В Ужгороді радилися, як надавати   психіатричну допомогу у кризових ситуаціях

admin 11.02.2014 14:43 ПОДІЇ

У вівторок, 11 лютого в обласному центрі відбулася прес-конференція з учасниками міжнародної конференції, яка присвячена питанням психіатричної допомоги населенню у кризових ситуаціях.
Психіатри та психологи з трьох прикордонних областей України (Закарпаття), Угорщини (Боршод-Абауй-Земплен, Саболч-Сатмар-Берег) та Румунії (Сату-Маре) радилися про те, як їм координувати дії у разі виникнення кризових ситуацій.
Мета приїзду іноземних психіатрів - обмін досвід та співпраця в рамках міжнародного проекту по прикордонному співробітництву у сфері психіатрії.


Під час міжнародної конференції "Координація діяльності та виконання цілей проекту, розробка протоколу дій при надзвичайних кризових ситуаціях" обговорювали проблемні питання діяльності медичних та суміжних служб під час надзвичайних та кризових ситуацій, а також розглядали, які організації (громадські, релігійні та інші) можуть надавати психологічну та психіатричну допомогу.
Алмаші Тетяна, головний лікар Берегівської обласної психіатричної лікарні розповіла, що під час різних кризових ситуацій люди потребують часто не лише медичної, але і психологічної та психіатричної допомоги.Отож було вирішено розвинути співпрацю з найближчими територіями.
Робота почалася ще влітку, а точніше 5 липня 2013. коли Берегівська обласна психіатрична лікарня підписала Грантовий контракт з Національною агенцією розвитку Угорщини в рамках конкурсу заявок програми прикордонного співробітництва ЄІСП "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна" 2007-2013 щодо реалізації проекту "Прикордонне співробітництво для попередження та ліквідації надзвичайних психіатричних кризових ситуацій".
Відтоді вже було проведено декілька конференцій в різних країнах, які зрештою всі зводяться до розроблення певного алгоритму дій, який варто застосовувати при виникненні кризових ситуацій.
Доктор Губечі Ласло розповів, що основним партнером проекту є Угорщина. Метою проекту він назвав співпрацю психіатрів прикордонних областей з метою обміну досвідом.
Доктор Тіліан Кристіан, котрий є головним лікарем у Сатумаре (Румунія) додав, що такої практики, кажуть медики, немає ще ніде в світі.
Тим більше немає її у сфері дитячої психіатрії. Наразі розробляється протокол, згідно якого повинна надаватися невідкладна психіатрична допомога, як дітям, так і дорослим.
Зокрема, у кризових ситуаціях закордонні колеги рекомендують, перш за все, лікарям сімейного профілю поміщати дітей у безпечну обстановку, наприклад до знайомих людей. Треба старатися на рівні знань дитини вести бесіду. Але в першу чергу, звісно треба заспокоїти.
По великому рахунку ця схема стосується і допомоги дорослим.
Джерело: Мукачево.net

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат