В Ужгороді готуються до «Медового Спасу »
В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів фестивалю-ярмарку бджільництва «Медовий спас», що проходитиме в Ужгороді 16-18 серпня.
Як розповів Володимир Лях, голова Спілки бджолярів Закарпаття, фестиваль буде присвячений релігійним святам – Медовий Спас (14 серпня) та Яблучний Спас (19 серпня), а також Дню пасічника, яки відзначають 19 серпня. «Це третій медовий фестиваль цього року, - зауважив Володимир Лях. – Плануємо показати продукти бджільництва та натуральну закарпатську продукцію. З різних районів області приїде близько 20 виробників, які пропонуватимуть різні сорти меду, зокрема акацієвий , липовий, різнотрав’я та інші, медові суміші, з різними пилком, прополісом, горіхами тощо».
На фестивалі можна буде побачити роботу бджіл у показовому вулику через скло. «І звісно продегустувати закарпатські меди, які ще у радянські часи завойовували перші місця і є кращими, ніж мед з інших регіонів України», - каже Володимир Лях.
Вартість меду - від 80 до 100 грн. за літр. Зразки меду усіх виробників проходитимуть дослідження у лабораторії. За словами організаторів, весь мед, який представлять на фестивалі, справжній. І знайти, до речі, закарпатський мед у супермаркетах, не можна.
Євген Бобров, керівник Творчого об’єднання «Маска» розповів про розважальну програму фестивалю. Новинкою свята цього року буде дегустація пастового меду, який краще засвоюється організмом людини і не розтікається. «Ми запрошуємо творчі колективи, показати свою майстерність. А також дітей, які можуть прийти у костюмах бджілок. Всі переодягнуті «бджілки» будуть відзначені солодкими подарунками від виробників», - каже Євген Бобров.
Триватиме фестиваль три дні з 9.00 до 20.00 на набережній Незалежності. Відкриття заплановане на 14.00 у п’ятницю, 16 серпня. Тут же відбудеться освячення меду.
Володимир Лях розповів також, яким був для пасічників 2013 рік. «Важкуватий, трохи холоднуватий для бджільництва, - каже голова Спілки. – Але професійні пасічники зуміли зібрати певну кількість меду, для закарпатців меду достатньо».
До речі, натуральний мед відрізнити від цукрового можна тільки в лабораторії. Хоча є певні ознаки, які можна побачити і на око: якщо мед ллється стрічкою, він - натуральний, якщо струменем-цукровий. Кожен мед, крім акацієвого, також повинен повинен зацукрюватися. Якщо у холодному приміщенні - швидше, якщо у теплому –повільніше. «Мед треба їсти завжди, - каже Володимир Лях, - це - король продуктів. Дітям корисно давати зранку ложечку меду, а якщо ще з прополісом, то ніяких застуд та грипу не буде.
На Закарпатті близько близько 500 пасічників, найбільше у Мукачівському районі. За цей рік кількість закарпатців, що займається бджільництвом суттєво збільшилась, - повідомили організатори «Медового спаса».
admin
Коментарі :
Додати коментар