Ужгородцям обіцяють «Акватик-центр Ужгород» вартістю понад 20 млн. дол.

13.10.2016 18:52 ПОДІЇ

На початку жовтня в Ужгороді знову заговорили про спорудження аквацентру в Боздоському парку.


Виглядає це якщо не несподівано, то, певною мірою, якось цинічно. Кілька років тому саме аквапарк вартістю 27 млн. євро у Боздоському парку прагнув збудувати тодішній мер Ужгорода Сергій Ратушняк.

Вже було розроблено і оплачено проект вартістю близько 900 тис. євро. Реалізувати його не дали через... несподівано знайдених у болоті нібито рідкісних жучків-павучків і подібну маячню опонентів — розширення паркової зони з забороною будувати на ній.

Люди, які тоді фальшиво плакалися та вболівали, що будівництво зашкодить Боздоському, зараз плещуть у долоні, дозволяючи його забудову.

Нинішня влада раптом визнала, що слід повернутися до концепції Ужгорода як курортного міста з водно-спортивною інфраструктурою. І навіть повідомила про потужний інвестиційний проект Aquatic Center Uzhhorod, який у разі реалізації дозволить приймати змагання європейського та світового рівня з водних видів спорту. Проект було презентовано у рамках інвестиційного форуму на День міста.

На засіданні Ужгородського прес-клубу запрошені гості вкотре підтвердили загальновизнану тезу про те, що Ужгород логістично, географічно, історично розташований у центрі Європи і може стати центром водного спорту країни. Прозвучала обіцянка з боку закарпатських нардепів залучити інвесторів і вже за кілька років плавати у басейнах.

Генеральний секретар Федерації плавання України А. Власков нагадав, що в Ужгороді та на Закарпатті загалом є багаті традиції розвитку плавання, свого часу проводилися чемпіонати України й СРСР. Якщо проект реалізують, то на базі аквацентру згодом проводитимуть навіть кубки світу. Тобто йдеться і про оздоровлення, і про професійний спорт.

На думку першого віце-президента Федерації плавання України В. Шуміліна, особливістю проекту є те, що довкола нього вже об’єдналися фахівці. Особливо з питань проведення змагань, оскільки нерідко вимоги міжнародних практик не враховуються при зведенні спортивних комплексів. Натомість в Ужгороді вже реалізовані базові принципи майбутньої ефективності комплексу. Закладена багатофункціональність: комплекс готовий як для щоденної роботи, так і для проведення змагань із великою кількістю глядачів.

Презентований проект має на меті надати Ужгороду статус курорту, а власне спорт стане його складовою. «Акватик-центр Ужгород» передбачає зведення двох потужних комплексів, один із яких — для змагань із олімпійських видів спорту. Проектом передбачені й термальні басейни, адже на території Боздоського парку є геотермальні джерела.

Було озвучено попередню вартість проекту «Акватик-центр Ужгород». Так, кошторис спортивної частини — 10 млн. дол., курортної зони — 12 млн. дол. Власником стане виключно місто, обіцяють ініціатори проекту, воно ж і буде отримувати дивіденди від потужного бюджетоутворюючого підприємства. Тут проглядає певне лукавство, бо незрозуміло наразі, як за умови залучення інвесторів зі сторони власником цього центру стане «виключно місто», а також яка сума державних коштів і на яких саме умовах пролобійована одним із закарпатських нардепів?

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат