В яку країну ЄС закарпатцям можна їхати на сезонні роботи

admin 15.07.2017 16:54 ПОДІЇ

Сьогодні велика кількість людей з країн колишнього СНД прагнуть виїхати за кордон з метою заробітку, адже робота в країнах ЄС приносить більш високі доходи, характеризується престижністю, повідомляє MyHungary.Net

Багато країн Європейського Союзу, зі стабільним економічним станом, з дружелюбністю ставляться до туристів, проте ставлення до трудових мігрантів, навіть з урахуванням погіршення демографічних показників, залишається досить складним.

На законодавчому рівні приймаються обмежувальні заходи. Як свідчить інформація Управління прикордонної охорони Польщі, в зв'язку з введенням безвізового режиму для громадян України, перебування без візи не може перевищувати 90 днів протягом будь-якого періоду 180 днів. Однак «безвізові» громадяни України зможуть здійснювати роботу на території Польщі за умови, що вони мають відповідні документи для цієї мети, наприклад, заяву про намір виконати роботу або відповідний дозвіл на роботу. Громадянин України, який скористався правом «безвіза» в Польщі, має право легально звертатися до державних органів (бюро праці) в кожному окрузі з проханням, декларацією про намір працевлаштуватися. Такий дозвіл видається на термін не менше 3 місяців і не більше трьох років. Однак такий дозвіл (огляд) поки що може бути виданий лише на сезонну роботу.

Іноземець, який має намір залишитися в Польщі, щоб працювати більше трьох місяців, може подати заяву на отримання національної візи. У березні цього року було внесено проект поправок, а 22 червня польський Сейм прийняв зміни до закону "Про працевлаштування...", які стосуються регулювання питань, пов'язаних з працевлаштуванням за кордоном як поляків, так і мігрантів з третіх країн.



Після підписання змін Президентом Польщі, з 1 січня 2018 року буде запроваджено єдиний документ, що дає право на сезонну роботу протягом 8 місяців в календарному році. Директива буде застосовуватися до іноземців, які працюють в сільському господарстві, садівництві та сфері туризму. Це дасть можливість громадянам Білорусі, Грузії, Республіки Молдова, Росії, Республіки Вірменії та України без будь-яких формальностей, в рамках процедури огляду, отримати право на сезонні роботи. Щорічно на сезонних роботах в країні зайнято понад 300 тис. іноземних робітників. Потреба в сезонних робітників покривається лише на 27 відсотків.

Інститут економіки сільського господарства та продовольства показує, що в цьому році тільки для приватних господарств на період польових робіт (липень, серпень) необхідно близько 450-500 тис. працівників. Польські оглядачі вважають, що недоліком цього рішення є те, що воно вступає в дію дуже пізно, коли сезон для таких робіт буде практично завершено.

Що стосується Угорщини, то вона ще не готова приймати іноземних сезонних робітників за такими спрощеними умовами. Перш за все, це пов'язано з тим, що в даний час країна відчуває брак кваліфікованих працівників. У той час як на сезонні роботи підходять співробітники, які не мають спеціальної освіти. Крім того, завдяки збільшенню кількості робочих місць, рівень безробіття в Угорщині падає. Відповідно вакантних місць для іноземців залишається дедалі менше.

http://uzhgorod.in/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат