Аналітика: Успіхи СБУ. Чому раніше ми про них не знали?

admin 19.11.2014 10:24 ПОДІЇ

У вівторок з’явилося відразу декілька повідомлень про вкрай продуктивну діяльність Служби безпеки України.

Зокрема, СБУ завершила розслідування щодо 82 колишніх високопосадовців часів президентства Віктора Януковича, повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко. Інше повідомлення – у ході розслідування масових розстрілів активістів на майдані Незалежності п’ятьох колишніх високопоставлених офіцерів Служби безпеки України заарештовано. Ще одне повідомлення – у Службі безпеки України заявляють, що затримана напередодні в Харкові диверсійна група готувала теракт проти делегації Нідерландів у Харкові.

І хоча всі ці подробиці стали відомі із виступу голови СБУ Валентина Наливайченка, однак йдеться про успіхи. Ще кільки місяців тому про діяльність спецслужб ми знали небагато, а нині інформація про неї стає доступною. Чим це пояснити? На цю тему Радіо Свобода поговорило з блогером, філософом, політичним експертом Сергієм Дацюком.

​​– По-перше, дивіться, взагалі спецслужба – це служба, яка має опікуватися безпекою держави як такої. Проблема в тому, що в Україні вже давно безпекою держави ніхто не опікувався. І, перш за все, персоніфікована причина в тому, що люди скучили за справжньою роботою. Себто спеціалісти. Чому скучили?

​​Тому що, по-перше: безпекою держави не опікувалися через власну відсутність такого завдання від держави. Просто не поступало, умовно кажучи, жодних завдань опікуватися безпекою. Вважалося, що Україні ніхто не загрожує. З другого боку, в Україні ФСБ (Росії) усередині Служби безпеки України сиділо цілими підрозділами. Не так, що там був один агент чи два, там були цілі великі підрозділи, які працювали винятково на інтереси іншої країни. І коли Україна почала повертати собі контроль, умовно кажучи, за своєю службою безпеки, то перш за все вона видалила і ракові пухлини. Я не думаю, що там усіх агентів прибрали, але принаймні системної присутності ФСБ всередині СБУ більше немає.

І, відповідно, третя причина – з’явилися загрози, які співставні, чи скажімо так, комплементарні роботі цієї служби – тобто вже давно в Україні не було війни, вже давно в Україні так відкрито не діяли ворожі агенти, вже давно ці ворожі агенти не становили таку небезпеку. Тому природньо, що СБУ опинилося в центрі уваги. А тим більше, якщо ще врахувати, що туди прийшли революційні представники – себто представники, які прийшли на хвилі революції. То це і четверта причина, чому вона доволі сильно активізувалася. І якщо взяти,   скласти ці всі складові, то виявляється природнім, що це так.

До компетенції служби належить також виловлювати терористів, шпигунів, агентів. Це люди, які зараз в багатьох структурах, навіть владних. Вони туди були інкорпоровані Росією
​​Окрім того, до компетенції служби належить також виловлювати терористів, виловлювати шпигунів, виловлювати агентів. І це саме ті люди, які зараз в багатьох структурах, навіть владних, навіть в громадянських, на території України – особливо на Півдні і на Сході – є. Вони туди були інкорпоровані Росією впродовж правління Януковича. Тому що він закривав на це очі, чи прямо так, скажімо, не заважав це робити. Відтак, це її безпосереднє завдання, вона його виконує, а оскільки роботи багато, то і інформації про цю роботу доволі багато.

– Як людина, яка стежить за подіями, як блогер, як філософ, як політичний експерт – як Ви оцінюєте цю роботу Служби безпеки?

​​– Я бачу, що спецслужба працює так, як вона не працювала ніколи. Тобто ніколи ми не чули в Україні, щоб спецслужби затримували якихось терористів, затримували якихось шпигунів, затримувала людей зі зброєю – які десь там її ховають. Ніколи ми не чули, що вона здійснювала рейди, що вона віднаходила склади зброї, боєприпасів тощо. Але і війни в Україні не було ніколи. Тому це все викликає, звичайно, зацікавленість і попередню оцінку доволі високу.
Але потрібно визнати, що те, що на півдні України сепаратизм був різко радикально зменшений, при тому, що на Донбасі почалася війна уже там наприкінці весни – на початку літа. А на Півдні він був зменшений. В тому числі завдяки діяльності СБУ. Тому що там, по-перше, була попереджена безліч терористичних актів. Там була викрита маса зброї, яка була вже заготовлена для таких самих виступів, як на Донбасі, там була викрита російська агентура – і це все робота спецслужб. І те, що ми зберегли південь України, хоча не змогли зберегти схід – це заслуга саме СБУ.

Минулого тижня стало відомо, що Служба безпеки України розслідує кримінальні провадження щодо лідера фракції Партії регіонів у Верховній Раді 7-го скликання Олександра Єфремова, народного депутата цієї ж фракції Миколи Левченка, депутата від КПУ Оксани Калетник, а також Вадима Колесніченка, який раніше відмовився від депутатського мандата.

Як заявив у п’ятницю голова СБУ Валентин Наливайченко, кримінальні провадження проти цих громадян України відкриті за статтею Кримінального кодексу про зазіхання на територіальну цілісність України. Цих людей «ми не тільки обґрунтовано підозрюємо, але і будемо за законом переслідувати і передавати в суд», зазначив Наливайченко.

Людмила Ваннек

http://www.radiosvoboda.org/content/article/26698621.html

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат