В УжНУ відкрили нову спеціалізацію

admin 20.05.2016 13:02 ПОДІЇ

Економічний факультет УжНУ, оцінивши потреби регіону та побажання абітурієнтів, у межах спеціальності ”Фінанси, банківська справа та страхування” відкрив нову спеціалізацію – «Митна справа та оціночна діяльність».

Можливість самостійно запроваджувати спеціалізації, визначати їх зміст і програми навчальних дисциплін у межах лі­цензованих спеціальностей надано всім вишам України з 1 вересня 2016 р. відповідно до Закону України «Про вищу освіту».

Про актуальність такої спеціалізації, навчальне забезпечення, а також можливості працевлаштування випускників ми спілкувалися з завідувачем кафедри фінансів і банківської справи Вірою Варцабою та керівником Закарпатської митниці ДФСУ Володимиром Колесніковим, - повідомляє Медіацентр УжНУ.

-Віро Іванівно, чому саме «Митна справа та оціночна діяльність» стала новою спеціалізацією на економічному факультеті УжНУ?

-Відкриття спеціалізації   «Митна справа та оціночна діяльність» обумовлене унікальним геополітичним розташуванням Закарпатської області, яка межує з чотирма країнами-членами ЄС. На Закарпатті функціонує 14 митних постів та 19 пунктів переходу кордону, тому нова спеціалізація є актуальною та перспективною для абітурієнтів.

-Яким чином буде організовано навчання для студентів спеціальності ”Фінанси, банківська справа та страхування” у зв’язку з нововведеннями?

-Традиційно кафедра фінансів і банківської справи готує фінансистів, економістів, банкірів та страхових агентів для потреб регіонального ринку. Введення нової спеціалізації означає, що поряд із фундаментальними та професійно орієнтованими дисциплінами у галузі державних та корпоративних фінансів, фінансів малого і середнього бізнесу, особливостей податкової, банківської, бюджетної та страхової сфер студенти одночасно отримуватимуть знання з митної справи, необхідні для працевлаштування в митних органах та надання митно-брокерських послуг підприємствам які займаються зовнішньо-економічною діяльністю.

- Які ще можливості для працевлаштування ваших випускників надає нова спеціалізація?

- Додатково набуті знання з оцінки вартості об’єктів рухомого та нерухомого майна, тенденцій світового ринку у сфері біржової діяльності, аналізу фінансового стану підприємств і оцінка його ризику, укладання договорів на брокерське обслуговування розширять можливості щодо працевлаштування в оціночних компаніях, агенціях нерухомості, консалтингових компаніях.

Отримати необхідні знання за спеціалізацією “Митна справа і оціночна діяльність“ можна також і за 1,5- річною магістерською програмою на основі диплому бакалавра чи спеціаліста будь-якої іншої спеціальності.

Керівник Закарпатської митниці ДФСУ Володимир Колесніков має свій погляд на відкриття нової спеціалізації «Митна справа та оціночна діяльність» у межах спеціальності ”Фінанси, банківська справа та страхування”. Він зазначає, що фах митника дуже багатогранний. Нерідко доводиться бути й економістом, і товарознавцем, адже особливостей у роботі митних інспекторів дуже багато, тому потрібно знати всі деталі.

- Як ви оцінюєте відкриття нової спеціалізації при економічному факультеті УжНУ?

- Дуже позитивно. Митна служба потребує висококваліфікованих кадрів, які здатні захищати економічні інтереси держави, сприяти розвитку зовнішньої торгівлі та збільшенню надходжень до держбюджету. Сьогодні Україна – важлива торговельно-економічна зона Європи, і, безперечно, даний фактор слід вважати головним, коли йдеться про необхідність та стратегію підготовки фахівців для митних органів.

Відкриття спеціалізації “Митна справа та оціночна діяльність” єактуальним та потрібним, адже сьогодні у переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах, відсутня спеціальність “Митна справа”, а умови Наказу Державної митної служби України № 1174 від   07.10.10 “Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців в митній службі України” вимагає від   кандидатів спеціальних знань в галузі митної справи. Отже, якщо випускник економічного факультету УжНУ буде мати знання та навички в галузі митної справи, він з більшою вірогідністю переможе в конкурсі та зможе зайняти вакантну посаду.

-Чому найважливішому, на ваш погляд, мають навчати студентів-митників?

- Випускники повинні здобути професійну освіту, яка поєднувала би в собі знання особливостей управління зовнішньо-економічною та митною діяльністю, митного права України та ЄС, здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, митної логістики та проведення експертизи. Крім того, важливим є знання іноземних мов, етики поведінки та вміння комунікувати з людьми.

- Чи може професорсько-викладацький склад факультету розраховувати на Вашу підтримку в підготовці висококваліфікованих спеціалістів для митної сфери – ваших майбутніх працівників?

- Так, оскільки ми й самі зацікавлені і постійно працюємо над підвищенням кваліфікації наших співробітників. Спільно із завідувачем кафедри Варцабою В.І. ми попередньо обговорили напрями співпраці, які включають узгодження навчальних планів дисциплін та програм проходження практики, стажування викладачів у структурних підрозділах Закарпатської митниці, залучення наших фахівців до проведення окремих лекцій, ознайомчі екскурсії, спільні конференції та конкурси на кращого студента з митної справи.

Кращих студентів будемо запрошувати до участі в конкурсах на заміщення вакантних посад по закінченню навчання та отриманні диплому. Дуже сподіваємося на поповнення наших лав в майбутньому дійсно висококваліфікованими фахівцями з метою покращення роботи митниці, що є вимогою сьогодення.

Відтак у цьогорічних абітурієнтів економічного факультету УжНУ з’явилася нагода здобути спеціалізацію митника й фахівця з оціночної діяльності, що, безсумнівно, відкриває додаткові можливості для працевлаштування. Підтримка керівництва митниці щодо нової ініціативи підтверджує актуальність нововведення. Тому якщо ви бачите себе у цій професії чи суміжних із нею напрямах, обирайте для себе спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування», де відтепер навчатимуть і митній справі та оціночній діяльності.

admin

Коментарі :


22.05.2016 11:33 йончи

написали-бы сразу готовим взяточников ,жуликов с высшим образованием


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат