Угорські медіа про напад на туристів на Закарпатті (ДОПОВНЕНО)

admin 20.03.2013 10:11 ПОДІЇ

Нагадаємо: на групу угорських громадян, у переважній кількості школярів від 6 до 16 років, які перебували у нас із дослідницкьо-ознайомчою екскурсією в рамках соціальної програми “Без кордонів”, біля Кафедрального собору напали молоді люди, одягнуті у темний одяг і в грубі черевики.

Вони ображали угорців, називали їх фашистами і мадярськими собаками, а також зірвали з їхнього одягу угорські кокарди.

Буквально вчора ситуацію спеціально для угорських ЗМІ прокоментувала заступник держсекретаря Секретаріату Міністерства народної політики Угорщини (özigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság) Жужанна Рийпаш. Вона зауважила, що вже протягом століть у Закарпатті мирно співіснують багато різних національностей і ще ніколи не траплялося такого, щоб тут ображали угорців. Вона також висловила сподівання, що надалі в Ужгороді подібних випадків не повториться, але справа поки що не закрита, ведеться розслідування і міністерство знаходиться у постійному контакті з Консульством і потерпілими, – повідомляє kitekinto.hu   з перепосиланням на MTI

За інформацією magyarhirlap.hu угорське консульство в Ужгороді вражене тим, що в Ужгороді за минулі вихідні зафіксовано аж два інциденти, пов’язані з угорськими туристами, хоч до цього часу не було зафіксовано жодного випадку, щоб у Закарпатті ображали угорських громадян. Про це заявив Йожеф Бачкаі, генеральний консул Угорщини. Також консул додав, що звернувся із заявою про обидва випадки у міліцію з проханням розслідувати інциденти. І усно повідомив Віктора Погорелова, мера Ужгорода, та заступника губернатора Закарпаття. Надалі угорське консульство закликає всі туристичні групи, які мають стосунок до програми “Без кордонів” і бажають відвідати Закарпаття, спочатку прийти у консульство в Ужгороді чи Берегові.

magyarhirlap.hu з посиланням на закарпатський ресурс ua-reporter.com робить припущення, що організаторами цієї – цитуємо “фашистської акції” під девізом “Мадяри – собаки!” є члени української партії “Свобода”. Останні, окрім інциденту 16 березня, також проявили себе 15 березня, на площі Петефі під час святкування закарпатськими угорцями Дня революції 1848-1949 рр, однак ужгородська міліція, утворивши живий кордон, запобігла ускладненню ситуації. Угорський ресурс на завершення додає: “За повідомленнями закарпатських українських ЗМІ у вихідні, незважаючи на погану погоду, багато молодих людей з націоналістичними настроями приїхали в Ужгород із інших західних областей України. Вірогідно, що саме приїжджі стали причиною інциденту біля собору”

Цитуємо також закарпатський угорський ресурс “Закарпаття сьогодні”, який у своєму матеріалі “Новий напад на угорців у Закарпатті” наводить слова представника угорського руху “Magyar Remény Közösség” Арпада Ковача. Останній заявляє: “Ми вже звикли, що кожні півроку наші пам’ятні знаки та символи, розміщені на Закарпатті, піддаються плюндруванню. Але цього разу йдеться про більше. Не можна залишити без уваги факт, що хтось дозволив собі таку поведінку! Не можна цю ситуацію промовчати! Звісно, ми не хочемо узагальнювати і через кількох окремих екстремістів однаково судити про усіх українців. Протягом довгих століть ми могли толерантно і мирно жити поруч і думаємо, що і цього разу тут йдеться не про місцевих закарпатців. Працівник Кафедрального собору був свідком інциденту. Він не знав жодного слова по-угорськи, але одразу підійшов і попросив вибачення за поведінку українців.”

Колиба
+++++++++++++++++++++++++++

http://www.istpravda.com.ua/short/2013/03/20/117951/

На річницю Карпатської України в Ужгороді напали на угорських туристів

20.03.2013

В Ужгороді розгоряється скандал із нападами на угорських туристів, в тому числі й на дітей - Закарпаття не пам'ятає таких випадків. Ситуація обговорюється на рівні керівництва області України і уряду Угорщини. Напади відбулися у дві історичні річниці, які співпали в один день - українську 1939-го та угорську 1848-го.
В суботу, 16 березня пополудні, групу угорських громадян - половина з них школярі від 9 до 16 років - які приїхали в Ужгород на екскурсію в рамках програми "Без кордонів!", біля Кафедрального собору міста атакувало близько 25 агресивно налаштованих молодиків.
Про це повідомляє угорський ресурс про Закарпаття Kárpátalja.ma.
Нападники вигукували на адресу угорців лайливі слова, обзивали їх "фашистами, імперіалістами, угорськими нацистами", зривали кокарди в кольорах угорського прапора, пише видання із посиланням на лист одного з екскурсантів.
Також повідомляється про інший напад на екскурсантів з Угорщини - того ж дня, і теж близько полудня, на мосту через Уж були атаковані студенти з угорського міста Мішкольц. Про це повідомив голова товариства "Угорська надія" Арпад Ковач.
За словами Ковача, з одягу студентів теж поздирали кокарди в кольорах національного прапора.

Кокарди - символ угорської революції, яка розпочалася в березні 1848 року
Генеральний консул Угорщини в Україні Йожеф Бачкаї висловив жаль і розчарування тим, що в Ужгороді за минулі вихідні відбулося два інциденти, пов'язані з угорськими туристами, хоч досі не було зафіксовано жодного подібного випадку, повідомляє Колиба.
Консул додав, що звернувся із заявою до українських правоохоронців з проханням розслідувати обидва інциденти.
Заступник держсекретаря з питань національної політики Угорщини Жужанна Репаш в коментарі для угорських ЗМІ зазначила, що в Закарпатті мирно співіснують багато різних національностей і ще ніколи не траплялося такого, щоб тут ображали угорців. За словами Репаш, ведеться розслідування.
Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида заявив, що розділяє обурення угорської спільноти і попросив прокуратуру взяти справу на контроль, забезпечити неупереджене розслідування та покарати винних.
За словами прес-секретаря прокуратури Закарпатської області Вікторії Попович, організовано перевірку даних фактів, вирішується питання про порушення кримінальної справи.
"Не можна замовчати те, що відбулося, - зазначив Арпад Ковач. - Але ми не хочемо узагальнювати і через кількох екстремістів звинувачувати український народ. Скажімо, працівник Кафедрального собору був свідком інциденту - він не знав іноземної, але одразу ж вибачився перед нами за таку поведінку українців".
Ряд ЗМІ без посилань на конкретні джерела заявили про причетність до інцидентів партії "Свобода", яка 15 березня організувала в Ужгороді смолоскипну ходу на честь 74-ої річниці проголошення незалежності Карпатської України. "Свобода" відповіла, що такі заяви є провокацією і не відповідають дійсності.
15 березня відзначаються дві історичні дати - проголошення незалежності Карпатської України (1939 рік) і початок демократичного повстання проти австрійської монархії в Будапешті (1848 рік).

Українська правда, Історична правда

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат