У Закарпатті розпочав роботу 12-й Світовий конгрес русинів

admin 13.07.2013 21:54 ПОДІЇ

В обласному ляльковому театрі в Ужгороді сьогодні офіційно розпочав свою роботу 12-й Світовий конгрес русинів.

У ньому беруть участь близько 150 делегатів та гостей з дев’яти країн світу: Чехії, Польщі, Словакії, Угорщини, Сербії, Хорватії, Румунії, України та США. Вперше цей форум проводиться в нашій країні.


На відкритті конгресу з вітальним словом від губернатора області Олександра Ледиди виступив заступник голови ОДА Іван Качур. Він вручив грамоти облдержадміністрації голові СКР Дюрію Папузі та представнику Польщі в світовому конгресі.

Тривалими оплесками делегати сприйняли виступ народного депутата Івана Бушка, який засвідчив про кардинальні зміни у ставленні української держави до русинів як етносу та в цілому до русинського руху. ( Див. нижче)

Відтак про роботу   у міжконгресовий період звітували голова світової ради русинів, голови мандатної і ревізійної комісій, представники русинських організацій, що входять до світового конгресу. Говорили про потребу використання материнської мови у школах, вищих навчальних закладах, проведення фестивалів, видання книжок, журналів, газет тощо. І , як завжди, про недостатнє фінансування цих програм державними органами.

Приємно вразила присутність у залі серед делегатів чималої кількості молодих людей. А це значить, що у світового русинського руху є перспектива.

Завтра світовий конгрес русинів продовжить свою роботу у Сваляві.



Виступ народного депутата України Івана Бушка на 12-му Світовому конгресі русинів:

Поважний голово, шановні учасники конгресу!

Радий вітати вас на   представницькому світовому форумі в Україні, на цій Богом даній карпатській землі, що стала материнською колискою русинів.   Сподіваюся,   робота конгресу буде конструктивною, плідною і матеріалізується в   документах, які сприятимуть   подальшому розвитку русинського руху в збереженні етнічних, історико-культурних цінностей,   повноцінній інтеграції русинів у сучасній європейській і світовій спільноті.

Так склалося, що ці важливі завдання особливо гостро постали саме в Україні , яка не так давно виокремилася в пострадянському просторі   і зараз послідовно   утверджується як держава європейського типу. На жаль, на початку   становлення незалежної, соборної країни створилася ситуація, коли у вищих ешелонах української влади не було достатнього розуміння русинської проблематики.

Карпатські русини, які споконвіків живуть тут, у самому центрі Європи, мають величезні культурно-етнічні, наукові надбання і неповторні традиції, досі не визнані як окрема національність. Звідси – відсутність належної державної підтримки корінного в регіоні етносу, а з іншого боку – політичний радикалізм, сепаратистські гасла, які лише призводять до розробленості і чварів між лідерами місцевих   організацій і загалом дискредитують русинську ідею. Такі неприпустимі дії у своїй заяві свого часу   різко засудив світовий конгрес русинів. Та й у самій владі почало назрівати усвідомлення важливості русинського питання, вирішення якого є запорукою збереження мирного, толерантного співжиття представників різних національностей нашого краю.

Нагадаю, у 2007 році Закарпатська обласна рада визнала русинів національною меншиною та звернулася до Верховної Ради визнати русинів як національність на загальноукраїнському рівні.   Це питання набуває особливої актуальності зараз, коли країна готується до чергового перепису населення. І я готовий підняти його у стінах парламенту, щоби кожний закарпатець міг реалізувати своє конституційне право і мав можливість записати себе тим, ким насправді   себе вважає.

Важливим у цьому напрямку є прийнятий   минулого року Верховною Радою закон «Про засади державної мовної політики», яким визначені охоронні заходи для збереження регіональних мов в Україні, в тому числі й русинської. Вперше українська влада офіційно визнала мову русинів. Але русинським діячам, передусім, науковцям, ще слід подбати про кодифікацію граматики   мови, щоб її можна було використовувати в освітніх, культурних закладах, у пресі тощо. Думаю, корисним у цьому плані був би й досвід наших побратимів русинів з інших країн.

І насамкінець. Україна стоїть на порозі підписання Асоціації з Європейським Союзом. Вигідне географічне розташування Закарпаття, наші історичні корені, тісне транскордонне співробітництво, врешті   ментальність закарпатців   є хорошими передумовами для того, щоби саме звідси, з підніжжя Карпат, розпочати поступове входження всієї країни в Європу. Тому й русинське питання я би пропонував розглядати саме в цьому аспекті. У наших жилах тече   кров   дідів і прадідів, які були русинами, європейцями і свято берегли материнську свою мову, віру, культуру. Так було і так буде надалі.

Ще раз бажаю вам успішної роботи на конгресі, файного, приємного перебування у нашому краї.

admin


За матеріалами сайт Нове Закарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат