У трагедії під Іловайськом винні Гелетей і Муженко

admin 20.10.2014 18:11 ПОДІЇ

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом вважає, що в цих подіях винен екс-міністр оборони Валерій Гелетей і начальник генштабу Віктор Муженко.


Про це йдеться в попередніх висновках комісії, повідомляє "Інтерфакс".
Зокрема, до трагедії призвели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії Гелетея і Муженка напередодні, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану.
"Помилкові кадрові рішення істотно ускладнили обстановку, а неадекватні дії міністра оборони Гелетея і начальника Генштабу – головнокомандувача ЗСУ Муженка привели до Іловайскої трагедії", – сказано у звіті.
У попередньому звіті сказано, що "в основі причин, які привели до Іловайскої трагедії, лежать фундаментальні проблеми в організації оборони країни".
На думку комісії, в результаті невиконання норм закону "Про оборону України", щодо введення воєнного стану, не було створено єдиний центр організації оборони країни – ставку верховного головнокомандувача – і як наслідок, не був введений у дію стратегічний план для відбиття агресії проти України.
"Відсутність єдиного центру організації оборони призвела до нерозуміння стратегічного задуму агресора на кожному етапі", – сказано в звіті.
У своїх висновках комісія також вказує на проблеми з несвоєчасним фінансуванням потреб армії і невведення воєнного стану.
"Невведення воєнного стану призвело до дезорганізації управління військовими діями, що в значній мірі спровокувало іловайські події", – сказано в тексті звіту.
На думку членів комісії, рівень координації дії силових структур, навіть для умов АТО, був і залишається незадовільним.
Крім того в комісії вважають, що також незадовільно організовано роботу Генерального штабу з управління Збройними силами.
"У Генеральному штабі, який формально не був штабом АТО, належним чином не мав налагоджений збір, систематизація та аналіз розвідданих, які були в розпорядженні різних відомств", – сказано в звіті.
У документі також наголошується, що пропозиції керівників секторів оборони не сприймалися, "рішення по них, як правило, не приймалися зовсім".
Крім того, в документі сказано, що будь-які доповіді із зони бойових дій про реальну обстановку в секторах оборони, які "не відповідали переможним настроям" Гелетея і Муженка, викликали повне несприйняття і відповідну агресію аж до звинувачень у боягузтві і загроз кримінального переслідування.
"Рішення керівництва за такими доповідям, необхідні для організації оборони та мінімізації втрат, не бралися", – сказано в документі.
Крім того, в тих випадках, коли керівники секторів отримували чітку задачу, її виконання не підкріплювалося необхідними ресурсами.
Прийняте в штабі АТО рішення про операцію в Іловайську не базувалося на перевірених розвідданих, і не було забезпечено необхідними силами і засобами, наголошується в звіті ТСК.
"В результаті виконання поставленого завдання було практично повністю покладено на добровольчий батальйон спеціального призначення МВС, який має міліцейські функції і озброєний неадекватно поставленому завданню", – йдеться в звіті.
Як заявив голова комісії, депутат від "Батьківщини" Андрій Сенченко, вісім членів комісії підтримали звіт, а три – відмовилися.
Як зазначив депутат, комісія продовжить свою роботу до завершення каденції Верховної Ради нинішнього скликання.




http://www.pravda.com.ua/news/2014/10/20/7041370/

admin

Коментарі :


20.10.2014 21:35 000

подлецов   ---   НА КОЛ И ВЫСУШИТЬ НА МАЙДАНЕ, на чучела в музей Иловайской трагедии   -- чтобы другим   гелетеям не повадно было, смерть врагам!!!!


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат