Чому вуличне освітлення з альтернативною   енергетикою в Поляні не працює?

admin 30.11.2016 13:03 ПОДІЇ

І хто в цьому винен?

Ще у 2014 році Полянська сільська рада виграла конкурс на реалізацію проекту від Європейських донорів - ЄС/ПРОООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з метою запровадження інноваційних технологій у сфері енергетики. Європейці підтримали та профінансували реалізацію проекту з будівництва вуличного освітлення в с. Поляна по вулиці Жовтневій, на автомобільній дорозі «Перечин-Свалява-Липча» між селом Поляною та санаторієм «Сонячне Закарпаття».
Будівництво вуличної мережі освітлення із запровадженням енергоефективних заходів включало в себе такі роботи: встановлення 34 світлодіодних світильників на 34 опори та 34 сонячні панелі на модулях та акумуляторах ФМхГЛ 80 амп. 12 ват. Вартість виконаних робіт, згідно з   проектно-кошторисною документацією, становила близько 700 000 грн., що становило 87 500   американських доларів за курсом станом на 2014 рік - 8   гривень за 1 долар США.
Проект фінансувався за рахунок донорських коштів Євросоюзу та ООН, які надали 12 % від загальної вартості проекту, 72 % надала Полянська сільська рада, ще 16 % - місцева громадська організація «Купель».
Сільський голова Поляни Дрогобецький І. І., утворивши   громадську організацію «Купель» з метою збору коштів від підприємств, установ та організацій (в більшості - від приватних комерційних садиб, готелів та санаторіїв), розміщених на території Полянської сільської ради, зобов’язував їх перераховувати на рахунок громадської організації так звані «благодійні внески».  
Сама ідея запровадження такого проекту є досить непоганою, бо це в першу чергу робить сільську раду енергонезалежною, дозволяє зекономити значні кошти, робить безпечною їзду на дорогах тощо. Але енергонезалежності   у випадку з Полянським сільським головою Дрогобецьким Іваном Івановичем чомусь не вийшло.
А суть питання в тому, що   Дрогобецький І.І. вирішив не замовляти виготовлення та встановлення даних світильників у спеціалізованих виробників, які надають гарантію та несуть відповідальність за виконані роботи, а самому через відоме в Поляні комунальне підприємство «Комунал», керівником якої являється його кум Бочко Г.Г., виготовити 34 світильники та укомплектувати їх дешевими складовими китайського виробництва (світло-панелі, акумулятори, діоди, електропроводка та інші комплектуючі) з метою здешевлення загальної вартості такої світло-точки. За розробленою ним проектною документацією, вартість однієї світло-точки мала коштувати 20 500 гривень (у еквіваленті до американського долара за курсом по 8 гривень за   долар станом на 2014 рік, що це становило в середньому 2570,0 американських доларів). Враховуючи закуплені неякісні комплектуючі собівартість світло-точки, яку виготовило вищезгадане комунальне підприємство, обійшлася в середньому в 600 доларів США. Виходить так, що, різниця   на одному світильнику близько 2000 доларів США.
Будучи в Поляні, не можна не звернути увагу на ці горе-світильники, які встановлені вздовж вулиць та відіграють роль бутафорії. Виглядають вони може й гарно, але користі з них для людей ніякої.
А суть питання в тому, що жоден із тих встановлених нібито енергозберігаючих світильників із самого початку їх встановлення не працює та не здійснює освітлення в темну пору, оскільки його комплектуючі вже з самого початку вийшли із ладу та не працюють. Тобто, дорога вночі темна, безпеки – ніякої, та й гроші витрачені – невідомо куди. Причому гроші європейські, бюджетні (сільської ради) і зібрані від підприємств.

Вивчивши детальніше питання вуличного освітлення із залученням новітніх технологій і з використанням світло-панелей та зв’язавшись із заводами-виробниками даних світильників (нижче на двох фото наведено цінову пропозицію та модифікацію одного з них) було встановлено, що готову світло-точку з набагато кращими показниками,   повністю укомплектовану якісними комплектуючими європейських виробників, які гарантують довговічність їх роботи до 20 років та технічне обслуговування, можна придбати на сьогоднішній день в загальному за 30000 грн. за одиницю.
При нинішньому курсові американської валюти по 26 грн. за долар це   буде становити 1150   американських доларів, але й це також не відповідає кошторису, розробленому   в 2014 році. Різниця навіть на сьогодні складає майже 1500 американських доларів.
У свідомих та небайдужих громадян Полянської сільської ради виникає питання до Президента та Генерального прокурора України як гарантів та правоохоронних органів усіх рівнів у державі, чому такі розрекламовані новації в освітлення по вулиці Жовтневій у Поляні та на автотрасі не працюють?   Де гарантія виробника, про яку на всіх телеканалах, у газетах та інтернеті розказують довірені особи Дрогобецького (депутат районної ради від Опозиційного блоку Гайпел В.Т. та інші)?
Тому звертаємо увагу правоохоронних органів на вище вказані факти   та очікуємо їх оперативного реагування відповідно до статей 223 «Вимоги до проведення слідчих (розшукових) дій» та ст. 214 «Початок досудового розслідування» Кримінально-процесуального кодексу України, притягнення його до відповідальності   згідно чинного законодавства.

Громада Полянської сільської ради

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат