Ужгородці полетіли першим рейсом   «Ужгород—Прага—Ужгород»

Евеліна Гурницька, Ужгород—Прага—Ужгород 04.10.2013 18:11 ПОДІЇ

А іноземці тішаться, що врешті їздитимуть до нас швидко й з комфортом.

Уявіть своє відрядження або ж туристичну подорож чи мандрівку до родичів за кордон без виснажливої дороги за кермом або у рейсовому автобусі. Уявіть, що вам більше не доведеться стояти дві або ж більше годин на митниці. Уявіть свою дорогу безпечною, себто коли не доводиться їхати засніженою трасою, а ваші рідні більше не бояться прикрих новин про ДТП на дорогах. Ви ж знаєте, якою нелегкою може бути дорога за кордон на Новорічно-Різдвяні свята, коли несприятливі погодні умови й затори на кордоні. А ще згадайте, скільки часу забирає дорога. Буває, і всі 12 годин, хоч і відстань може бути, до прикладу, близько 800 км. Водночас цей шлях можна здолати і за неповні дві години та ще й з комфортом і безпекою. Відтепер закарпатці та іноземці матимуть усе для успішної, спокійної, швидкої і комфортної подорожі, адже з 1 жовтня діє прямий рейс «Ужгород—Прага—Ужгород». Відтак замість близько 12 годин автобусом з двогодинним перебуванням на кордоні ви долаєте 774 км за неповні дві години й нетривалий митний контроль, ваша подорож буде безпечною, короткочасною і комфортною. Саме 1 жовтня в Ужгороді сталася фактично історична подія — відбувся перший рейс до Праги, куди разом з іншими пасажирами летіли також меценати й журналісти, а назад до обласного центру Закарпаття літак повертався з іноземними пасажирами — мешканцями Чехії, Швейцарії, Словенії та Фінляндії, які їхали до Ужгорода у відрядження.

«Переліт чудовий і це для нас дуже хороший сюрприз, оскільки дуже зручно, що тепер не треба їхати через Львів, довго перетинати кордон, витрачати гроші на таксі. У п’ятницю повертаємося назад рейсом «Ужгород—Прага». Загалом це дуже вигідно, швидко й комфортно», — розповів фінський бізнесмен пан Марк.

Як розповів директор ТОВ «Ужгородські авіалінії» Сергій Заморський, компактний літак AH-140 за рейсом «Ужгород—Прага» курсуватиме щовівторка і щоп’ятниці в обидва боки у кожен із цих днів. Графік розроблений так: вівторок: «Ужгород—Прага» — 13.20—14.10, «Прага—Ужгород» — 15.30—18.20 (години вказані за київським та празьким часом відповідно); п’ятниця: «Ужгород—Прага» — 8.00—8.50, «Прага—Ужгород» — 10.20—13.10. Слід зауважити, що у п’ятницю рейс із Праги до Ужгорода прямуватиме після Закарпаття відразу до Києва. У вівторок — навпаки: з Києва до Ужгорода, далі до Праги. Авіакомпанія ВАТ «Мотор Січ», яка здійснює перевезення між Ужгородом і Києвом, а відтепер і між Прагою, прорахувала логістику для зручності пасажирів. Вартість квитка в один бік — 1200 гривень.

Юрій Бережник, депутат Закарпатської облради, секретар комісії з туризму, меценат і натхненник проекту, розповів, що понад 22 роки прожив у Празі, тож має певні контакти і тому працював над ідеєю відкриття авіарейсу. Процес переговорів тривав понад 4 місяці, а підготовка проекту — півроку. За словами Ю. Бережника, попит на авіаперевезення між Ужгородом та Прагою значний. Зокрема, тільки у столиці Чехії та її околицях проживають близько 70 тисяч українців, які є потенційними пасажирами рейсу. Крім того, послугами нового авіарейсу вже користуються і в подальшому користуватимуться чимало іноземців.

Тішиться новому рейсу і обласна влада, позаяк переконана у необхідності його впровадження.

«Не сумніваюся, це поліпшить сполучення з Європою, особливо з популярною серед закарпатців Чехією, і дасть поштовх у розвитку туризму. До того ж напрям обіцяє стати популярним серед бізнесменів і менеджерів середньої ланки, які працюють у області», — зазначив голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида.

Тим часом інформація про рейс шириться областю, країною та закордоном. Перші пасажири діляться враженнями й фото у соціальних мережах, а ужгородці — бізнесмени, спортсмени, студенти, які навчаються у Празі, вже готуються до свого першого польоту рейсом «Ужгород—Прага». Наразі надто важливо, аби закарпатці вже почали літати, а не відкладали політ, підтримали цей проект, оскільки від цього залежить, чи у подальшому рейс існуватиме.

Евеліна Гурницька, Ужгород—Прага—Ужгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат