Як закарпатці прожили середу у Facebook (ОГЛЯД)

РІО 13.08.2014 16:01 ПОДІЇ

Сайт газети РІО — Rionews публікує короткий огляд думок та ідей, які втілюють відомі і впливові люди краю у соціальній мережі Facebook. Часто це не завершується лише розмовами у віртуалі, а трансформовується не лише на медіа-платформах, а й реалізовується у конкретних діях.

Facebook — це не лише дзеркало реальності, а й майданчик, звідки починається певний рух. А ще Facebook сміливіший, не часто у житті, віч-на-віч люди відверто дозволяють собі те, що можуть зробити у віртуальності, по той бік...

Отже, кілька фраз від тих , хто творять події у Закарпатті, беруть активну участь у його соціо-політичній складовій й висловлюють ті ідеї і думки, які неодмінно мають своє продовження у реальності. Тепер ці думки будуть систематизовуватися, й публікуватимуться не лише в онлайні, а й у офлайновому просторі (газета “РІО”), що, вочевидь, мотивуватиме користувачів до максимальної зваженості й відповідальності під час написання своїх постів.  

Подаємо виключно цитати без будь-яких втручань у пунктуацію, лексику чи стилістику.


Про що вчора писав Facebook - тисніть сюди


Сьогодні мережа активно обговорює суд над головним редактором сайту “Закарпаття онлайн”   Олегом Дибою. Власне, десь у цей момент відбувається засідання. Історію з відео про бійку між двома журналістами, у результаті якої велося слідство, а матеріали були передані до суду — читайте тут і тут
Фейсбукери умовно розділилися на два табори: одні Дибу відстоюють, а інші бачать факт суду над журналістом таки справедливим.
До прикладу, досить активний у напрямку локальної політики, вочевидь, близький до місцевого “Фронт змін”, викладач Ужгородського національного університету Олександр Броді пише наступне:

“Безнаказаність і підступний напад з побиттям в центрі міста при свідках пробують прикрити "патріотичними гаслами".
Такі ігри з брехнею перекреслюють будь які справи, навіть хороші !
Треба набратися сміливості і відповідати за свої дії, а не оббріхувати всіх підряд звинувачуючи у переслідуванні. Якщо б я не був свідком цієї ганебної ситуації з побиттям, то можливо також би поспівчував, а так Диба наглий цинічний брехун, та ще й непорядний! Ще до всього, зараз буде звинувачувати всіх, але не себе  
Моя позиція така: нема чого розмахувати кулаками в нашому тихому місті ! І не треба шукати виправдання, факт є факт”.

При цьому, пан Олег має чималу колегіальну підтримку. Закарпатська журналістка й активістка, яка допомагає військовим у АТО Вікторія Жуйко вказує: “Я буду, бо проти тих нездорових речей, які відбуваються сьогодні. Бог усе бачить і Він буде судити!”.

***


Не менш активно наразі обговорюється тема навколо проведення парламентських виборів за відкритими списками. Над цим питання сьогодні працювала Верховна Рада. Місцевий журналіст і активіст, який відрізняється особливою прискіпливістю й таки об’єктивністю у бік Ужгородської міської ради та політикуму загалом   Ярослав Гулан поширив у мережі статтю під назвою “Серед нардепів, що саботують нові вибори за відкритими списками – брати Балоги, Петьовка та екс-регіонали”.
Водночас він додає власне бачення у Facebook: От які закарпатські депутати не хочуть цивилізованої системи виборів - брати Балоги, Петьовка та екс-регіонали. Ну звичайно, краще вважати себе феодалом в окрузі і купувати виборця чи то за пляшку, чи то за 200 грн.
Ну і залишається порадіти за пана Валерія Лунченка, який продовжує трудитися на двох несумісних посадах”.

***


Досі спекотно у питанні вчорашнього обстрілу закарпатського Правого сектору, який віз арсенал зброї у Закарпаття, львівським УБОЗом.
Подробиці й гіпотези тут і тут
І знову ж таки цитака від Броді: “Ще можна було б зрозуміти пістолет, там ніж, але кулемет, калашнікова, гранати, пластид - це зовсім не для самооборони. А дивлячись на ті інформаційні провокації які насичують регіон останнім часом про мукачівські ігри, то я б так легко і патріотично не сприймав цю ситуацію! НЕХЕР В ЗАКАРПАТТЯ ВВОЗИТИ ТАКУ КІЛЬКІСТЬ НЕЛЕГАЛЬНОЇ ЗБРОЇ. Не правому сектору, не лівому, а то потім не розбереш. Особливо насторожує велика любов окремих представників ПС до м.Мукачева і нардепа Балоги”.


***


Певні юзери мережі провокують закарпатців на творчість, дію й можливість допомогти, до прикладу, військовим, які повернулися у Закарпаття з АТО. Координатор “Народної ради Мукачева”, редактор газети “Наша справа” мукачівець Юрій Кравчук сподівається на фантазію своїх земляків: “У Мукачівському військовому госпіталі на долікуванні знаходяться п’ять закарпатських військових, які повернулись з зони АТО. Ще сім має поступити сьогодні, і цей процес, вочевидь, буде набирати обертів. Волонтери з інших областей розповідають, що вони проводять для своїх солдат конкурси дитячого малюнку та благодійні концерти у госпіталях. Невже у мукачівців немає фантазії?;)”.
«Потрібні ідеї та волонтери для їх реалізації!», — додає у наступному пості журналіст.

***


Також багато коментарів можна зустріти щодо акції “Купи зустріч — допоможи закарпатським військовим”. Себе вирішив продати і архітектор, автор сьогоднішньої площі Народної в Ужгороді Влад Павлей. Жарти навколо цього не вщухають. Зокрема від тих, кому не подобається сьогоднішня Народна і персона Павлея, зокрема.
Місцева журналістка Ярина Денисюк через мережу усміхається: “Вибачте, але не можу втриматися)
Якщо б цю зустріч продавати під лозунгом: "Ти зможеш розпитати його все про Народну", ставки були б куди вищими!)))”.


***


У Facebook також цікаво читати бухгалтера Сергія Микиту, який відрізняється тонким гумором щодо різних соціо-політичних подій Закарпаття і країни загалом. Сьогодні — саркастичний і змістовний пасаж щодо маршруток, “швидкої” і “пожежної”

“Кстаті про маршрутки. Вчора гуляли в центрі, до дому вирішив поїхати на маршрутці. Оскільки я не дуже спішив, то чекав на Петефі 3-ку. Зачитався з телефону і побачив, що пройшло 20 хв, а маршрутки, навіть жодного натяку на неї нема. А це було тільки початок 8-ої вечора, тобто не 12 ночі, щоб ви не подумали що я дуже привередливий.
Так як в Новий район мені йти хвилин 25, то вирішив піти пішки, нема сенсу довше чекати маршрутку. І вже тільки на Швабській я побачив як тройка їде на Петефі. Причому я дійшов до "України", ще там почекав маршрутку і за весь цей час, тройка обратно так і не їхала, ще мабуть стояла на Петефі набирала людей.
Питається, нафіга такий транспорт, що маршрутку треба чекати мінімум півгодини, щоб поїхати до дому, причому це ще білий день, 8-ма вечора.
Да, зараз почнуть розповідати. що маршруткам невигідно їздити напівпорожніми, тому вони після час-пік їздять раз в півгодини, та може тому і мало людей, хто буде чекати 30 хв маршрутку, якщо за цей час пішки з центра в любу точку міста можна дійти.

Спробував собі уявити, якби інші наші служби керувалися тим, що транспорт не достатньо заповнений і треба чекати щоб люди набралися.
Пожежники: що? у вас горить кімната? Та що ми заради однієї кімнати будем їхать тушить? Почекайте хай хоч пару квартир задимлять, тоді нам подзвоните.
Швидка допомога: людині погано? втратила свідомість, не встає? А дихає? а ну тоді добре. Але ми заради одної людини не будем їхать, треба ще когось постраждалого. Я не знаю, відріжте собі палець, тоді буде сенс хоч двох повезти.
Міліція: Вас в під'їзді побили невідомі люди? що тільки телефон забрали? і що заради цієї мелочі їхати? Влаштуйте масову бійку в дворі, щоб нам було вигідно бобік підігнати і всіх забрати”.

***


А завершуємо наш огляд тезою від координатора освітніх та виборчих проектів Громадянської мережі “ОПОРА” Святослава Бабілі:
“якраз прочитав в книзі Овчіннікова, що пекінський діалект називається "путунхуа"... Знали щось китайці...”.


РІО

ТЕГИ : FacebookОлег ДибаоглядСвятослав Бабіля

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат