збирається вода в руслі Турбату, ми можемо милуватися надзвичайним видом на джерело. Праворуч піднімається гора Гропа (1758 м), ліворуч Братківська (1788 м). У променях сонця на сході привертає до себе увагу пам’ятник. На цьому місці в 1879 році, після Сегедского наводнення, угорський король повелів засадити місцевість лісом. Дерева не збереглися, але на камені й сьогодні можна знайти пам’ятну дошку, де написано: “Тісо Лайош, лісова група. 23 серпня на честь глави закладене”.

Початок ріки Чорна Тиса На рубежі ХIХ-ХХ століть цю прекрасну місцевість охопив туристичний бум. На це вказує той факт, що в східному напрямку від пам’ятного знака був побудований мисливський будинок, де приймали туристів. Нижче від пам’ятника на висоті 1230 метрів над рівнем моря перебуває струмочок. Це початок ріки Чорна Тиса. В 1889 році за допомогою труби воду відвели на кілька метрів на схід. Так відносно легко наблизили кам’яну стіну, тим самим зміцнили сторону стіни. Тут і стоїть пам’ятник, на якому на мармуровій дошці написано: “Початок Тиси”. Після Тріанонського мирного договору табличку було замінено на чешсько-русинську. В 1939 році, після повернення Закарпаття в Угорщину, табличку знову замінили на угорську, а ще був споруджений кам’яний стовп, на якому перебував торул (птах).

Поруч джерела пролягають кілька туристичних маршрутів. Тепер після реконструкції до витоку Тиси ведуть безпечні сходи, а біля джерела оновлено кам′яну чашу, встановлено рекреаційні об′єкти, інформаційні стенди. Закарпатські лісівники прикрасили туристичний об′єкт дерев′яними скульптурами з місцевих дерев, які постраждали від вітровалу.

"Тисо, твоя нестримна краса і велич – це спільне багатство п′яти країн", – йдеться на пам′ятній дошці біля джерела. Тут же розміщені відповідні знаки України, Угорщини, Румунії, Словаччини і Сербії – країн, у межах яких протікає Тиса. Окрім того, ця річка є частиною держкордону України з Угорщиною та Румунією.

За словами закарпатських лісівників, вода з джерела є питною і цілющою. Про її властивості давно знають місцеві мешканці. Подорожуючі ж Карпатами можуть побачити, як з тоненького струмка народжується бурхлива гірська річка.

На місці витоку Чорної Тиси вже цього року мав відбутися І міжнародний фестиваль "Тут бере початок Тиса", однак через буревій, який пронісся високогірними районами Закарпаття, свято довелося перенести на наступний рік. Зараз же відвідати знакове місце на межі Рахівського та Тячівського району можуть туристи, які знають місцевість та орієнтуються у карпатських туристичних маршрутах.

Катерина Ірха, UNN

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат