На   Закарпатті 244 дітей виховуються у дитбудинках сімейного типу

admin 04.04.2013 15:54 ПОДІЇ


Уже протягом 14 років Марія та Отілла Ілошвай опікуються обездоленими дітьми у будинку сімейного типу в Берегові, що на Закарпатті. У четвер, 4 квітня, до великої родини, що мешкає у Берегові, навідалися заступник керівника краю Михайло Попович та начальниця обласної Служби у справах дітей Світлана Якімеліна.



Прийшли гості не з порожніми руками. Один з наймолодших вихованців – маленький Іван, отримав у подарунок новий велосипед.

Сім’я має 3-х рідних дітей, одного усиновленого та ще семеро передані до родини на виховання. Один із вихованців – Степан, цьогоріч уже досяг повноліття. За законом, дитина у будинку сімейного типу перебуває до 18 років, або ж – до 23-24, тобто доки навчається. Степан – інвалід з дитинства. Зараз він мав би перейти до інтернатного закладу.

- Ми його виховували змалечку, - розповідає батько Оттілла Ілошвай. – Він звик до сім’ї, до турботи. Як його зараз віддати з родини до інтернату? Він нам як рідна дитина. Якби він міг сам себе забезпечити чи одружився, то інша справа – ми були б упевненні у його майбутньому. Але ж йому потрібен догляд.

З повноліттям державне забезпечення припиняється. Зараз Степан отримуватиме кошти тільки через інвалідність. Тож родина намагатиметься отримати додаткову допомогу.

- Звичайно, що дитині, яка все життя була у колі сім’ї у 18-річному віці важко адаптуватися до інтернатного закладу, яким би він хорошим не був. Тож ми зі свого боку посприяємо тому, щоб хлопець міг залишатися у родині. Адже зараз наше завдання – це скорочення кількості дітей, що перебувають у інтернатних закладах. Натомість, дедалі більше дітей-сиріт мають виховуватися у закладах сімейного типу виховання. На цьому значну увагу акцентує Президент України Віктор Янукович, - відзначив Михайло Попович.

Питання забезпечення дітей після виховання у ДБСТ – актуальне як для області, так і для країни загалом:

- Намагаємося сприяти у забезпечені їх житлом, роботою. Допомагають у цьому і благодійні організації, які надають приміщення під житло. Є випадки, родини будують будинки для своїх вихованців, накопичуючи кошти з державної допомоги. Допомогли б цій ситуації соціальні гуртожитки. Наразі такий заклад на 20 місць є у Перечині, - розповіла Світлана Якімеліна.

Нині в області у будинках сімейного типу виховуються 244 дитини. Ще 104 живуть у прийомних сім’ях. Серед вихованців дитячих будинків сімейного типу – 19 інвалідів.

Прес-центр ОДА

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат