Журналісти трьох областей обговорили проблеми інтернет-журналістики

admin 21.06.2013 14:37 ПОДІЇ

Он-лайн спілкування про нові медіа, які усе більше завойовують медіа-середовище, відбулася між журналістами Тернополя, Львова та Ужгорода. «На живо» обговорювали питання етичні, моральні, професійні та економічні.

Так, дискусія виникла про щодо важливості поєднань швидкості та точності поданої на сайт інформації. Особливу увагу було звернуто про дотримання журналістських стандартів в інтернет-виданнях. На жаль, журналісти трьох міст констатували - дуже малий відсоток цих видань дотримується основних «правил гри». За шестибальною шкалою «красна» їм оцінка – 1-2.

Особливу увагу було приділено і дотриманню авторських прав. Журналісти наголошували на тому, що у кожному місті існує чимало анонімних сайтів, кореспондентів яких ніхто ніколи не бачив, які «цуплять» інформації з інших видань, подають дуже часто неперевірені «смажені» факти і таким чином стають популярними, беручи «на гачок» багато користувачів.

Власне ця теза спонукала до розмови на дуже цікаву тему – як навчати суспільство користуватися інформацією.

Наталія Зотова, власкор телеканалу «1+1» зауважила, що роками використовує декілька перевірених сайтів. Але щодо достовірності інформації, то у Наталії є своєрідне негласне правило. «Я завжди перевіряю інформацію. А от читачі частіше сприймають інформацію як чисту монету. Є у нас сайти, де опублікована інформація – це марення сивої кобили, інакше не назвеш, - каже журналістка. - Я взагалі дивуюся, як може бути таке написано. Абсолютно без дотримання етичних норм. Переконана, що журналісти, які працюють з інформацією не читають такі публікації, але читають люди, які звикли довіряти».

За словами Наталії, «поки ми не навчимо читача смакувати новину, а не просто проковтувати, нічого не зміниться. Поки не буде культури читача, який буде вибирати, що читати, на якісь кардинальні зміни чекати марно».

«У нас багато сайтів одноденок (крім 5-6 лідерів), - каже Вікторія Жуйко-Сабо, власкор газети «День». – Цупиться інформація, береться фактаж, піднімається рейтинг завдяки скандалам, негативним новинам тощо. Але - це помилка, через що більшість таких сайтів приречені».

Все ж журналісти зійшлися на тому, що потрібно формувати спільноту фахівців, які уже у нових медіа будуть визнавати європейські та світові стандарти журналістики і створюватимуть справді професійні, незаангажовані соціально відповідальні перед користувачами портали.

Активно обговорювалися питання і економічне – як з`ясувалося, в усіх містах проблеми щодо цього ідентичні. Журналісти домовилися, що такі «живі» спілкування потрібно проводити частіше, обмінюватися ідеями і виробляти спільні думки щодо наближення українських новинних сайтів до кращих взірців стандартів журналістики.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат