Закарпатців закликають не знищувати рідкісні первоцвіти

admin 20.03.2013 14:10 ПОДІЇ

Щороку з настанням весни, коли в лісах та на галявинах з’являються перші квіти, в НПП «Синевир» проходить екологічна акція «Первоцвіт». Метою даного заходу є збереження ранньовесняних та червонокнижних видів рослин: підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, шафрана Гейфеля, проліски дволистої та інших. Масове зривання цих квітів в Україні   призвело до того, що вони стали рідкісними і фактично є на грані зникнення, а   отже потребують посиленої охорони.

Задля недопущення їхнього знищення,   службою державної охорони НПП «Синевир»   створено рейдові групи по патрулюванню місць масового зростання первоцвітів. На осіб, які здійснюють незаконний збір ранньовесняних трав’янистих рослин,   працівники служби державної охорони   складають протоколи про порушення природоохоронного законодавства згідно відповідних постанов Кабінету Міністрів України.  
У рамках екологічної акції «Первоцвіт» проводиться активна роз’яснювальна робота серед населення і у засобах масової інформації   щодо збереження ранньовесняних квітів, а також уроки і бесіди в навчальних закладах регіону НПП «Синевир». Так, недавно було організовано цікавий масовий захід у Меришорській ЗОШ І-ІІ ступенів, де директором є Ганна Ігнатишин. Першою для   такого заняття з молоддю обрано цю школу не випадково. Саме околиці даного населеного пункту є найбільшим природним осередком зростання рідкісних первоцвітів у межах НПП «Синевир». До того ж, саме тут вони з’являються з-під снігу раніше, аніж у інших частинах парку.   В   ході зустрічі з молоддю начальник відділу екологічної освіти природно-заповідної установи Юрій Бабічин розповів школярам про ранньовесняну флору і проблеми, які постають для її збереження. Учні охоче відгукнулися на заклик не зривати і не викопувати первоцвіти, а навпаки берегти їх і милуватися цією красою у дикій природі. Бо ж, зірвавши рослину, ми позбавляємо її можливості утворити насіння. Проведене заняття супроводжувалось численним наглядним матеріалом, що сприяло засвоєнню учнями нових знань. Аналогічні заняття також проведено з учнями початкової школи села Синевир (Кривий) та Синевирсько-Полянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Невдовзі   з роз’яснювальною роботою працівники НПП «Синевир» завітають у інші навчальні заклади регіону.
            Любов ГРЕЧИН,
фахівець відділу екологічної освіти НПП «Синевир»

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат