Заява патріотів Закарпаття

admin 16.04.2014 13:11 ПОДІЇ

Заява патріотично-виховної організації Закарпаття "КРОТОН"

Дорогі закарпатці!

Ми є патріотами Закарпаття! Ми чудово розуміємо, що наш край   є багатонаціональним і всі національності живуть здебільшого мирно. Час від часу між нами виникають суперечки, але ми їх гасимо за гарною гостиною із файним закарпатським вином або сливовицьою.

Так, ми різні, але за довгий час нашого співіснування, ми навчилися бути толерантними один до одного, поважати традиції, звичаї, мову і релігію один одного. Русини, мадяри, словаки, шваби і жиди в Закарпатті можуть жити в злагоді і мирі. Ми переймаємо культуру і звичаї один одного, закарпатці звикли святкувати по два релігійні свята: колядувати й на католицьке і православне Різдво і «поливатися» на католицьку і православну Паску, коли вони не разом. Час перемішав нас і русини без проблем беруть «за жони» мадярських дівок, або руські дівки радо йдуть заміж за закарпатського жида.

Ми називаємо євреїв жидами, ромів циганами чи росіян мацкалями не зі зла, щоб образити, а просто за нашою давньою традицією назв національностей. І вже кожна закарпатська газдиня, незалежно від національності, готує до обіду банош чи бограч, голубки чи кнедлики, гомбовці чи боб левеш. І закарпатці будь якої національності, якщо і не володіють досконало мовами інших національностей, то вживають у своїй мові багато слів.

Це нас об’єднує в Закарпатті і це нас різнить від інших жителів України. Ми хочемо добра країні, в якій зараз перебуваємо, але ми також зробимо все, щоб вся Україна знала, що ми не хочемо, щоб на нас хтось тиснув і нам щось нав’язував. Закарпатці самі знають, як жити на рідній землі, тому готові дати відсіч будь якій націоналістичній радикальній силі від заїжджих козачків.

На жаль, багато чого з нашої історії забулося. Молоді закарпатці не знають історії нашого краю. Зараз всі переживають через те, що Росія приєднала Крим і хоче приєднати інші регіони Східної України. Але чому ніхто не згадує про те, що Закарпаття так само під тиском було приєднано до СРСР? Ми розуміємо, що зараз, коли Росія намагається рвати на шматки Україну, піднімати питання самостійності Закарпаття є недоречним. Тому засуджуємо деяких сепаратистів у Закарпатті, які намагаються встромити ніж в спину і так пораненій Україні.

Але тим не менше, ми вважаємо, що влада нашої області повинна бути більш патріотичною закарпатською владою.   Потрібно любити свій край і домагатися від Києва бути лояльними до особливостей Закарпаття. Ми впевнені, що коли Україна вийде з політичної кризи, закарпатський патріотичний рух стане сильнішим і ми вимагатимемо до себе особливого ставлення.

Ми звертаємося як до влади, так і до інтелігентів-просвітників і просто до старшого покоління: поширюйте і пропагуйте наші традиції, нашу культуру, нашу ментальність, нашу історію. Молодь повинна знати: хто ми, які ми, що з нами було і що потрібно зробити, щоб всі мешканці Закарпаття були гордими за свій край!

admin

ТЕГИ : КРОТОН

Коментарі :


16.04.2014 21:07 рахівчанин

Почалося. Не розумію чого Балога з Ратушняком чубляться, якщо вони одинакові, скриті сепаратисти.


16.04.2014 13:58 русин

молодцы хлопци.живу в питере-лопатки и кийзлики все мои друзья уплетают.были в закарпатье- респект и уважение.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат